Coelis investeringschef Erik Lundkvist skriver om hur handelskriget används som verktyg för att kontrollera Federal Reserve och hur marknaden ännu en gång underskattat Trump. Detta har lett till att fondförvaltaren ökar investeringen i svenska aktier och minskar exponeringen mot globala defensiva aktier.
"Marknaden har ännu en gång underskattat Trump"
Mest läst i kategorin
Under helgens G20-möte kom Donald Trump överens med Kina om att på nytt starta förhandlingarna om frihandel. De finansiella marknaderna hoppades på några månaders lugn men redan i måndags skramlade Trump återigen med hot om nya tullar. Den här gången riktades hotet mot Europa och den långa konflikt om otillåtna subventioner inom flygindustrin (läs kampen mellan amerikanska Boeing vs europeiska Airbus).
Trump har vunnit
Man behöver inte vara alltför konspiratorisk för att se hur Trump har nyttjat handelskonflikter för att få den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) dit han vill. Genom att hota med handelskrig samtidigt som den amerikanska tillväxten saktar in har Trump hoppats på att Fed skulle vika sig och sänka räntan innan han skulle bli tvungen att utlysa tillfällig vapenvila.
Följden av lägre ränta är att det blir billigare att låna vilket är bra för både företag och hushåll. Räntesänkningar talar även för dollarförsvagning vilket gynnar amerikanska exportbolag och därmed deras anställda. Det är bra för tillväxten och positivt för Trump som vill bli omvald nästa år.
Trump har vunnit i och med att Fed nyligen har kapitulerat från att i början av året talat om räntehöjningar och nu vänt kappan efter vinden och krattat manegen för räntesänkningar som förväntas ske redan under andra halvåret i år. Det är inte sannolikt att Fed ändrar sig om räntan ännu en gång då de skulle tappa ännu mer av det lilla förtroende de har kvar.
Vad innebär det för dina investeringar?
Det är positivt att Kina och USA pratar med varandra igen och att Trump avvaktar med att införa 25-procentiga tullar på amerikansk import från Kina på kvarvarande 300 miljarder USD (drygt hälften av värdet varor och tjänster som USA importerar från Kina årligen). Att Trump har fått Fed dit han vill, att tillväxten mattas av och att presidentvalcirkusen är i full gång medför att risken för en upptrappning av handelskrig i närtid avtagit. Detta minskar i sin tur marknadens oro för konjunkturavmattningen och det minskar även risken avsevärt för ett större börsfall på kort sikt.
Nu när Fed ger efter och det råder tillfälligt eldupphör mellan USA och Kina är utvecklingen för de amerikanska statsobligationerna mycket viktig för börsutvecklingen de kommande månaderna. Börsuppgången hittills i år har drivits av Feds kapitulation och av att räntorna på statsobligationer fallit kraftigt. Det har varit positivt och tolkats som att det stimulerar tillväxten då det blir billigare att låna. Skulle dessa räntor fortsätta falla så bör däremot tolkningen vara en annan; att världen är nära nästa lågkonjunktur. Då kommer aktiemarknaden börja falla och nedsidan kommer vara stor.
Mitt huvudscenario är dock ett annat. Svagheten i världsekonomin är som störst inom tillverkningsindustrin i Asien vilket smittat av sig på västvärldens tillverkningsindustri. Påverkan på världsekonomin som helhet är inte tillräckligt stor. Hushållen i västvärlden mår bra med låga räntor, låg arbetslöshet och meningsfulla reallöneökningar. Att räntorna slutar falla under de kommande månaderna skulle vara ett tydligt tecken på att tillväxtavmattningen är övergående och att lågkonjunkturen får vänta ytterligare en tid.
Bred portfölj är att föredra
De tydligaste riskerna för aktier i närtid är att Trump vänder fokus mot Europa med hot om nya handelsrestriktioner, att Fed avvaktar längre än väntat med att sänka räntan eller ökad konflikt mellan USA och Iran. Dessa risker är svåra att förutspå vilket gör att en bred portfölj som tar del av börsuppgång och som även erbjuder skydd i börsnedgång är att föredra.
Vi ökar den cykliska risken i våra portföljer på grund av vapenvilan i handelskonflikten mellan USA och Kina och för att Fed kapitulerat. Vi minskar investeringen i globala kvalitetsbolag och ökar vikten i svenska aktier till neutral – vi har varit underviktade svenska aktier sedan början av 2018 på grund av svag tilltro till den svenska kronan som sedan dess försvagats kraftigt. Om vår marknadstro visar sig rätt att räntemarknaden och konjunkturen stabiliseras under slutet av året är nästa steg att övervikta tillväxtmarknadsländerna. För att det ska ske vill vi även se att den amerikanska dollarn har börjat försvagas.
Erik Lundkvist, Chief Investment Officer, Partner på Coeli
Fotnot: Texten har först publicerats på Coelis förvaltarblogg
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.