Realtid

Live: Wolf och Sundström nekas ansvarsfrihet

Bonnesen talar. Foto: David Gustavsson.
Realtid.se
Uppdaterad: 04 apr. 2016Publicerad: 04 apr. 2016

Michael Wolf och Anders Sundström nekas ansvarsfrihet. Realtid.ses David Gustavsson och Mirza Gazic rapportrerar live.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

14.34: Förre finansmarknadsministern Norman är en av personerna som föreslagits som ledamot i Swedbanks styrelse.

– Jag har en dragning till turbulenta bolag har bland annat varit ordförande i Carnegie bland annat, säger Peter Norman som främst drog sitt cv av oklar anledning.

14.33 –

13.41: Carl Bennett svensk friherre, industriman, huvudägare och styrelseordförande i Getinge, Lifco och Elanders samt styrelseledamot i de börsnoterade bolagen Holmen och Lundbergs.

Det är den bästa utveckling som jag överhuvudtaget sett. OMX index gått upp med 74 procent. Aktien i Swedbank har gått upp med 365 procent. Närmaste bank SEB 108 procent och Handelsbanken över 100 och Nordea 30 procent. Jag har alltid jobbat bra med aktiespararna. Ni Aktiespararna kunde ha sagt hur är det att äga aktier i Swedbank jo bästa möjliga utveckling, säger Carl Bennett.

– Kredd till hela styrelsen ledningen som gjort väldigt bra jobb. Men när man sitter i styrelsen och inte minst är ordförande så är man hela tiden utsatt för saker som måste gå fort. Det går inte då att byta ut alla som hanterar ledningsfrågor och det går inte att informera alla, säger Carl Bennett.

13.37: Första AP-fondens chef för ägarstyrning Ossian Ekdahl uppger att fonden i egenskap av aktieägare röstar för ansvarsfrihet för styrelsen.

– Det innebär att vi inte heller ser någon större anledning till att rösta för en särskild granskning som Aktiespararna vill ha, säger han.

ANNONS

13.32: Första AP-fonden är för att bevilja ansvarsfrihet för hela styrelsen.

13.31: Aktiespararna vill att stämman ska utse en särskild granskningsman.

Organisationen vill att följande granskas:1. Fondförvaltningen i Robur.2. Om styrelsen orsakat skadat genom bisysslor.3. Den Interna kontrollen och huruvida den varit tillräcklig.4. Agerandet kring Northland och att Swedbank köpte in maskiner som Northland kunde nyttja och styrelsens och vd:s inblandning i detta.
5. Köpet av Svensk Fastighetsförmedling och huruvida v,d, styrelsen eller annan orsakat skada i hanteringen av köpet.13:28: Inför omröstningen om ansvarsfrihet begärde Albin Rännar orden och lyfte vad Birgitte Bonnesen sagt om de omtvistade Swedbank Robur-fonderna.

– Birgitte hävdade att tre instanser tittat på ärendet behandlat ärendet men faktum Allmänna reklamationsnämnden, Konsumentombudsmannen och Finansinspektionen inte skriver under på det det här är. Det är inget som kommer att försvinna utan något som Swedbank måste ta tag i, säger Albin Rännar på Aktiespararna. 

13.19: Nu ska frågan om ansvarsfrihet behandlas. Frågan om ansvarsfrihet gäller endast 2015 – 2016 behandlas nästa år, meddelar stämman ordförande.

13.18: På en fråga från en aktiesparare om vad banken gjort för att åtgärda problemet med fonderna som Aktiespararna hävdar marknadsförts på fel sätt, nämligen som aktivt förvaltade när de i själva verket varit indexfonder svarar Bonnesen så här:

– Tre instanser har behandlat frågan och inte drivit den vidare. I dag har vi sju indexfonder som du kan köpa från 20 punkter och en vanlig aktiefond som är aktivt förvaltad  och ligger på 1.25 punkter, säger Birgitte Bonnesen.13.12: Mirza Gazic och David Gustavsson ger mer detaljer från Forsgårdhs anförande:

Aktieägaren Lars Erik Forsgårdh, som även varit inblandad i en tvist med banken, kritiserar ledningen och styrelsen starkt och säger att kulturen med bland annat Wolf och Sundström präglas av omoral.

ANNONS

Han välkomnar ett ledningsbyte som han hoppas ska förbättra "bankens numera skamfilade rykte".

Forsgårdh uppmanar främst de stora aktieägarna att ta initiativ till en extra bolagsstämma för att behandla ledningsfrågan och yrkar till slut på att styrelse och vd inte beviljas ansvarsfrihet.

Det är hårda ord från Forsgårdh, som själv varit inblandad i en tvist med Swedbank gällande båtar som var uppställda på ett varv som gick i konkurs.  Kommentarer om omoral får Sundström att härskna till, som säger att Forsgårdh uppvaktade honom och banken att bevilja pengar till konkursboet "och det tyckte inte jag om, alla ska behandlas lika."

Forsgårdh var vd för Aktiespararna mellan 1984-2006.  Konflikten mellan honom och Swedbank gällde en rättsprocess om  två betalda fritidsbåtar som stod uppställda på ett varv som gick i konkurs. Varvet hade lån hos Swedbank och konflikten handlar om konkursboet. – Du har gett order att dessa båtar inte ska lämnas ut till min familj och två andra familjer på grunder som inte är förenliga med svensk konsumentlag. Ni borde ha insett att det här var fullständigt fel och kompensera oss. Du och Wolf har orsakat mig en skada på tre miljoner kronor, säger Lars-Erik Forsgårdh. Konflikten mellan Forsgårdh och Swedbank bestod i att banken tog över ägandet av Forsgårdhs båt i samband med att ett bolag gick i konkurs.12.59: Lars-Erik Forsgårdh tog tillfället i akt att ta upp en gammal konflikt om båtar och ett båtvarv med Swedbanks ordförande Sundström och sparkade vd  Wolf. 

– Banken har berövat mig 3 miljoner kronor, sade han.

Sundström högg med anledning av det tillbaka mot Forsgårdh:

– Lars-Erik Forsgårdh har beordrat betalning till ett konkursbo. Det vänder jag mig emot Ni får bedöma om slipsen är fel, sade Sundström

12.52: Profilen Lars-Erik Forsgårdh tog till orda under stämman. Han upprepar sin beskyllning om att Swedbanks styrelse har usel moral.

ANNONS

Forsgårdh anser att ansvarsfrihet inte bör medges.

Han radade också upp flera av turerna kring Swedbank. Utöver chefsflykten, låneavtalet med Northland Resources och fastighetsaffärerna nämnde han också Aktiespararnas tvist om Swedbank Roburs aktivt förvaltade fonder och det misslyckade försöket att köpa Svensk Fastighetsförmedling.

Forsgårdh har själv varit i konflikt med Swedbank i samband med en konkurs.

12.43: Aktiespararnas Albin Rännar har varit hård i kritiken mot tidigare ledning av Swedbank. Ny hyllar han tillförordnad vd Birgitte Bonnesen som väntas bli permanent vd.

– Vår analys är att det inte har varit ordning och reda och inte enkelt och transparent och välkomnar en ny ledning, säger han.

12.39: Carina Lundberg Markow ägaransvarig på Folksam frågar, med hänvisning till Panama-dokumenten, Bonnesen om Swedbank ägnar sig åt skatteplanering i likhet med Nordea.

– Swedbank erbjuder inte skatterådgivning, svarar Birgitte Bonnesen.

12.34: Anderberg fortsätter genom att hylla Anders Sundström:

ANNONS

– Han har en förmåga leda stora organisationer pålitlig och lojal detta har inte framkommit i media men det flesta vet som levt ett tag vet att inte är så svart eller vit som framställs. jag vill därför tacka Anders Sundström. hoppas att vi i framtiden kan ha större ödmjukhet inför vad dessa utsatta uppgifter innebär.

