Den svenska lågkonjunkturen kan bli långvarig med hög arbetslöshet och svag tillväxt, varnar Svenskt Näringsliv. Samtidigt är motvinden hård för Europas draglok Tyskland och Frankrike.
Skräckscenariot: Lågkonjunkturen naglar sig fast
Mest läst i kategorin
”Jag är genuint orolig över att lågkonjunkturen biter sig fast i ekonomin hårdare än vad vi förväntat oss… Det är för mycket som pekar i fel riktning”, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.
Medlemsföretagen i Svenskt Näringsliv vittnar i företagspanelen om ett pressat läge. Antalet anställda, investeringar och försäljningsvolym ligger klart under genomsnittet. Förväntningarna för dessa tre variabler om ett år stiger, men bara upp till ett historiskt genomsnitt.
”Våra företag vittnar tydligt om en konjunktur som är svag och bara långsamt återhämtar sig”, säger Daunfeldt.
Tungt för byggsektorn
BNP backade i fjol och i år räknar Svenskt Näringsliv med en svag tillväxt på 0,9 procent som sedan ökar till 2,3 procent nästa år, vilket innebär att Sverige befinner sig i lågkonjunktur under hela prognosperioden.
Bostadsbyggandet är en viktig komponent för tillväxten i BNP. Bygginvesteringar stod för 9,2 procent under 1980-2023 enligt SCB, noterar Byggföretagen.
Den lägre inflationstakten och de sänkta räntorna har ännu inte fått fart på bostadsbyggarbranschen, menar SBAB.
”Sänkta räntor och lägre inflation i all ära men än syns inga tecken på någon tydlig uppgång i bostadsbyggarbranschen”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Ökad risk för för recession
Igår kom dyster statistik som pekar på att de europeiska dragloken Tyskland och Frankrike ser en oväntat stor minskning i affärsaktiviteten, något som ökar risken för recession.
De sammanvägda PMI-siffrorna, som är inköpschefsindex för industrin och tjänster ihopslaget, visar att Tyskland är på väg mot en ”teknisk recession”, medan Frankrike kämpar med politisk osäkerhet och låg tillväxt.
Har halkat efter
Trots väntade räntesänkningar i Sverige nästa år ser lågkonjunkturen ut att dröja kvar under hela prognosperioden och det tar tid innan ekonomin återhämtar sig. Nästa år räknar alltså Svenskt Näringsliv att BNP ökar 2,3 procent.
”Det är en lång väg att återupprätta Sverige som stark tillväxtnation och att få bukt med arbetslösheten”, säger Daunfeldt.
Läs mer:
Byggnads: Var är regeringens satsningar på byggbranschen? Realtid
Tyskland i kris: Kan Sverige ge hopp? Realtid