Med start i Finland och Danmark vill Lysa exportera sina ”automatiska investeringskonton” till Europa.
Lysa passerar 10 miljarder – tar första steget utomlands
Mest läst i kategorin
I dag förvaltar Lysa 10 miljarder kronor åt över 65 000 betalande kunder i Sverige. Det framgår av ett pressmeddelande.
Totalt var Lysas marknadsandel av det svenska nettoflödet i fonder (summan av insättningar minus uttag) 8 procent år 2020, en ökning från 3 procent föregående år.
Lysa är en digital kapitalförvaltare som automatiskt investerar kundernas pengar i mer än 6 000 aktier och 5 000 obligationer. Genom att svara på ett par frågor får varje kund en anpassad portfölj med globala lågprisindexfonder och ETF:er, och med automatiska ombalanseringsfunktioner.
–Det är svårt att föreställa sig en framtid där människor fortfarande behöver bläddra igenom långa listor över finansiella produkter för att kunna investera. Vi är här för att sätta en ny standard inom sparande – en standard utan hinder, intressekonflikter, kickbacks och dolda avgifter, säger Patrik Adamson, vd och grundare av Lysa i en presskommentar.
Lysas affärsmodell baseras på en plattformsavgift (mellan 0,15 – 0,24 procent per år). Tillsammans med avgiften för de fonder som Lysa investerar sina kunders pengar i (i genomsnitt 0,15 procent) och transaktionsavgifter (0,02 – 0,03 procennt) landar den totala avgiften för slutkunden på ca 0,4 procent per år.
Bolagets förklaring till de låga fondavgifterna är att man inte accepterar kickbacks (distributionsbonus som betalas av fondbolagen).
Bolaget grundades av Patrik Adamson (vd), Emilie Andersson (COO) och Henrik Littecke (CTO). Lysa ägs av dess grundare, teammedlemmar och av företagsledare som Karl-Johan Persson (ordförande H&M), Christer Gardell (grundare Cevian) och Ernströmkoncernen, samt entreprenörer som har byggt flera miljardföretag så som Trustly (Carl Wilsson), Acne (Mikael Schiller), Avanza (Nicklas Storåkers).
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.