Realtid

Liberalerna vill ha utredning om att införa euron i Sverige

Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna. Foto: TT
Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna. Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 24 apr. 2023Publicerad: 24 apr. 2023

Regeringspartiet Liberalernas ledning har beslutat att driva kravet att Sverige ska införa euron som valuta. Partiet vill nu utreda vad ett medlemskap i EMU skulle innebära. Det rapporterar Ekot.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta är en av de frågor som partiledaren Johan Pehrson tänker prioritera i regeringsförhandlingar den kommande tiden, enligt uppgift till Ekot.

–Jag tror att människor är medvetna om valutans växelkurs, och att man i Sverige per definition blir fattigare med en allt svagare krona, säger Johan Pehrson.

Eurodiskussionen har åter blommat upp i Sverige. Finansprofilen Christer Gardell har exempelvis tidigare gjort ett utspel i Dagens industri om att det är dags för Sverige att släppa kronan och istället gå med i euron.

Realtids Per Lindvall tycker tvärtom:

”Euroländernas samlade balansräkning, i synnerhet om man beaktar de interna obalanserna, är inte vacker. Och Christer Gardell borde ha en viss insikt om att euroländernas banksystem inte är de mest stabila, där det knappast finns någon bank, förutom de finska, som värderas till sin substans – utan hovrar runt 50 procent och ner mot 30 procent av eget kapital. Det säger en del om den ekonomiska dynamiken inom euron. Och det är innan de högre räntorna har börjat få ”tvättmaskinen i självsvängning”.

En flytande krona är fortfarande ett bra försäkringsskydd mot såväl externa chocker som hemgjorda problem”, skrev han i en krönika i januari.

– Om Sverige går med i euron, så bakbinder man möjligheten att föra en egen penningpolitik och kronan slutar fungera som stötdämpare för ekonomin. I stället skulle den svenska ekonomin, liksom euro-länderna nu, hamna under en penningpolitik som är avsedd för snittet av euro-länderna. Det kan innebära att den reala anpassningen i stället kan bli mer smärtsam. Om exempelvis svensk ekonomi är mer räntekänslig än euro-snittet så kan det leda till kraftigare BNP-fall och en större uppgång i arbetslösheten än om vi stod utanför euron, sa Michael Grahn, chefsekonom Danske Bank Sverige, till Realtids fredagspanel i mitten av mars.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS