Realtid

Läkarstudenter misstänks ha dopat aktiekurserna

Vice chefsåklagare Jan Tibbling
Realtid.se
Uppdaterad: 25 nov. 2016Publicerad: 25 nov. 2016

Realtid följer rättegången i Stockholms tingsrätt där målet mot de två läkarstudenterna i 20-årsåldern som åtalats för otillbörlig marknadspåverkan pågår.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

I de första affärerna började de två åtalade med insättningar om drygt 30.000 kronor. Allt eftersom att de åtalade lyckats profitera på aktieköpen har insatserna ökats för att mot slutet uppgå till miljonbelopp. 

Enligt kammaråklagare Pontus Hamilton har kursmanipulationen lett till en otillbörlig vinst för de båda åtalade om 2,5 miljoner kronor.

Vice chefsåklagare Jan Tibbling menar att de åtalade har utnyttjat den stora publiken för egen vinning, genom att köpa upp ett stort antal aktier, publicera en trovärdig och initierad köprekommendation av aktien på olika bloggar såsom Avanza forum, Redeye, den slutna Facebook gruppen Aktieraketer och DI:s Börssnack för att sedan sälja av hela sitt innehav när kursen stuckit iväg uppåt. Detta förfarande är välkänt på aktiemarknaderna världen över och benämns på engelska "pump and dump".

Försvarets linje är att marknaden vid tidpunkten varit oreglerad när de handlade och bloggade, och att regelverket varit luddigt. De åtalade anser att de inte gjort något brottsligt och enbart gjort som alla andra som bloggar och handlar med aktier och åberopar både yttrandefrihet och rätten att äga. De säger sig båda ha ett otroligt stort intresse i medicin och aktier och vill därför dela detta med alla andra via sociala medier. 

Sven-Eric Olsson, advokat till en av de medåtalade säger:

– Han har använt sig av sin rätt att uttrycka sin åsikt. Han har också gjort kommersiella affärer med egendom som inte har något med hans yttrandefrihet att göra.

Vice chefsåklagare Jan Tibbling framhåller att bolagsanalyserna är otroligt välskrivna och paketerade i en väldigt positiv form. De innehåller köprekommendationer och riktkurser. Samtliga är postade via olika alias på diverse aktieforum och bloggar. Ofta utger sig aliasen för att vara läkare eller analytiker i 50 års åldern med stor erfarenhet och insyn i olika branscher.

Detta menar Tibbling är för att ytterligare vilseleda köpare.

ANNONS

Jan Tibbling citerar Professor Paul Barnes från Nottingham University för att förstärka vad han menar;

"…may try to influence the share price by broadcasting new information that will affect the share price. This may be done, for example on the internet through a chat room, notice board (or simple emailing investors.) This news may or may not be true – it doesn't matter. The important point is not that the information is correct but that the market believes it – and a sufficient number of individuals believe it – to affect the share price."

Tibbling påstår även att den information som spridits är vilseledande då de dessutom i samtliga fall helt motsatt sig sina egna rekommendationer – de har inte varit långsiktiga och att de sålt innan den av dem angivna riktkursen uppnåtts.

Under åtta rättegångsdagar har man hört de åtalade samt ett 20-tal vittnen, bland annat de olika bolagens vd:ar samt vice vd för Aktietorget, Jonas Myrdal och Gustav Eriksson, chef för handelsövervakningen på Nasdaq.

Liknande fall har aldrig tidigare prövats av svensk domstol så intresset har därför varit stort från handelsplatserna Aktietorget, Nasdaq och NGM men även från Finansinspektionen, SEB Market Surveillance och Ekobrottsmyndigheten.

Under nästa vecka kommer båda sidor hålla sina slutpläderingar.

Av Caroline Buffa

 

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS