Realtid

”Kunderna skruvar ned risken”

Björn Edlund Persson är ny Nordenchef på Legg Mason och arbetar från det nyöppnade kontoret i Stockholm.
Björn Edlund Persson är ny Nordenchef på Legg Mason och arbetar från det nyöppnade kontoret i Stockholm.
admin
admin
Uppdaterad: 27 juni 2019Publicerad: 27 juni 2019

Den stora internationella kapitalförvaltaren Legg Mason öppnar nu kontor i Stockholm. Kundstocken har vuxit och de senaste fem åren har Legg Masons förvaltade kapital i Norden tredubblats. Nu ser allt fler kunder sämre tider framför sig, berättar den nya Nordenchefen Björn Edlund Persson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Legg Mason, med huvudkontor i Baltimore, USA, är en av världens största aktiva kapitalförvaltare. Bolaget förvaltar 757,9 miljarder dollar, motsvarande drygt 7 000 miljarder kronor – 7 biljoner kronor. Det är motsvarande sju gånger Sveriges statsbudget mätt i inkomster för 2018.

Kapitalförvaltaren har länge haft verksamhet mot Norden (Sverige, Danmark, Finland och Norge) men de senaste fem åren drivit den från London. Nu öppnar Legg Mason ett kontor i Stockholm.

– Det här understryker vårt engagemang i regionen. Vi kommer närmare våra kunder och tror att det kommer att leda till en förbättrad kundservice, säger Björn Edlund Persson, ny Nordenchef på Legg Mason och än så länge den ende anställde på Stockholmskontoret.

– Ambitionen är att växa. Men det finns inget klart när gäller ytterligare personal.

De senaste fem åren har Legg Masons förvaltade kapital i Norden tredubblats. Björn Edlund Persson vill dock inte uppge vad det innebär i kronor. Inte heller vilka mål man har i siffror.

– Vi har en ganska bra spridning över hela Norden. Vi täcker allt från pensionsfonder, banker och försäkringsbolag till familjeföretag och andra kapitalförvaltare. Vi har störst antal kunder i Sverige, säger Björn Edlund Persson som inte vill ge några namngivna exempel på nordiska kunder.

Den stora trenden just nu är att kunderna är mer försiktiga i sina investeringar än tidigare, beroende att vi nu befinner oss allt senare i konjunkturcykeln.

– Vissa har haft väldigt bra avkastning de senaste åren. De kanske är nöjda med lite lägre avkastning framöver och de ser över sina portföljer. Vissa har skruvat ner risken den senaste tiden, säger Björn Edlund Persson.

ANNONS

Det märks också på att fler vill ha rådgivning kring makrotrender, var i konjunkturcykeln vi befinner oss och få hjälp med olika investeringsstrategier kopplade till det.  

Om du fick en miljon i handen hur skulle du placera den på ett års sikt?
– Jag ska inte ge specifika råd. Men jag tror att en god riskspridning nog kan vara väldigt bra i det här läget. Den efterfrågan som vi ser på ökade alternativa investeringar skulle jag själv rekommendera, säger Björn Edlund Persson.

Just ”alternativa investeringar” har en tydligt ökad efterfrågan för närvarande.

– Ett exempel är att Legg Mason har köpt Clarion Partners (2016, red:s anmärkn), med fokus på amerikanska fastigheter, säger Björn Edlund Persson.

Legg Mason arbetar brett med investeringar via nio oberoende dotterbolag, med allt från räntor till aktier via high yield, strukturerade krediter, kvantinvesteringar, breda fonder, fonder med fokus på tillväxtmarknader, infrastruktur och så vidare.

Ytterligare en stor trend som Legg Mason ser – i likhet med de flesta andra kapitalförvaltare just nu – är hållbarhet, vilket ryms inom begreppet ESG (Environmental, Social and Governance). Det är en uppsättning standarder för ett företags verksamhet som socialt medvetna investerare använder för att utvärdera investeringar.

– Från att tidigare ha sett efterfrågan från banker och försäkringsbolag på speciella ESG-produkter är det idag mycket mer inkluderat i hela deras utbud. Det räcker inte längre med bara en ESG-fond. Den strategin tycker vi är bra. Idag tittar man inte heller bara på exkluderingslistor som tidigare, istället har ”impact investing” har tagit över, det är ett positivt steg.

Exkludering innebär att investeraren väljer bort bolag på svarta listor, som vapentillverkare, tobaksbolag och så vidare. Men genom impact investing agerar de aktivt för att vända utvecklingen genom att vägleda bolagen åt rätt håll. 

ANNONS

– Det är ett mer sofistikerat sätt att arbeta som har kommit tydligt de senaste åren. Här kan finansbranschen göra stor skillnad och det känns bra att vara en del av det, säger Björn Edlund Persson.

Hur ser ni på debatten kring indexfonder kontra aktivt förvaltade fonder? Nyligen gick till exempel Nordicus vd ut och sade att på Pensionsmyndighetens fondtorg borde det bara finnas indexfonder.
– Det finns definitivt utrymme i marknaden för aktiv förvaltning. Vi ser efterfrågan på det. ESG är ett typiskt exempel. Samtidigt är det självklart så att fonder som ligger nära index har haft och kommer fortsätta att ha problem. En riktigt aktivt förvaltad fond tror jag definitivt har en framtid, säger Björn Edlund Persson.

Hur mycket arbetar ni med AI och robotrådgivning?
– Vi har personer som jobbar med det men på en global nivå. Vi tittar idag på olika samarbetspartners inom området. 

Den förre Nordenchefen Peter Andersson är inte kvar på Legg Mason och lämnar officiellt sin tjänst den 1 juli. Realtid har inte uppgift om vad han ska göra istället. Senast i april sade Peter Andersson till fondnyhetstjänsten FBNW att han skulle ingå i det kommande Stockholmskontoret. Björn Edlund Persson vill inte kommentera det ytterligare.

Vad har du gjort tidigare?
– Jag har jobbat på Söderberg & Partners i fem år, på Länsförsäkringar i två år och därefter i London på Legg Mason i fem år, jag har täckt Norden hela den tiden.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]