12.31: Efter Birgitte Bonnesen begärde Sparbanksgruppens ordförande ordet för att redogöra för hur han ser på sparbankernas ägande i Swedbank.

 Lennart Anderberg säger ordförande har gjort ett gott arbete. Dock ett antal händelser som vi diskuterat och som påverkat Swedbanks varumärke ett nytt ledarskaps behövs därför att ta denna bank framåt men är inte svart eller vitt utan är en samlad bedömning. Finns mycket som sagt i media om Sundström som varit negativt men som inte alltid varit så nyanserat.

12.27: Bonnesen lyfter fram Swedbanks digitala satsning och menar att banken redan ligger i framkant.

– Vi kvalar in på topp 10 mest besökta sajter i Sverige. Nästa bank hittar vi först på plats nummer 38. Vi har dessutom 4 miljoner frekventa användare på sajten. 

12.22: Tidigare försökte ytterligare en irriterad aktieägare konfrontera Sundström. Aktieägaren menar att han inte fått svar på vad Wolf egentligen gjort och varför han fick sparken.

– Det är som sagt ert jobb att tillsätta oss i styrelsen och vårt jobb att tillsätta och avskeda vd. Jag känner inte för att brodera ut mer om det här idag. Jag har försökt svara på din fråga och du var inte nöjd men jag vill inte utveckla mer här, säger Sundström.

12.20 Birgitte Bonnesen berättade att han var glad över att få ta över som tillförordnad vd efter Michael Wolfs avgång.

ANNONS

– Jag är väldigt glad att ha fått förtroendet som tf vd. Nästa år 30 år sen jag klev in på sparbanken på Hamngatan . 

Bister i banken har rättats till, anser hon.

– Jag har känt stark tilltro. Senaste tidens händelser har väckt många frågor. Jag har frågat mig vad är det som händer med vår bank? Det har funnits brister som vi nu rättat till. Vi är en inkluderande  bank. Det ska vi fortsätta vara. Vi är en av de mest lönsamma och mest globala banken i Europa och vi är en global bank. Vi engagerar oss och är delaktiga och vi har förändrats och utvecklats tillsammans med våra kunder.

– Vi är en bank med brett folklig ägarbas. Tjänster för över 8 miljoner kunder. 2015 var ett mycket bra 15,7 miljarder lyckats över förväntan med att effektivisera baken. Vi köpte 2015 tjänster för 7 miljarder betalade löner för 6 miljarder. Resultatet på 15,7 miljarder föreslås återinvesteras i banken styrelsen föreslår att 18,8 miljarder delas ut till aktieägarna. 

12.11: Nu svarar Sundström om varför Wolf fick sparken:

– Styrelsen beslutar vem som ska vara verkställande direktör nu aktieägare tillsätter oss i styrelsen och sedan ger ni oss mandat att välja vd. Jag tror att kritiken hade blivit väldigt hård om vi behållit vd när det pågår utredning om marknadsmissbruk. Jag varit väldigt förvånad om den här församlingen inte varit extremt uppröd, säger Anders Sundström på frågorna om varför Wolf fick sparken.

12.07: Aktieägarna ansåg att Michael Wolf borde ha fått sitta kvar förutsatt att han beviljas ansvarsfrihet. Sundström fortsatte att inte svara på frågorna.

12.03:  Irriterade aktieägare anser att Michael Wolf gjorde ett väldigt bra jobb och säger att Sundströms beslut att sparka Wolf kom väldigt plötsligt och ifrågasätter att den insideraffär Wolf är misstänkt för ett tillräckligt stor misstanke för att sparka honom. Sundström vägrar svara.

ANNONS

12.01: Forsberg tar även upp den omtalade affären med Northland och uppger att det undersöktes redan när beslutet togs 2014 men att Deloitte även efter en fördjupad granskning kommit fram till att långivningen följde den normala processen, att transaktionen godkändes på affärsmässiga grunder och att det inte finns några tecken på att ordföranden varit inblandad.

