Realtid

Marcus Wallenberg: ”Spelreglerna förändras under tiden”

admin
admin
Uppdaterad: 18 maj 2020Publicerad: 18 maj 2020

SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg, också vice ordförande i Wallenbergsfärens maktbolag Investor, är kritisk till hattandet i politikernas syn på börsbolagens utdelningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en intervju med Dagens Industri, DI, frågar sig Marcus Wallenberg hur det egentligen står till med ekonomin i Sverige, till följd av coronakrisen. 

– Åtta av tio företag ser en definitiv påverkan på sin export så det måste finnas någon form av underliggande skillnad mellan hur finansmarknaderna och den reella ekonomin ser det.

Vad gäller myndigheternas inblandning och krav på utdelningsnivåer för företag som ansöker om statlig hjälp är han inte helt nöjd.

– Det viktigaste är att spelreglerna är klara från början. Den debatt som nu har uppkommit visar att spelreglerna förändras under tiden och då är det väldigt svårt att fatta kloka beslut. Om man sätter upp regelverk som ser ut såhär men plötsligt ser det ut sådär några veckor senare så gör man det inte så lätt för beslutsfattarna, säger Marcus Wallenberg till DI.

SEB har ännu inte satt ned foten vad gäller utdelningar. Förslaget om utdelning på 6,25 kronor per aktie för 2019 ska utvärderas inför årsstämman och denna är framflyttad till den 29 juni.

Marcus Wallenberg anser att det vore ”oerhört olyckligt” om man frångick principen att det är styrelsens ansvar att fatta beslut för att se efter aktieägarnas intressen. Han säger sig också ha förståelse för ”politiska förhoppningar”.

– Samtidigt tror jag att det är väldigt svårt att säga till bolagsstyrelser att de inte är kompetenta att sköta bolagens verksamhet.

Marcus Wallenberg tror på stora statliga investeringar för att få fart på ekonomin igen. Speciellt inom infrastrukturprojekt, där 5g är ett exempel. Internationella studier visar enligt Marcus Wallenberg att för varje dollar man investerar får man igen 1,5-2,5 dollar.

ANNONS

– Så det är en väldigt bra investering, säger han.

Eftersom Sveriges statsskuld är låg jämfört med snittet i EU innebär det att Sverige har ett väldigt stort utrymme att agera, anser Marcus Wallenberg.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]