Realtid

Läxan från historien: Därför knäcker inte sanktionerna Ryssland

Historisk svartvit bild på amerikanska flygplan som bombade den tyska staden Schweinfur under andra världskriget. Ryssland
Bombningen av Schweinfurt och Regensburg den 17 augusti 1943 var en strategisk attack med målet att slå ut viktiga industrier. (Foto: U.S. Army Air Force/Wikipedia)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 04 okt. 2024

Historien visar att ekonomisk krigföring sällan når sina mål. Det blir tydligt både från andra världskrigets bombningar av Tyskland – till dagens sanktioner mot Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att ekonomiska sanktioner och handelsrestriktioner ofta betraktas som kraftfulla verktyg för att pressa motståndare, misslyckas de ofta med att åstadkomma sina övergripande mål, skriver The Economist i en analys.

Detta framgår tydligt från historiska exempel som bombningen av Schweinfurt under andra världskriget.

Under de massiva attackerna förstörde amerikanarna stadens kullagerfabriker som var centrala för Nazitysklands krigsmakt. Trots detta fortsatte produktionen av vapen och stridsflyg utan någon större påverkan.

Komplexa nätverk

Detta bevisades av en amerikansk utredning efter kriget som klargjorde att landets krigsproduktion inte påverkades nämnvärt av bombningarna. Denna trend har upprepats i modern tid med sanktioner mot Ryssland och Kina, som gett liknande resultat.

Den amerikanska ekonomiprofessorn Mancur Olson menade redan på 1960-talet att begreppet ”strategisk vara” – vilken anses vara särskilt viktig för en nations ekonomi, säkerhet eller politiska stabilitet – är en illusion.

Istället för att fokusera på enskilda varor bör vi därför förstå ekonomier som komplexa nätverk.

Om en vara blir svår att få tag på hittar länder ofta alternativa lösningar, antingen via ersättningsprodukter eller genom att skaffa nya handelsvägar. Detta har till exempel skett när Ryssland hittat nya handelspartners i Kina och Nordkorea för att kringgå sanktionerna från väst.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Oväntad motståndskraft

Även om ekonomisk krigföring kan sakta ner tillväxten och öka kostnaderna, visar erfarenheten att den sällan leder till total ekonomisk kollaps eller militär kapitulation.

En studie från Peterson Institute for International Economics, som granskat 174 sanktionskampanjer mellan 1915 och 2000, fann att sanktioner bara lyckades i en tredjedel av fallen, och endast när målen var mycket snävt definierade.

Fallet med Ryssland efter invasionen av Ukraina illustrerar detta tydligt, enligt The Economist.

Trots omfattande sanktioner och exportrestriktioner har den ryska ekonomin visat en oväntad motståndskraft, mycket tack vare att de har ersatt varor och hittat nya handelsvägar.

Läs även:

USA inför ytterligare sanktioner mot Ryssland. Realtid

Rysslands valutakris – yuanen riskerar att sina. Realtid

ANNONS

Putins kris – ingen vågar köpa hans naturgas. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]