Realtid

Länsförsäkringars blandfondteam avslöjar sina hemligheter

Länsförsäkringar banks blandfondförvaltare Martin Axell och Sebastian Hallenius är riktigt nöjda med resultatet för 2019. Foto: Länsförsäkringar.
Länsförsäkringar banks blandfondförvaltare Martin Axell och Sebastian Hallenius har valt en strategi som ska motsvara default-alternativet för storbankernas privatkunder.
Sverker Brundin
Uppdaterad: 09 jan. 2020Publicerad: 09 jan. 2020

Under 2019 gick Länsförsäkringars fem blandfonder alla bättre än storbankernas alternativ. Förvaltarna sedan tre år tillbaka förklarar varför i en intervju med Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Länsförsäkringar banks blandfondförvaltare är mycket nöjda med fjolårets resultat.

– Vår strategi innebär ett bättre alternativ än storbankerna, men vi tar ändå inte mer risk. Vi har varit väldigt konkurrensmedvetna och det funkar. Det är väldigt kul, säger fondförvaltaren Sebastian Hallenius.

Han har tillsammans med kollegan Martin Axell valt en strategi där man utgår från den matris som bankerna använder när personer kommer in, som inte är så insatta i alla detaljer kring sparande. Där ingår till exempel investeringshorisont och riskvilja.

– Konkurrenterna i Morningstars ”balanserade fonder” kan ha ett väldigt brett mandat, vilket gör det svårt att jämföra, säger Sebastian Hallenius.

Kategorin heter närmare bestämt blandfonder SEK, balanserad. Länsförsäkringar kallar sina fonder ”bekväma fonder” och har på egen hand sammanställt hur dessa står sig i förhållande till storbankernas alternativ under 2019, där samtliga slår konkurrenterna.

Går man in på Morningstar på ett års sikt är vinnaren i balanserade fonder-kategorin Nowo fund och även tre av Carnegies fonder placerar sig bra. Också SEB:s stiftelsefond balanserad ligger före Länsförsäkringars fonder.

– Om man går in på SEB:s fondsida som privatsparare är det tydligt att det är deras strategi-fonder som de tycker passar bäst för privatpersoner. Det är storbankernas default-alternativ för deras privatkunder som vi jämför LF:s-default alternativ med, säger Sebastian Hallenius. 

Beror framgångarna under 2019 på den den strategi du talar om?
– Till viss mån, men vi har också lyckats bra med allokeringen för räntor och aktier. I början av året var vi överviktade i både aktier och räntor, det kan man vara med hjälp av derivat.  

ANNONS

Akiteövervikten stängdes i maj, vilket var vältajmat, medan ränteövervikten stängdes något mer ur fas, i juni när räntorna peakade i augusti/september.

– Utöver det har vi haft en övervikt för småbolag jämfört med konkurrenterna. Det svenska småbolagsindex har gått nästan 11 procent bättre än storbolagsindex.

Är det svårt att välja rätt småbolag?
– Vi väljer inte själva utan investerar i underliggande fonder. Vi har ganska mycket innehav i Länsförsäkrings fonder och småbolagsfonden gick bäst för oss mot underliggande index. Fredrik Skoglund som förvaltar den fonden slog index med 7 procentenheter förra året.

Länsförsäkringars blandfondförvaltare har också valt innehav i globalt säkerställda företagsobligationer i större utsträckning än storbankskonkurrenterna. 

– Generellt har vi bättre global diversifiering än de svenska storbankskonkurrenterna, dessutom mer aktiv allokering inom de olika komponenterna.

För 2020 är man mer försiktiga. 

– Det är lite bottenkänsla i konjunkturen nu, men jag tror att det är på väg att vända. Det borde i så fall vara positivt för aktier, men samtidigt är det hög värdering idag.

Sebastian Hallenius tror särskilt på regionala tillväxtmarknader i Europa och Sverige, ”det som är lite mer cykliskt”. 

ANNONS

Förutom Länsförsäkringars fonder, vilka favoriter har ni?
– Vi har också europeiska småbolagsfonder som har varit duktiga på att överprestera i index. Vi gillar dessutom tillväxtmarknadsobligationer som gick väldigt bra förra året. Där är vi lite försiktiga just nu, men det ska absolut finnas med i ett allokeringsmandat, vilket många inte har, säger Sebastian Hallenius.

Länsförsäkringars sammanställning visar att blandfonderna slog storbankekunkurrenterna under 2019. Källa: LF.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sverker Brundin
Sverker Brundin
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]