Med 2017 års största företagstransaktion placerar sig Mannheimer Swartling högst i den svenska M&A-ligan sett till värdet på transaktionerna. Fullservicebyrån utmärker sig också för många kvinnor på M&A-toppen.
Kvinnor i topp på Mannheimer Swartling
Mest läst i kategorin
En enda affär bidrog till en rekordnotering för Sverige 2017, sett till det sammanlagda M&A-värdet. Det var som bekant SCA:s avknoppning av hygiendelen Essity, där Mannheimer Swartling stod för den externa juridiska rådgivningen vid sidan av SCA:s juriststab. Transaktionen sysselsatte uppskattningsvis 5–10 jurister mer eller mindre intensivt under ett års tid samt ytterligare ett stort antal juridiska experter som bidrog med punktinsatser.
Som ett resultat av megadealen toppar Mannheimer Swartling Mergermarkets ranking över de mest framgångsrika legala M&A-rådgivarna i Sverige – 10 av de 12 högst rankade rådgivarna är verksamma vid Mannheimer Swartling. Sju av dessa tio är dessutom kvinnor.
– Mannheimer Swartling präglas av en kollektivistisk delägarmodell och kultur. Det viktigaste för oss är att det går bra för byrån som helhet. Det gynnar ett klimat där man samarbetar som team snarare än tävlar om vem som har gjort flest eller störst transaktioner, säger Isabella Ramsay, M&A-jurist och delägare på Mannheimer Swartling.
Med 8 transaktioner till ett värde av 19,9 miljarder euro, leder Isabella Ramsay Sverigeligan i Mergermarkets omfattande rankning av legala rådgivare. Hon vill tona ned sin topplacering och framhåller att man generellt ska ta statistik med en nypa salt, särskilt när en transaktion sticker ut värdemässigt som Essity gör. Arbetet med avknoppningen har sysselsatt väldigt många personer i byrån. Essity-teamet hos Mannheimer Swartling leddes av Eva Hägg, delägare inom publik M&A, tillsammans med Isabella Ramsay.
– Det som är särskilt spännande och intressant med sådana transaktionsuppdrag som avknoppningen av Essity är det stora antal komplexa, legala frågeställningar som aktualiseras och som måste lösas för att skapa två av varandra självständiga och fungerande börsbolag. Det ställer högra krav på både spetskunskap inom flera juridiska områden och kapacitet att sätta ett team på plats som kan svara upp mot kraven, säger Isabella Ramsay.
– I affärer av den här omfattningen får vi verkligen användning av vår styrka att vara den ledande fullservicebyrån på den svenska marknaden. Det är spännande och inspirerande att arbeta tillsammans med klienten under så pass lång tid och ta sig an de frågor som uppkommer från dag till dag i projektet, säger Eva Hägg.
Mannheimer Swartlings M&A-verksamhet har alltid varit rotad i industrisektorn, men har i dag också ett lika starkt ben i private equity-marknaden. M&A-delägarna jobbar både för industrialister och private equity, berättar Isabella Ramsay.
– Det är en styrka att kunna arbeta brett. Vi eftersträvar också en bra balans mellan värdemässigt stora och komplexa affärer och ett större antal mindre affärer, säger hon.
– Vi måste kunna anpassa oss till olika typer av affärer. Vi vill ge så bra service som möjligt till våra klienter, oavsett storleken på transaktionen, säger Eva Hägg.
2017 var ett aktivt år i Norden med höga noteringar på både värdet av och antalet transaktioner och flera rådgivare har uppgett att aktiviteten varit fortsatt hög efter årsskiftet. Även på Mannheimer Swartling ser den starka trenden från 2017 ut att hålla i sig in i 2018.
– I Stockholm finns en utbredd private equity-driven marknad för transaktioner. Även om dessa skulle bli fördröjda på grund av olika prisförväntningar hos köpare och säljare, så blir det förr eller senare affär, vilket ger en bra grund för fortsatt hög aktivitet över tid, säger Isabella Ramsay.
– Private equity står för en viktig del, men vi ser också en fortsatt renodling hos industriella aktörer genom carve-outs av affärsområden utanför kärnverksamheten. Vi tycker oss också se en hög aktivitet inom publik M&A, avslutar Eva Hägg.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.