10.55:  Swedbanks revisor Svante Forsberg från Deloitte slår fast att banken inte begått något fel eller begått något brott vad gäller de kritiserade fastighetsaffärerna.

– Vi har därför tillstyrkt ansvarsfrihet för vd och ordförande, säger Svante Forsberg. Affärerna var dock olämpliga, anser han.10.44:  Stämman arbetar sig genom punkterna på dagordningen som leder fram till dagens mest intressanta punkt – frågan om ansvarsfrihet för vd och styrelse.

10.37: Aktiespararna körs över. Stämman hålls.

Detta efter att 99 procent av aktieägarna röstat för att stämman ska gå vidare.

11.33: En aktieägare gick hårt åt Swedbank i ett anförande.

Han yrkade på att stämman ska ajourneras. Och jämförde då Swedbank med Watergate-skandalen.

Anders Sundström var i liknelsen presidenten Richard Nixon som tvingades avgå.

ANNONS

11.20: David Gustavsson ger mer detaljer om vad Anders Sundström sade under inledningsanförandet.

– Vem trodde som bankman att man skulle leva med negativa räntor. Det är mycket om vänds upp och ner och naturligtvis finns det mycket oro i detta men naturligtvis är det otroligt spännande att förstå det som växer fram. Hur har då Swedbank klarat sig.

Swedbank levererar starka resultat och sköts på ett bra sätt, sade han.

– Vi har anlitat extern juridikkompetens och externa revisionbyråer och de har konstaterat att vi gjort allt "by the book" men vi har insett själva att vi inte haft tillräckliga regelverk vi har därför skärpt reglerna  ytterligare efter gjort djupa studier.

Mediebilden har dock varit problematisk.

– Men vi ha också fått en medial uppmärksamhet som vi inte känt oss särskilt nöjda med. Till att börja med är det fastighetsaffärerna där vi borde haft ett tydligare internt regelverk för ledande befattningshavare. Jag är den första att beklagar att vi inte hade det, säger Anders Sundström.

– Jag vill vara tydlig med att ingen kund kommit till skada men självklart har detta skapat negativa rubriker och skadat banken. Men som jag ser det kommer vi nu vara den bank med tuffast krav på privata investeringar.

Han kommenterade också att Michael Wolf sparkades.

ANNONS

– Vi ansåg att det behövdes ett nytt ledarskap och vill framföra ett stor tack till Michael Wolf. Vi har jobbat tillsammans sedan oktober 2008 fram till januari. Han har gjort ett fantastiskt bra arbete och vi har trivts fantastiskt bra tillsammans. Stort tack Michael.

– Den tredje frågan har varit på vilket sett han entledigats. Den svåraste dagen under min tid som ordförande var när jag fick besök av medarbetare som ansåg att jag borde rapportera till Finansinspektionen enligt lagen om marknadsmissbruk, sa Anders Sundström.

11.13: I sitt öppningsanförande kommenterade Anders Sundström sparkandet av Michael Wolf.

– Den svåraste dagen var när jag fick information som gjorde att vi behövde anmäla Michael Wolf till FI.

Sundström konstaterade samtidigt att ingen kund kommit till skada i den turbulens som har rått kring banken.

11.07: Efter en svepande genomgång av det läget för den finansiella sektorn gick Sundström in på medieuppmärksamheten som riktats mot Swedbank, bland annat på grund av fastighetsaffärerna.

Sundström beklagar att affärerna kunnat ske och säger att det borde ha funnits ett regelverk på plats.

11.01: Anders Sundströms sista stämma som ordförande.

ANNONS

11.00: Stämman har nu inletts med att Anders Sundström, avgående ordförande, hälsat alla välkomna.

10.57: Lokalen där stämman hålls:

image2.jpeg

10.51: Nu väntas stämman alldeles strax dra igång. Den utsatta tiden är 11.00.

