Realtid

Lendify tar in ytterligare 100 miljoner

Erika Eliasson är chef för investerarrelationer på Lendify. Foto: Lendify
Realtid.se
Uppdaterad: 05 okt. 2017Publicerad: 05 okt. 2017

Insitutionella investerare går in med ytterligare 100 miljoner kronor i fintechbolaget Lendify – som därmed tagit in totalt 300 miljoner inom ramen för en obligationsemission. Carnegie Investment Bank har agerat finansiell rådgivare och emissionsinstitut, medan Roschier Advokatbyrå och Advokatfirman Vinge varit legala rådgivare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Realtid.se tidigare berättat tidigare gick institutionella investerare in med 200 miljoner kronor i Lendify i form av en emissionsobligation som nu utökas med ytterligare 100 miljoner kronor som ska lånas ut på bolagets peer-to-peer-plattform.

– Vi har byggt en kreditmodell och plattform som har förtroende bland professionella aktörer. Det finns en stor vana bland institutionella aktörer att investera i lån till kreditvärdiga låntagare och vi har respekt för att det tar tid att etablera ett nytt tillgångsslag bland privatinvesterare, säger Erika Eliasson, IR-chef på Lendify, till Realtid.se.

Obligationerna har en löptid på 3 år med en årlig ränta om 3 månader Stibor + 5 %. Transaktionen har väckt stort intresse från nordiska investerare och blev övertecknad, enligt bolaget. Carnegie Investment Bank har varit finansiell rådgivare och emissionsinstitut i samband med obligationsemissionen, medan Roschier Advokatbyrå AB och Advokatfirman Vinge agerat legala rådgivare.

Lendify kallar sig för en marknadsplats för lån och möjliggör via sin P2P-plattform lån mellan bland annat privatpersoner.

– Genom att använda oss av den institutionella marknaden kan vi möta den stora efterfrågan på lån, göra större volymer och på så sätt även förbättra vårt erbjudande till våra privatinvesterare vilka är kärnan i vår verksamhet. Tack vare ökade volymer har vi kunnat öka riskspridningen och allokeringstakten för investerarna, säger Erika Eliasson,

Bland Lendifys ägare återfinns Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, affärsängeln Fredrik Wallenberg samt Vostok New Ventures vd Per Brilioth och Lundin-toppen Ashley Heppenstall. 

Bolagets medgrundare och vd Nicholas Sundén-Cullberg sa i en intervju med Realtid.se i slutet av juni att Lendifys mål är att expandera till Norge och Finland, ta 5 procent av blancolånsmarknaden och bli en börs för lån i Norden. Bolaget utesluter inte banksamarbeten, men vill inte gå till börsen.

– Våra ägare tänker långsiktigt och vet att det tar lång tid att bygga ett bolag som ska utmana det traditionella banksystemet. Så vi ska försöka behålla dem så länge vi kan, sa Nicholas Sundén-Cullberg till Realtid.se då.

ANNONS

Entreprenören John-Christian de Champs (tidigare Eriksson)  startade – med inspiration från amerikanska och brittiska motsvarigheter – Lendify 2014. Han fick snart med sig Nicholas Sundén-Cullberg och José Cartro som hjälpte till att bygga upp bolaget.

John-Christian de Champs var Lendifys vd fram till slutet av juni i år, då han efterträddes av Sundén-Cullberg. de Champs är dock kvar i bolaget och fokuserar numera på affärs- och it-utveckling. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]