Om du arbetar på ett företag där det inte finns klara processer för befordran kan en väg framåt vara att se till att få lite nakentid med chefen. Åtminstone om du är man och har en manlig chef. Som kvinna är det lite mer komplicerat, men jag kommer tillbaka till det.
Lite bromance med chefen gynnar karriären
Mest läst i kategorin
Ta bara den gamla bastun som vägrar dö, trots att den fått bli själva symbolen för ojämställdhet i näringslivet. Att sitta hud mot hud och svettas verkar vara effektivt för relationsbyggandet.
Men det finns även andra mer subtila sätt. En kvinna på MTG konstaterade en gång att hon under sina sju år i företaget aldrig fått prata med dåvarande koncernchefen Hans Holger Albrecht. ”Men vår nya trainee, Peter, som sitter här mittemot har redan duschat med honom tre gånger under de två månader han varit här. De spelar squash tillsammans.”
När Poolias förra koncernchef Monica Elling tvingades lämna sitt jobb för tre år sedan, valde styrelsen att ersätta henne med Morten Werner. Redan innan han tillträdde jobbet var han helt säkert på att han skulle klara det bra. Ett av skälen han angav var att han brukade spela innebandy med huvudägaren, tillika styrelsens ordförande, Björn Örås.
Ja, ni fattar. Lite bromance med chefen kan vara gynnsamt för din karriär. En nära relation med chefen aktiverar också supportsystemet i organisationen. Andra medarbetare ser att du har en god relation med chefen och kommer därmed att se till att hålla sig på god fot med dig. Akilleshälen i en karriär som byggs på relationer är att du sitter ganska löst den dagen chefen försvinner. Förhoppningsvis har du då hunnit bygga en cv som tar dig vidare till nya utmaningar.
Kvinnor måste vara lite mer försiktiga. Åtminstone om chefen är en man. Om ryktet går att du varit naken med chefen, brukar det istället försvåra dina relationer med kollegerna. Oavsett om det är sant eller inte. Supportsystemet uteblir och i värsta fall byts det ut mot anti-support. Toleransen för relationer på jobbet är lustigt nog mycket lägre för romans än för bromance.
Om man inte kan eller vill bygga sin karriär med aktiviteter utanför arbetsplatsen, bör man noga undersöka företaget innan man tar anställning. En första ledtråd är förstås att se vilken mångfald som finns redan idag. Om chefskåren består av bara vita män är det givetvis en röd flagga. Ställ då frågan vilken plan man har att förändra det.
Var särskilt uppmärksam på hur man arbetar med att synliggöra kvinnor i organisationen och nöj dig inte med ”vi har alltid minst en kvinna med som slutkandidat vid varje chefstillsättning.” Om inte alibi ingår i din arbetsbeskrivning, så är det dags att dra öronen åt sig. Det är en ganska tom policy som inte alls med självklarhet leder till förändring om den inte kombineras med andra aktiviteter.
Och sist men inte minst. Var varse om att i ett företag som just börjat sin resa mot jämställdhet, kommer du som kvinna att få arbeta hårdare på ojämlika villkor för att få samma chans som dina manliga kolleger. Kräv ett extra påslag på lönen. Var inte blyg. Dina manliga kolleger kanske rentav löneförhandlar i omklädningsrummet just nu. Utan en tråd på kroppen.
Camilla Wagner är journalist, debattör och författare. Hon har tidigare varit redaktör för VA Ledarskap på Veckans Affärer, med framför allt jämställdhet och ledarskap som bevakningsområden. I dag driver hon konsultbyrån Management by Kerstin och affärsnätverket Klara K.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.