UPPDATERAD. Idag kom domen i Stockholms tingsrätt där målet mot de två läkarstudenterna i 20-årsåldern som åtalats för otillbörlig marknadspåverkan pågått. De bägge dömdes till villkorlig dom och dagsböter.
Läkarstudenterna fällda
Idag kom domen i Stockholms tingsrätt mot de två läkarstudenterna som åtalats för otillbörlig marknadspåverkan.
Läkarstudenterna fälldes för otillbörlig marknadspåverkan, grovt brott. De bägge dömdes till villkorlig dom och 200 dagsböter à 50 kronor. Domstolen förverkar även vinsten på 2.545.967 kronor.
Domen är omfattande och välskriven och var viktig då den var den första i sitt slag som prövats i svensk domstol.
Ekobrottsmyndigheten med vice chefsåklagare Jan Tibbling välkomnar domen:
– Nu har det slagits fast att bloggsfären, internet och sociala medier inte är frizoner för aktiemanipulation och systematiska upplägg som använder dessa kanaler i syfte att påverka prissättningen på aktier, säger Jan Tibbling till Realtid.
Jan Tibbling säger vidare:
– Vi är nöjda med att tingsrätten konstaterat att förfarandet är brottsligt enligt yrkandet samt att utbytet av brottet förverkats. Påföljden framstår dock som låg. Vi kommer att analysera domen innan vi kan ta ställning till om vi ska överklaga påföljden.
Försvarsadvokat Sven-Eric Olsson kommenterar domen enligt nedan:
– När man fälls till ansvar kan man inte vara nöjd. Frågeställningarna är komplicerade och det kommer till uttryck inte minst i domen. Nu tar vi en noggrann analys av tingsrättens värderingar och bedömningar. Den ljusglimt som går att skönja är möjligen påföljden.
Dagens dom i tingsrätten har stor betydelse för förtroende för aktiemarknaden och speciellt för mindre marknadsplatser som Aktietorget där aktier med låg likviditet handlas.
De första affärerna började de två åtalade med insättningar om drygt 30.000 kronor. Allt eftersom att de åtalade lyckats profitera på aktieköpen har insatserna ökats för att mot slutet uppgå till miljonbelopp.
Enligt kammaråklagare Pontus Hamilton har kursmanipulationen lett till en otillbörlig vinst för de båda åtalade om 2,5 miljoner kronor.
Vice chefsåklagare Jan Tibbling har menat att de åtalade har utnyttjat den stora publiken för egen vinning, genom att köpa upp ett stort antal aktier, publicera en trovärdig och initierad köprekommendation av aktien på olika bloggar såsom Avanza forum, Redeye, den slutna Facebook gruppen Aktieraketer och DI:s Börssnack för att sedan sälja av hela sitt innehav när kursen stuckit iväg uppåt. Detta förfarande är välkänt på aktiemarknaderna världen över och benämns på engelska "pump and dump".
Försvarets linje har varit att marknaden vid tidpunkten varit oreglerad när de handlade och bloggade, och att regelverket varit luddigt. De åtalade anser att de inte gjort något brottsligt och enbart gjort som alla andra som bloggar och handlar med aktier och åberopar både yttrandefrihet och rätten att äga. De säger sig båda ha ett otroligt stort intresse i medicin och aktier och vill därför dela detta med alla andra via sociala medier.
Under åtta rättegångsdagar har man hört de åtalade samt ett 20-tal vittnen, bland annat de olika bolagens vd:ar samt vice vd för Aktietorget, Jonas Myrdal och Gustav Eriksson, chef för handelsövervakningen på Nasdaq.
Liknande fall har aldrig tidigare prövats av svensk domstol så intresset har därför varit stort från handelsplatserna Aktietorget, Nasdaq och NGM men även från Finansinspektionen, SEB Market Surveillance och Ekobrottsmyndigheten.