Kvinnor och äldre tar sig allt snabbare över den digitala klassklyftan. Men klyftan växer för Europas fattiga, visar ny EU-rapport.
Kvinnor tar sig över den digital klyftan
Mest läst i kategorin
När IT och internet slog igenom under slutet av 1990-talet var det unga, välutbildade män som snabbast tog sig an den nya tekniken. Kvinnor, äldre, lågutbildade och arbetslösa hängde inte med. Den digitala klassklyftan föddes.
Enligt den nya rapporten från EU-kommissionen har kvinnor dock kommit starkt under de senaste tre åren och avståndet till män krymper. Samma sak gäller enligt rapporten för äldre, de över 55, som nu snabbt är på väg att ta igen försprånget.
Utvecklingen förväntas också fortsätta på samma sätt under de närmaste åren.
Men rapporten konstaterar också att lågutbildade och dåligt betalda EU-medborgare riskerar att hamna allt längre på efterkälken. För dem växer de digitala klasskillnaderna.
”Utan åtgärder, kan Europa komma att bli än mer polariserat mellan dem som är med i det nya informationssamhället och dem som står utanför (e-included and e-excluded), skriver rapporten.
Rapporten konstaterar att tillgången till internet kan hjälpa människor att komma bort från och att undvika att hamna i fattigdom.
Men det förutsätter att samhället utformar en politik som ger alla tillgång till information och internet.
Rapporten är en uppföljning av en liknande rapport från 2001.
Utbildning och inkomst är fortfarande avgörande för hur mycket medborgarna använder sig av Internet. Ett annat hinder som hänger ihop med inkomstnivå är tillgången till dator i hemmet. Kostnaden för en dator är ett effektivt hinder för att till exempel EU-medborgare i de nya medlemsländerna i Östeuropa inte har tillgång till internet.
Rapporten lyfter fram några lyckade lokala exempel på hur de digitala klassklyftorna kan överbryggas. Till exempel ett projekt i Rom, där de lokala myndigheterna tillsammans med Microsoft hjälpte personer över 60 att via internet bryta sin ensamhet.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.