Realtid

”Marknaden har överreagerat på coronaspridningen”

”Jag bedömer att det värsta som kan hända ekonomiskt på grund av corona är att bolagens tillväxt helt uteblir under 2020,” säger Mikael Tarnawski-Berlin, förvaltare på Carnegie Global. Foto: Carnegie Fonder
Johan Såthe
Uppdaterad: 11 mars 2020Publicerad: 11 mars 2020

Carnegie fonders förvaltare ger sin syn på coronaviruset påverkan ”För mig är det uppenbart att marknaden överreagerat på coronaspridningen”, säger förvaltaren Mikael Tarnawski-Berlin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Carnegie fonders olika förvaltare ger sin syn på hur corona-viruset påverkar ekonomin och utvecklingen i deras fonder i en färsk månadsrapport. Här är ett axplock av förvaltarnas kommentarer.

Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Sverigefond skriver så här:

”Ingen av oss vet hur viruset sätter sig på aktiemarknaden, men räkna med att vinstvarningar haglar kommande veckor. Lärdomen från USA är att detta inte behöver vara negativt, tvärtom har flera bolag som varnat sett sina aktier stiga (!) då marknaden redan utgått från det värsta”.

Simon Blecher fortsätter:

”Räkna också med en amerikansk räntesänkning eller två, mera likviditet från ECB och på sikt också finanspolitiska stimulanser”.

”Förmodligen kommer det visa sig att den som köpte aktier under våren 2020 gör en hyfsat bra affär på 3-5 år.

Att två kvartal är förlorade är inte hela världen på lång sikt, viktigare är att hjulen snart börjar snurra så att inte hösten och 2021 drabbas allt för mycket. Kortsiktigt och rent tekniskt kanske detta leder till recession, men rätt hanterat kommer vi i framtiden kanske bara se detta som ett hack i kurvan.

Möjligtvis suddas årets väntande vinstökning ut och möjligtvis ska kurserna ner en hel del till, men förmodligen kommer det visa sig att den som köpte aktier under våren 2020 gör en hyfsat bra affär på 3-5 år”.

ANNONS

Mikael Tarnawski-Berlin, förvaltare på Carnegie Global:

”Jag bedömer att det värsta som kan hända ekonomiskt på grund av corona är att bolagens tillväxt helt uteblir under 2020.”

”För mig är det uppenbart att marknaden överreagerat på coronaspridningen och jag tror att detta är en bra tidpunkt för oss långsiktiga investerare att kunna köpa fina bolag till bättre värderingar än vad som erbjöds för bara en månad sedan”, skriver Mikael Tarnawski-Berlin.

Jonas Andersson, är förvaltare på Carnegie Fastighetsfond Norden:

”Givet att lokala nordiska fastigheter bör påverkas betydligt mindre än snittbolaget på börsen av corona-oro, ser vi fallet som ett köpläge, åtminstone relativt resten av börsen. Lyfter man blicken något ovanför Corona-rapporteringen, ser man fortsatt starka signaler för fastighetsbolagen”, skriver Jonas Andersson.

Maria Andersson, är förvaltare Carnegie High Yield Select:

”Vi har sedan en tid tillbaka lagt större fokus på diversifiering av innehav och löptid för att öka likviditeten i portföljen. Detta gör att vi både känner oss komfortabla att hantera möjliga flöden samt har större utrymme att agera på intressanta köptillfällen som lägre obligationspriser innebär”.

”Värt att nämna är dock att det fortsatt ser relativt dyrt ut ur ett historiskt perspektiv på många håll, även om priskorrigeringen erbjuder attraktiva möjligheter när man tillåts vara selektiv”, skriver Maria Andersson.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Såthe
Johan Såthe
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Europas växande energikris – vår nya vardag?

Europas energikris visar inga tecken på att lätta och de stora prisskillnaderna mellan sommar och vinter kan bli ett bestående inslag i européernas vardag. Den gröna omställningen har hittills inte kunnat leverera den stabilitet som energimarknaden kräver. Ett grundläggande problem är det fortsatta beroendet av naturgas, särskilt under vintermånaderna när behovet är som störst och […]