Kungahuset har en central roll i att marknadsföra Stockholm som plats för skiljeförfaranden nu efter Brexit. Det anser Advokatsamfundets avgående ordförande Bengt Ivarsson.
"Kungahuset kan locka hit fler skiljeförfaranden"
Mest läst i kategorin
Sverige måste arbeta mer aktivt för att marknadsföra Stockholm som plats för skiljeförfaranden nu efter Brexit. Det anser Advokatsamfundets avgående ordförande Bengt Ivarsson i en intervju med Legally Yours.
– Här i Sverige har vi en väl fungerande skiljedomsverksamhet, genom Stockholms handelskammare och även i övrigt genom duktiga svenska advokater som är specialiserade på området. Men vi behöver marknadsföra oss bättre. Vi behöver hjälp av regeringen för att sälja in det här på bästa sätt.
Vad har gjorts från svenskt håll?
– Svenska regeringen har möjligen uttalat sig positivt, men mycket mer än så är det inte. Det gäller både alliansregeringen och den nuvarande regeringen.
Bengt Ivarsson hänvisar till hur Storbritannien arbetar med den här frågan.
– Jag har själv fått skaka hand med drottning Elizabeth och prins Philip. Det var i samband med att Magna Charta fyllde 800 år 2015. Då ordnade man ett Global law summit i London. Tillsammans ett antal andra personer blev jag inbjuden till Buckingham Palace. Här ser man hur den brittiska staten hjälper till att marknadsföra Storbritannien.
Om internationella gäster fick skaka hand med ledande företrädare för Sverige – från regering, riksdag och kungahus – så kan det säkert ha en effekt, anser Bengt Ivarsson.
– Kungahuset används ju redan idag för att stötta svenska företag i internationell handel. Jag är övertygad om att man skulle kunna göra något liknande även vad gäller skiljeförfaranden.