Realtid

La Reine-mannen är tillbaka – lockar investeringar till solcellsbranschen

South Solar Power skulle ta in närmare 25 miljoner kronor, men satsningen råkade ut för flera bakslag. Istället har en närmast identisk satsning från företaget IQ Solar Sweden AB dykt upp, om än med andra företrädare.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 31 okt. 2022Publicerad: 31 okt. 2022

Sju års fängelse blev det för La Reine-mannen efter att han svindlade till sig närmare 2 miljarder kronor i den finansiella härvan kring företaget La Reine 1992 – se faktaruta längst ner i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu är han tillbaka med en ny satsning tillsammans med personer som han tidigare har samarbetat med i olika företag. South Solar Power är namnet på det nya bolag som investerar i solcellsparker, bland annat i Svalöv och Trollhättan.

Realtid kan nu berätta om planerna – men också om hur det var nära att det istället blev elbilar istället för solceller som La Reine-mannen och hans affärsbekanta kom att satsa på.

I centrum för satsningen den här gången är South Solar Power – ett bolag som för närvarande tar in pengar i en emission. I prospektet talas det om totalt 1 078 070 aktier à 23 kronor per aktie, det vill säga en emissionsvolym om 24,8 miljoner kronor. 

South Solar Power startades i december 2020 som Bolagsgruppen Scandinavien AB, som drevs av flera personer som flera gånger är dömda för ekobrott. En av dem är exempelvis dömd för att ha tvättat 30 miljoner kronor åt personer i den motorcykelbaserade så kallade enprocentsmiljön. Det första namnbytet gjordes sedan i november 2021 till namnet Berg & Löngaa.

I juni i år träder La Reinemannens gamla parhäst Ulf Munter in i Berg & Löngaa – samtidigt som aktierna uppges ägas av aktiebolaget Legalforum, vilket är ett namn som La Reinemannen har använt i olika former i minst tre olika bolag sedan 1990-talet.

I början av juli byter Berg & Löngaa namn till LEC Light Electric Car (Sweden) AB, och fokus riktas alltså mot lätta elektriska elfordon. Bolagets säte flyttas till Trollhättan, men trots de synbara likheterna med företaget Clean Motion  så uppger Clean Motions företrädare och investerare att de inte har något att göra med LEC.

Planerna ändras dock ganska så snabbt och i slutet av augusti byter bolaget istället namn till South Solar Power AB, fortfarande med La Reinemannen som kontaktperson, men med en adress till ett företagshotell på World Trade Center i Malmö.

I ett protokoll som skickas in till Bolagsverket uppges att aktierna i bolaget med det nya namnet fortfarande ägs av Legalforum, men nu tillkommer ett antal nya personer i styrelsen. Det handlar om Johan Kleijn från Nederländerna, Lars Greger Andersson, Ulf Munther och Mattias Löngaa. I teamet ingår också de två civilingenjörerna Stefan Borg och Jan Samuelsson. Lars Greger Andersson uppger sig för övrigt också ha en civilingenjörsexamen från KTH, men när Realtid kontaktar KTH för att verifiera detta så förnekar KTH att så är fallet.

ANNONS

La Reinemannen har tidigare företrätt Lars Greger Andersson i ett antal olika ärenden i domstol, men för Realtid förnekar han att han känner till något om hans bakgrund.

– Jag vet att han säljer bolag, men vi har ingen speciell kontakt. Jag har köpt bolaget av honom, men ingenting annat. Men jag hoppas att du inte kommer att skriva om detta, för det skulle förstöra affärerna för oss, säger Lars Andersson till Realtid.

För några år sedan blev Andersson själv dömd i hovrätten för grovt bedrägeri i ett mål med Danish Crown samt ett irländskt bolag. Senast i somras var Andersson i tingsrätten, som företrädare för Beaming Projekt i Skåne, men då avslog tingsrätten hans yrkande om att få 1 miljon kronor i ett arrendeärende.

Med den nederländske advokaten Johan Kleijn, som ibland stavar sitt efternamn Kleyn, är styrelsen i South Solar Power flankerad av flera personer från La Reine. Även om La Reinemannen själv, Patrik Nilsson, på pappret har en perifer position så är det han som hittills har skött upplägg och administration. När Realtid ringer honom så menar han att Legalforum inte längre är inblandade.

– Vi var inblandade i bolagsbildningen från början, men har inte så mycket med detta att göra nu. Om de inte uppstår några juridiska problem så är jag inte inkopplad, säger Patrik Nilsson till Realtid.

På pappret är detta sant. South Solar Power, som för övrigt varken är registrerad för F-skatt, moms eller som arbetsgivare, ser ut att helt vara i händerna på den nuvarande styrelsen – och i den ingår inte längre varken Ulf Munther eller Mattias Löngaa. Istället är det Johan Kleijn som är styrelseordförande, samtidigt som det nya ägarbolaget är hans eget bolag Stichting Kleyn, som verkar hålla på med scenkonst, då det i verksamhetsbeskrivningen för bolaget står att de ska: ”Support activities to performing arts”.

South Solar Powers investeringar gäller dock solcellsparker – en i Röstånga utanför Svalöv och en Sjuntorp utanför i Trollhättan. I prospekt uppges att långtgående förhandlingar även pågår med aktörer inom kontor och industrifastigheter om att bebygga deras tak. Som leverantör planerar bolaget att använda Svea Solar – företaget som kanske är mest känt för att leverera solpaneler till Ikeas kunder.

När Realtid kontaktar markägaren i Svalöv så får vi besked om att alla detaljer inte ännu är klara, men att samarbetet med South Solar Power fungerar som det ska.

ANNONS

– Vi upplåter ju bara marken, men än så länge har inte bygget kommit igång. För vår del så står det inte och faller med detta projekt, men jag vill inte att det blir ett gummiband så vi satte en deadline nu i vår, så att de ska få lite press på sig att komma till skott, säger markägaren till Realtid.

Var det ni som tog kontakt med South Solar Power eller var det tvärtom?
– Det var han Patrik på bolaget som tog kontakt med oss, säger markägaren.

För tillfället genomför South Solar Power alltså en emission, som görs till en företagsvärdering om 177 miljoner kronor. Värderingen uppges vara gjord den 22 september i år av brittiska Plimsoll Publishing Limited, ett företag som på sina webbsidor utlovar att på 48 timmar leverera en företagsvärdering till en kostnad av 400 brittiska pund, motsvarande knappt 5 000 kronor. Dock så var alla handlingar hos Bolagsverket inte klara förrän den 23 september, något som Lars Andersson förklarar med att Plimsoll utgick från offerterna från Svea Solar i kombination med värdet på marken, som alltså enbart arrenderas, samt beräkningen av framtidens elpriser.

– Pimsoll fick underlag som vi har spånat fram med hjälp av Svea Solar och deras offert. Värderingen baseras på den, samt marken och potentiella elpriser, säger Lars Andersson.

ANNONS

I nästa artikel: Investeringsnätverk hjälper La Reinemannens solcellsbolag

Fotnot: Så sent som i fredags (28 oktober) lämnade South Solar Power in en ansökan till Bolagsverket om ytterligare ett namnbyte, den här gången till South Solar Power AB (publ).

 

 

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS