Juristen Jana Nackberg visste tidigt att hon ville jobba med internationella relationer. Studier i bland annat EU-rätt och internationell handel har tagit henne till ett jobb på en lobbyorganisation i Bryssel.
Långa arbetsdagar i Bryssel
Mest läst i kategorin
Jana Nackberg är uppvuxen i Stockholm och läste först spanska och internationella relationer på Stockholms universitet innan hon började på juristlinjen i Uppsala.
– Jag visste redan tidigt att jag ville hålla på med internationella frågor. Under studierna läste jag en utbytestermin i Holland och inriktade mig på EU-rätt och internationell handel, berättar hon.
Utlandsterminen gav blodad tand och ledde till examenspraktik på Sveriges EU-representation i Bryssel.
– Jag trivdes fantastiskt bra där och lärde mig otroligt mycket.
Efter juristexamen fick hon jobb på Kommerskollegium i Stockholm, en myndighet som är specialiserad på internationell handel och EU-frågor, vilket passade som handen i handsken. Samtidigt lockade Bryssel väldigt mycket, så när möjligheten kom att flytta tillbaka dit var beslutet inte svårt att fatta.
– När jag först flyttade ner jobbade jag på EU-kommissionens handelsdirektorat, och blev sedan erbjuden den tjänsten jag har nu.
Berätta om ditt nuvarande jobb.
– Jag arbetar för en industriorganisation som representerar läkemedelsbranschen i EU. Min roll i det internationella teamet går ut på att representera våra medlemmar i EU-sammanhang för att förenkla marknadstillträde för våra företag utanför unionen.
– Detta innebär konstant kontakt med EU-kommissionen, EU:s medlemsstater och även regeringsföreträdare på de relevanta marknaderna, så det blir en hel del resande.
– På det stora hela handlar det egentligen om internationell lobbying för bättre marknadsvillkor för läkemedelsföretag. Så man skulle väl kunna säga att jag är en "lobbyist", även om jag inte riktigt tycker om det uttrycket.
Vad skulle du säga krävs för att göra karriär i Bryssel?
– Språkkunskaper, vassa armbågar och självförtroende. Bryssel kryllar av välutbildade "young professionals" och som svensk inser man snabbt att konkurrensen är hårdare än hemma. Så det gäller att kunna sälja in sig själv ordentligt och ha lite jävlar anamma.
– Det är också mycket viktigt att vara bra på engelska, och gärna franska. Där upplever jag att vi svenskar har gott rykte jämfört med andra nationaliteter, likaså vad gäller punktlighet och arbetsmoral.
– Att vara stresstålig och villig att jobba långa arbetsdagar är också viktigt, det kanske låter som en klyscha men tempot är mycket högre än hemma.
Vilka är de största skillnaderna mellan svenskt och belgiskt arbetsliv?
– Tempot i den så kallade "EU-bubblan" upplever jag som sagt som mycket högre än i Sverige, och det finns ingen övertidsersättning eller liknande.
– Å andra sidan är möjligheterna oändliga. Man får mycket ansvar från början, får resa och framförallt dynamiken på arbetsplatsen med kollegor från hela Europa är oersättlig. Så det gäller att vara flexibel och lära sig att arbeta med olika nationaliteter, vilket man också lär sig väldigt mycket av.
Vad tycker du är svårast med att göra karriär utomlands?
– Hela systemet är ju annorlunda än vad man är van vid vad gäller till exempel försäkringar, sjukvård och banker. Det administrativa är mycket krångligare på ett främmande språk, så det tar tid att vänja sig och få grepp om hur allting fungerar.
– Sedan har man ju inte det sociala skyddsnätet utomlands på samma sätt med vänner och familj. När man flyttar utomlands får man också räkna med att det tar tid att bygga upp relationer, och då Bryssel är en expat-tät stad så det gäller det att räkna med att det är mycket större omsättning på folk. Många stannar bara kortare perioder. Å andra sidan får man nya bekantskaper från hela världen.
– Jag upplever också att det är en annan jargong på arbetsplatsen, arbetet är mycket mer prestationsinsriktat och det kan vara mer konkurrens än hemma, så det kan vara en omställning om man kommer direkt från en svensk arbetsplats.
Vilket är ditt bästa karriärbeslut så här långt i livet?
– Definitivt att flytta utomlands. Det ansvar och de möjligheter jag har fått att utvecklas och växa i min karriär, resandet och det internationella kontaktnätet hade jag aldrig fått om jag stannat i Sverige. Man växer också enormt som person när man är utanför sin komfortzon och måste utmana sig själv hela tiden i en främmande miljö.
Tror du att du kommer återvända till Sverige?
– Arbetslivet i Sverige har många fördelar, särskilt om man vill ha en viss work/life balance. Om rätt erbjudande kommer med möjlighet att tillämpa de erfarenheter jag har från utlandet, då kan jag absolut tänka mig att återvända till Sverige, säger Jana Nackberg.