Realtid

Leder med öppenhet och tillit

admin
admin
Uppdaterad: 02 mars 2016Publicerad: 02 mars 2016

Hon har alltid gjort mycket, brinner för digitala lösningar i sina två chefsjobb på SEB och är väldigt mån om sina medarbetare. Möt Mika Burman Götz, 36-åringen som med ena benet i ekonomi och det andra i socialpsykologi skapat en uppskattad ledarstil. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mika_Burman_ny.jpg

Mika Burman Götz är sedan ett halvår tillbaka tillförordnad chef för Internetbanken. Samtidigt har hon kvar sitt gamla jobb som chef för teamet som vidareutvecklar bankens digitala lösningar för privatpersoner. Jag undrar hur hon hinner med.

– Det är roligt så jag tänker inte så mycket på det. Jag hittar alltid ett djupare skäl till det jag gör. Digitala banktjänster handlar inte bara om att kunderna får en ny funktion. Jag vill bidra till att de får ett bättre liv så att de kan ägna sig åt det som ligger dem närmast om hjärtat istället för springa på banken. När man hittar sitt why så får man en helt annan glöd i det man gör, berättar hon.

Den höga arbetskapaciteten tror Mika är ett arv hemifrån. Föräldrarna och brodern driver ett litet verkstadsbolag i västgötska Järpås, och alla i familjen har alltid arbetat mycket.

– Så att jobba och driva något har alltid varit en del av mitt liv, men när jag behöver varva ner och reflektera så åker jag hem till Järpås.

I perioder har det blivit för mycket arbete, och Mika har känt att hon måste dra i handbromsen.

– Jag tror det är viktigt att lära känna sig själv och förstå sina egna signaler. För mig har det varit en jätteresa och jag har haft coachstöd i flera omgångar och under en lång period, som har betytt oerhört mycket för mig.

ANNONS

Vi vänder tillbaka till uppväxten. Pappans intresse för aktier smittade av sig, och under studietiden i Uppsala startade Mika ett börsrum på Ekonomikum. Hon var dessutom engagerad i Uppsalaekonomerna samt jobbade extra i kassan på SEB.

Akademiskt blev det både en magisterexamen i företagsekonomi och nästan en fil kand i socialpsykologi.

– Jag tyckte man kunde kombinera de två ämnena på ett väldigt bra sätt. Det är så mycket i företagande som handlar om människor. Att förstå på djupet hur människor fungerar gjorde företagsekonomin mycket mjukare. Det har jag alltid känt att jag behövt ha, och det präglar nog mycket mitt ledarskap också.

Efter examen fick Mika jobb som projektledare på Unga Aktiesparare. Hon gjorde så bra ifrån sig att hon fick frågan att ta över när vd:n skulle byta jobb. Men det var ett erbjudande som väckte vånda.

– Jag var ganska skeptisk och tänkte: Gud, det klarar jag inte. Det var utanför min komfortzon.

Ett föredrag av Annika Falkengren, som då precis skulle tillträda sin vd-roll, fick dock Mika på andra tankar.

– Det var på några arbetsmarknadsdagar om karriär och Annika berättade hur hon tänkt inför vd-jobbet. Tidigare under karriären hade hon blivit tillfrågad om ett chefsjobb men känt att det var för stort, att hon inte skulle klara av det riktigt. Då hade hennes chef sagt: Då får den här killen jobbet, varpå Annika kände: Ska han ha jobbet? Nej, jag kan göra det mycket bättre, och så hoppade hon på. Den där historien har hängt med mig under alla år.

Rollen som vd blev första chefsjobbet för Mika, och hon utvecklade en ledarstil som bevisligen rönte stor uppskattning på kansliet. Omdömena på Linkedin lyder bland annat ”blandar affärsmannaskap med engagemang” och ”en av de bästa cheferna jag haft”.

ANNONS

– Jag blir jätteglad och stolt över detta. Det är viktigt att reflektera kring vad man gjorde som var bra och se till att fortsätta göra det.

Hon nämner två ord i sitt ledarskap som är väldigt centrala.

– Det är öppenhet och tillit. Man måste skapa tillit i teamet för att det ska kunna fungera. Det finns bara ett sätt enligt mig att göra det, och det är genom öppenhet.

Efter Unga Aktiesparare hade Mika olika roller på Nordnet innan hon blev headhuntad tillbaka till SEB. Frågan hur man ska göra för att bli det utlöser ett spontant och varmt skratt.

– Du ska vara riktigt duktig på det du gör, och många som tycker det och ser det. Jättemycket handlar ju om nätverk. Att underhålla det och se till att vara synlig. Då ligger du lite top of mind.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Kan man lyckas med sitt jobb om man inte känner passion för det?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror det lyser igenom att det enda intresset är att gå till jobbet, tjäna pengar och sedan gå hem. Man kan säkert göra ett bra jobb, men jag tror inte att man lyckas i termer av att ta nästa steg eller vidareutvecklas. Det är inget fel med det, bara man vet varför man går till sitt jobb och gör det man gör.

Sedan åtta år tillbaka är Mika med på listan över framtidens kvinnliga ledare. Något hon naturligtvis tycker är jätteroligt, men kanske inte så mycket för egen del, utan mer för att man synliggör duktiga unga tjejer.

ANNONS

– Tittar man på ledningsgrupper och styrelser så finns det inte tillräckligt bra tillväxt av tjejer underifrån. Därför måste vi börja lyfta tjejer och se till att de får rätt utmaningar och rätt chefstillsättningar tidigt. Det krävs ett annat ledarskap för att se duktiga tjejer, man måste se bortom det skydd som en del tjejer sätter upp för att inte ta för sig. Där har jag, och alla andra chefer, ett stort ansvar.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]