Värdet på Reditum-obligationerna bör skrivas ner med två tredjedelar. Det anser en likvidator som ska försöka säkra tillgångar till lurade svenska pensionssparare. Beskedet är dåliga nyheter för de investerare som köpt obligationen via Nord Fondkommission.
Likvidator skriver ner värdet på Reditum-innehavet
Mest läst i kategorin
De tidigare PPM-fonderna Falcon Funds och GFG Global Medium Risk Fund har båda investerat stora belopp i Reditum-obligationerna, antingen direkt eller indirekt via andra värdepapper. Det handlar om åtminstone 15 miljoner euro i Falcon och 6 miljoner euro i GFG. Det framgår av förundersökningen i Falcon Funds.
Reditum sattes upp av Lars-Erik Magnussons nederländska bolagsgrupp Larmag för att finansiera investeringar i fastigheter men Ekobrottsmyndighetens utredning visar att pengar också har investerats vidare i det Falcon-kopplade bolaget Werel. Dessa pengar har till stor del och på flera olika sätt hamnat i fickorna på de numera dömda huvudpersonerna bakom Falcon Funds: Max Serwin och Afram Gergeo.
Schweiziska Avalon Capital och svensken Patrik Sternek har koppling till både Falcons och GFG:s investering. Enligt uppgifter i Ekobrottsmyndighetens förundersökning fanns planer på att slå ihop GFG med Falcon Funds. Men redan tidigare hade GFG gjort stora investeringar i Reditum.
Lars-Erik Magnusson beskriver i förhör att han haft kontakt med Patrik Sternek angående obligationen och att Avalon fått arvoden på det investerade kapitalet.
Sedan både Falcon Funds och GFG stoppades av Pensionsmyndigheten för några år sedan har tillgångarna hanterats olika. Enligt Pensionsmyndigheten har Falcon idag inga intressen i Reditum medan GFG-fonderna ligger kvar med sin investering.
Trots att Larmag flera gånger har meddelat att obligationen ska återbetalas har GFG:s likvidator i Luxemburg valt att skriva ner värdet. Enligt Pensionsmyndigheten har likvidatorn skrivit ned värdet på obligationerna med 68 procent till 32 procent av det nominella värdet. Enligt myndigheten är nedskrivningen ett resultat av en sannolikhetsbedömning som likvidatorn gjort.
Lars-Erik Magnusson har flera gånger meddelat att återbetalning kommer att ske. Senast för några dagar sedan förklarade han för Realtid att pengarna – totalt motsvarande 2 miljarder kronor – kommer att betalas tillbaka.
– Vi kommer att betala tillbaka obligationen den 15 juli, lovade han.
Den ursprungliga återbetalningsdagen var satt till sommaren 2020. Sedan dess har löptiden förlängts vid två tillfällen, senast alltså till den 15 juli.
Likvidatorns bedömning av värdet är oroande nyheter för de svenska investerare som köpte obligationen via Nord Fondkommission. Hur mycket pengar Lars-Erik Magnussons bolag fick in via Nord och dess anknutna ombud CV & Partners är oklart eftersom värdepappersbolaget inte vill kommentera sin inblandning i Reditum-försäljningen.
Men av dokument från förundersökningen att döma skedde försäljningar till kunder så sent som i juni 2017 – mer än ett halvår efter att svenska medier rapporterat om de misstänkta kopplingarna mellan Falcon Funds och Reditum.
Realtid har sökt Patrik Sternek för en kommentar men hittills utan framgång.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.