Realtid

Macrons stenhårda budget drabbar familjeföretagare

En halvbild på Frankrikes president, Emmanuel Macron, iklädd marinblå kostym och mörkblå slips. Han har en allvarlig min och står rakt i ryggen. Bakom honom syns en gråaktig klassisk byggnad med många fönster.
Frankrikes ekonomiska åtgärder har tillkommit efter sommarens extraval där president Emmanuel Macron förlorade sin majoritet i parlamentet. (Foto: Benoit Tessier/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 18 okt. 2024Publicerad: 19 okt. 2024

Ett skatteavtal har hjälpt familjeföretag att undvika stora delar av arvsskatten Nu har tre förändringar av de så kallade Dutreil-reglerna godkänts av Frankrikes finanskommitté.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stora ekonomiska förändringar planeras när premiärminister Michel Barnier och president Emmanuel Macron försöker att bromsa Frankrikes växande statsskuld. Med ett budgetunderskott på 154 miljarder euro, motsvarande 1,75 biljoner svenska kronor, och en statsskuld som motsvarar 110 procent av BNP, är läget pressat.

Barnier har presenterat en stram budget där skattehöjningar för företag och rika står i fokus. En ny skatt på företag med intäkter över 1 miljard euro, cirka 11,3 miljarder svenska kronor, ligger på bordet – samtidigt som en extra beskattning av aktieåterköp införs.

Läs även: Obligationsmarknaden skyr Frankrike: ”Finns bättre alternativ.” Realtid

”Verktyg för skatteplanering”

En annan viktig fråga i debatten rör de så kallade Dutreil-reglerna – ett skatteavtal som i två decennier har hjälpt familjeföretag att undvika stora delar av arvsskatten, skriver Bloomberg.

Detta har gjort det möjligt för många företag att stanna i familjens ägo. Tre förändringar av regeln har redan godkänts av finanskommittén.

Enligt den centerorienterade ledamoten Jean-Paul Mattei har avtalet blivit ”ett verktyg för skatteplanering” och förslagen syftar till att strama upp reglerna.

Missa inte: Labours skattereform oroar superrika: ”Farlig tid.” Realtid

ANNONS

Kan flytta sina tillgångar

”Vi måste skydda framtida generationer och behålla landets ekonomiska trovärdighet”, betonade Barnier när åtgärderna presenterades. Trots detta varnar skatteexperter för att många rika individer och företag kan flytta sina tillgångar utomlands.

De ekonomiska åtgärderna har kommit efter ett extraval i juni där Macron förlorade sin majoritet i parlamentet.

Målet med budgeten är att sänka underskottet till 5 procent av BNP till nästa år genom att spara totalt 60 miljarder euro, cirka 685 miljarder svenska kronor. Detta ska ske genom både skattehöjningar och nedskärningar inom bland annat sjukvård och pensioner.

Läs även: Rekordhög sjukfrånvaro tvingar Frankrike till sparpaket. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS