Realtid

Kyrkans affärer lyckade i fjol

administrator
administrator
Uppdaterad: 20 apr. 2005Publicerad: 20 apr. 2005

Svenska kyrkan tjänar mer pengar och det är bland annat lyckosamma affärer med aktier och räntepapper som ligger bakom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medlemstappet har inte satt några spår i ekonomin – hittills.

Den koncern som utgör kyrkans nationella nivå gjorde en vinst 2004 på en bra bit över en halv miljard och större delen kommer från den finansiella förvaltningen.

Överskottet från förvaltningen av värdepapper, 313 miljoner kronor, innebär en ökning med 14 miljoner kronor jämfört med 2003. Det visar årsredovisningen, som TT har tagit del av.

Lyftet jämfört med de två åren dessförinnan är enormt. Under 2001 och 2002, mitt under IT-kraschen, gav kyrkans affärer med aktier och räntebärande papper en sammanlagd förlust på hisnande 1,5 miljarder kronor.

Kyrkans generalsekreterare, Lars Friedner, säger sig ändå vara kluven till vinstökningen:

En organisation av vår typ ska ju egentligen inte gå med överskott, utan pengarna ska användas i verksamheten. På så vis är det lite blandade känslor.

Svenska kyrkans intäkter steg i fjol trots medlemsraset – ytterligare nästan 80.000 personer lämnade kyrkan under året – och hittills i år syns inga dramatiska förändringar, enligt Friedner.

Det är klart att om utträdena fortsätter, då påverkas kyrkans ekonomi. Men det som påverkar mer är egentligen inkomstnivån hos dem som är kvar i kyrkan. Ökar den, och så har det varit hittills, så kan det gott och väl ta ut effekterna av utträdena, säger han.

ANNONS

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]