Aktiespararna – som återkommande riktat stark kritik mot Swedbank – vill dock inte att så ska bli fallet. Till följd av avslöjandet om att Lars Idermark, som föreslås bli ny ordförande, känt till och varit med och godkänt fastighetsaffärerna, vill Aktiespararnas Albin Rännar dra i bromsen och stopa stämman.

– Valberedningen borde ta fram ett alternativt förslag. Man kan dra i nödbromsen och ajournera stämman och åta sig att på en extrastämma inom kort komma med en ny styrelse säger han till TT.

Rännar har tidigare invänt mot att stämman hålls på andra grunder, i en intervju med Realtid.se.

 

ANNONS

10.42: Nyhetstrycket mot Swedbank inför stämman har inte avtagit trots att Nordea under gårdagen tillfälligt ryckte åt sig uppmärksamheten i samband med läckan av de så kallade Panama-dokumenten. Bland annat rapporterade Dagens Indsustri i går att hela Swedbanks styrelse och ersättningsutskott godkänt ledningsgruppens sidouppdrag – och därmed också Göran Bronner och Magnus Gagner Geebers kritiserade fastighetsaffärer.

SvD Näringsliv rapporterar å sin sida om att finansmannen Carl Bennet är redo att ta strid för Anders Sundström, som tvingas gå från sitt uppdrag som Swedbanks ordförande.

– Jag har suttit sammanräknat 80 styrelseår, varav 40 år som ordförande i tio noterade börsbolag. Jag har aldrig sett ägare hantera en situation så här illa, säger Carl Bennet till tidningen.

I sin kommentar till hur de båda storbankerna dragits in i en mediestorm skriver Realtid.ses Per Agerman att maktspelet i Swedbank är det som gjort att uppmärksamheten kunnat bestå så länge.

 

10.31: Välkommen till Realtid.ses livebevakning av Swedbanks årsstämma. David Gustavsson och Mirza Gazic är på plats på Dansens hus i Stockholm där stämman hålls.

I byggnaden vimlar det av folk som trängs mellan ståborden och äter enklare tilltugg. Totalt ska 1500 vara anmälda till stämman.

 

ANNONS

 

Sammanfattning: Under dagen rapporterar Realtid.se direkt från Swedbanks stämma. Flera frågor hänger i luften.

Inte minst i ljuset av den senaste tidens många chefsavgångar,  kritik mot toppchefers privata fastighetsaffärer, brottsmisstankarna mot sparkade vd:n Michael Wolf och ex-ordförande Anders Sundströms sorti i förra veckan.

Dessutom pekar det mesta på att tillförordnad vd Birgitte Bonnesen blir permanent vd. Och på stämman ska Sundströms efterträdare Lars Idermark formellt väljas till ny ordförande.

Idermark är dessutom en kontroversiell kandidat. Han drogs bland anant in i SCA-härvan i början av året. Dessutom uppgav Dagens Industri i går att Idermark i egenskap av ledamot i Swedbanks ersättningsutskott och styrelse både känt till och varit med och godkänt de kritiserade fastighetsaffärerna.

En intressant punkt på agendan är den som rör beslut om ansvarsfrihet för styrelsen och vd:n. Enligt Dagens Industri hölls på söndagen ett hemligt möte där bankens storägare ska ha enats om att rösta för ansvarsfrihet för Michael Wolf och Anders Sundström.

Men beslutet är kontroversiellt. Amerikanska rådgivningsföregatet Institutioneal Shareholder Service, ISS, ska till exempel ha uppmanat utländska ägare att inte ge Sundström och Wolf ansvarfrihet, enligt Di.

Närmare 40 procent av Swedbanks aktier ägs av utländska ägare och det räcker med att 10 procent röstar emot för att ansvarsfrihet inte ska godkännas.

ANNONS

En annan intressant fråga gäller framtida riskvärderingar och vilken investeringar koncernledningen bör undvika framöver i ljuset av fastighetsaffärerna.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS