"Använd de gemensamt egna resurserna optimalt". Lars Wallstedt, chef för neurokirurgin på Karolinska sjukhuset i Stockholm replikerar efter Realtid.ses artikel om försäljningen av gammakniven från Sophiahemmet. Dan Leksell, läkare och klinisk chef för Elekta går i svaromål.
Läs replikskiftet mellan Lars Wallstedt och Dan Leksell angående strålkniven på Sophiahemmet
Mest läst i kategorin
”Både som skattebetalare och chef för neurokirurgen vill jag att landstingets investeringar ska användas optimalt. Om vi hade remitterat patienter till Sophiahemmets strålkniv hade vår egen stått outnyttjad under stor tid, men ändå kostat pengar. Det hade inte varit någon god affär för Stockholmarna. Det handlar inte om prestige utan om ett sunt offentligt resursutnyttjande och oförmåga hos Sophiahemmets strålkniv att attrahera remittenter utanför Stockholm”.
Lars Wallstedt
Resursursutnyttjande till patienters förfång
Skattebetalaren och klinikchefen Lars Wallstedt oroar sig för att Karolinska sjukhusets (KS) strålkniv skulle stå outnyttjad om patienter remitterades till Gamma Knife Center vid Sophiahemmet. Hans oro är knappast befogad. KS skulle årligen kunna behandla långt fler patienter än vad som är fallet idag. Att så ej sker beror på att medel som tilldelas kliniken endast räcker för ett visst antal behandlingar. Om den tilldelade kvoten överskrids blir det för dyrt. Att remittera 8-10 patienter per år till Sophiahemmet skulle tillåta Karolinska att fylla sin tilldelade kvot och samtidigt ge övertaliga patienter i och utanför Stockholmsregionen tillgång till strålkirurgisk behandling. KS behandlar cirka 300 patienter per år i sin strålkniv. Lågt räknat, och genom effektivt samarbete, skulle de två Gammaknivarna tillsammans kunna behandla tusentals patienter årligen. Det skulle medföra betydande besparingar för den neurokirurgiska vården i landet. Det skulle man rätteligen kunna kalla optimalt resursutnyttjande!
Dan Leksell
Läkare och klinisk chef för Elekta
Det finns inga tusentals patienter som väntar
Nej, Dan Leksell. Det finns inga tusentals patienter som väntar på behandling i strålkniven. Det finns en sakta stigande efterfrågan på behandling i strålkniven på Karolinska, ca 10% per år. Vi behandlar nu fler patienter än någonsin tidigare. Vi möter den ökade efterfrågan, inte genom att skaffa oss en underleverantör, utan genom att öka vårt eget kapacitetsutnyttjande, precis som vilket företag som helst. Våra väntetider ligger ännu väl inom ramen för både vad som är medicinskt acceptabelt och vad vårdgarantin kommer att kräva. Ett eventuellt förvärv av strålkniven på Sophiahemmet säkerställer ytterligare kapacitetsbehov. Det är beklagligt att Gamma Knife Center inte lyckas stanna kvar på banan av egen kraft eller att ett operativt samarbete kunnat etableras (stoppades av kommunallagen), men att Karolinska och Stockholms landsting ska lastas för detta är en absurd tanke. Vi gör vårt jobb, att förvalta de resurser som ställts till vårt förfogande på bästa sätt för ägarna – invånarna i Stockholms län.
Lars Wallstedt
Insiktslöst om vård och företagande
Klinikchefen Lars Wallstedt tror att sjukvården i Sverige fungerar som vilket företag som helst. Hade den gjort det hade den sett annorlunda ut. Den 10-procentiga ökningen av antalet patienter på KS har tillkommit under de senaste två åren. Ökningen är främst resultatet av den marknadsföring av Gammaknivskirurgi som Gamma Knife Center vid Sophiahemmet utfört. Jag säger inte att tusentals patienter väntar på behandling. Vad jag däremot konstaterar är att tusentals svenska patienter varje år skulle vara lämpade för strålkirurgsk behandling. Att de inte kommer i åtnjutande av metoden är vad debatten handlar om – ingenting annat. Att så få svenska patienter får tillgång till Gammaknivskirurgi beror bland annat på avsaknad av visioner hos den offentliga vårdens företrädare. Att försöka dölja detta bakom kommunallagen är rent nonsens!
Dan Leksell
Läkare och klinisk chef för Elekta