Realtid

Låg ingångslön för civilekonomer inom bank och revision

Civilekonomernas löneexpert Sören Lundgren.
admin
admin
Uppdaterad: 31 jan. 2017Publicerad: 31 jan. 2017

Ny statistik från fackförbundet Civilekonomerna visar att ingångslönerna för medlemmarna nu har nått upp till deras rekommendation om 27.000 kronor i månaden. Bank och revision är bland de branscher där ingångslönen för civilekonomer är lägst – under 26.000 kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Civilekonomernas årliga löneenkät bland medlemmarna framkommer att den av fackförbundet under flera år rekommenderade nivån för ingångslön på 27.000 kronor i medianlön nu uppnåtts.

– Nu tänker vi rekommendera 28.000 för kommande år, säger Civilekonomernas löneexpert Sören Lundgren till Realtid Karriär.
– Även om det till största delen är marknaden själv som trycker upp ingångslönerna tror jag ändå att våra rekommendationer har viss betydelse. De gör att våra medlemmar är mer medvetna om vad de bör och kan begära.

Sören Lundgren menar att en anledning till att ingångslönerna tidvis halkar efter beror på att de inte omfattas av den årliga lönerevisionen; istället för att följa avtalsrörelsen blir utfallet lite mer slentrianmässigt.

Men trots att ingångslönen för civilekonomer nu nått en, enligt Civilekonomerna, acceptabel nivå är skillnaden i ingångslön mellan olika branscher stor. Så här såg det enligt Civilekonomernas enkät ut 2016 (medianlöner):
Industri: 30.000 kronor
Tjänsteföretag: 29.774 kronor
IT: 29.750 kronor
Handel: 28.125 kronor
Revision: 25.900 kronor
Bank: 25.537 kronor
Bemanning: 25.000 kronor

Som synes är ingångslönerna inom bank och revision bland de lägsta, vilket Civilekonomerna förklarar med att det är populära branscher för nyutexaminerade civilekonomer och att konkurrensen om jobben därför är stor.

– En annan förklaring är att det inom bank finns en tradition av att man som nyanställd ekonom börjar med lite enklare arbetsuppgifter och att man arbetar sig upp efter hand, vilket håller ingångslönerna nere, säger Sören Lundgren och lägger till:
– Efter en anställning på 10 eller 20 år ligger banklönerna i paritet med genomsnittet.

Eftersom lönenivåerna tydligen jämnar ut sig efter en viss tid kanske inte ingångslönen är superviktig?
– Jo, rätt nivå på ingångslönen har stor betydelse. När du senare klättrar inom ett företag är alltid befintlig lön utgångspunkten för lönehöjningen. 1.000 kronor mer eller mindre i lön kan på sikt göra stor skillnad på lönekontot och inte minst den framtida pensionen.

Har geografisk placering någon betydelse för lönen?
– Ja, liksom inom andra yrken är lönenivån högst i Stockholm, sedan kommer Göteborg och Malmö, därefter medelstora städer och sist de mindre orterna.

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS