Sveriges fintech-scen drar redan nytta av Brexit. Det menar Matthew Argent, grundare av och vd för Stockholm Fintech Hub. Landets andel av Europas fintech-transaktioner har nästan fördubblats senaste åren. "Det är inte illa för en nation som bara har tio miljoner invånare", konstaterar Matthew Argent.
Matthew Argent: Brexit gynnar svensk fintech
Mest läst i kategorin
I våras fick huvudstaden ytterligare en ny startup-hubb i from av Stockholm Fintech Hub. Två större samarbetspartner är Nordea och Visa.
I en text på hubbens hemsida skriver dess grundare och vd Matthew Argent att Storbritannien, i och med Brexit, redan har börjat att undergräva sin position som Europas ledande fintech-centrum. Han menar att det är goda nyheter för Sverige som redan är det tredje största fintech-landet sett till storleken på fintech-transaktioner.
"Som talesättet lyder; ju större de blir, desto hårdare blir deras fall. Och det är särskilt sant när det kommer till Storbritanniens position som fintech-landet nummer ett i Europa", konstaterar han.
Brexit har lett till att Frankrike och Sverige bland annat landat fler stora fintech-affärer än tidigare. Det visar en ny undersökning från CBInsight. Vidare visar enkätundersökningen European Fintech Trends att Storbritannien fortfarande tar hem flest fintech-transaktioner med en andel på 34 procent inom EU, men det är samtidigt en ganska kraftig försämring från 2014 de andelen uppgick till 45 procent.
Enkäten visar också tydligt att Sverige och Frankrike är de som hittills tjänat mest på Brexit mot bakgrund av Storbritanniens tapp. Sveriges andel av fintech-affärer ökade mellan 2013-2017 från 8 till 12 procent.
"Jag har bevittnat ett enormt skifte vad gäller fintech-aktiviteten i Sverige sedan vi lanserade Stockholm Fintech Hub i februari i år. Sveriges många 'tech-ennhörningar' sätter landet på kartan som en viktig destination för investeringar, vilket också influerar fintech-sektorn. Klarnas nettovinst var till exempel upp 138 procent första halvåret 2017, jämfört med samma period i fjol. Samtidigt köpte Ingenico Group svenska betalgruppen Bambora för 1,5 miljarder euro under sommaren", skriver han.
Hittills har svensk fintech attraherat 776 miljarder euro i finansiering, vilket är lika med till en årlig omsättningstillväxt i branschen på 279,38 procent. Sektorn omfattar i Stockholm Fintech Hubs definition 225 bolag som totalt anställer över 3.000 personer i Sverige.
"Det är inte illa för en land som bara har 10 miljoner invånare", konstaterar Matthew Argent.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.