Realtid

Långivare tror på ökat antal transaktioner

Realtid.se
Uppdaterad: 09 mars 2016Publicerad: 09 mars 2016

Aktiemarknadsturbulensen har gjort att noteringsviljan avtagit. Nu är företagstransaktioner åter på tapeten, menar DLA Piper i en undersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lånemarknaden för förvärvsfinansiering i Europa var aktiv förra året och långivarna spår ett ytterligare starkt år 2016. Förväntningarna är att lånevolymen för transaktioner förblir stabil eller ökar, enligt en studie genomförd av advokatbyrån DLA Piper.

Byrån har slutfört sin sjunde European Acquisition Finance Debt Report där svar från fler än 300 långivare, rådgivare och företag verksamma på den europeiska lånemarknaden samlats in.

De positiva förväntningarna har sin grund i den höga likviditeten från ett stort antal alternativa långivare som kommit till marknaden samtidigt som redan aktiva sådana fått ökade tillgångar. Alternativa långivare skapar gynnsama marknadsvillkor för belåningsgrad, pris och avgifter men skapar även nya lånestrukturer som inte fanns på marknaden för några år sedan.

— Det blir allt vanligare att alternativa långivare investerar i riktigt stora affärer, inte bara i mid-market, vilket gör att de nu är ett reellt alternativ till konventionella finansieringskällor. Trots det är det fortfarande de traditionella bankerna som dominerar marknaden, speciellt i Norden, och enligt respondenterna i vår studie kommer senior-only structures vara den vanligaste lånestrukturen för transaktioner i mellansegmentet under 2016, säger Björn Sjöberg, advokat och ansvarig för DLA Pipers bank- och finansgrupp i Stockholm.

I rapporten framgår att förvärvsfinansieringarna i Norden avtog något förra året, främst på grund av Sverige och Norge. Oljepriserna slog till mot den norska aktiviteten medan det i Sverige var noteringarna som ansågs som attraktivast för bolagen. Många valde börsintroduktion före försäljning till andra företag eller riskkapitalbolag.

Nordiska respondenter i undersökningen är lite mer positiva till aktiviteten 2016. Framför allt har volatiliteten på aktiemarknaden gjort börsintroduktioner mindre attraktiva och det avyttringar kan få ett övertag. Att IMF spå en BNP-tillväxt på tre procent i Sverige kan skapa en än mer gynnsam miljö, menar DLA Piper.

— Jag tror att vi kommer att få se en uppgång i privat M&A-aktivitet under 2016 eftersom den kraftiga volatiliteten i början av året gjort att IPO-marknaden blivit svalare. Även en hel del high yield-obligationer som strukturerades i den senaste cykeln är på väg att stöta på problem och kommer att vara i behov av omstrukturering, vilket öppnar upp stora möjligheter under året både för traditionella banker och för alternativa långivare, säger Björn Sjöberg.

Igår släppte revisionsfirman EY en rapport om transaktionsmarknaden där det också lyfts fram att avyttringar görs allt mer och att den trenden väntas bestå även i år. En av anledningarna som Pär-Ola Hansson, bolagets ansvarige för Transaction Advisory Services tog upp var ett bra klimat med höga prisnivåer på tillgångar men även ändrade strategier hos flera stora bolag som går ut på att sälja delar av verksamheten.
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]