Realtid

Krypto – ny era med gamla utmaningar

Krypto – en ny era med gamla utmaningar
Historiskt har pengar alltid manipulerats av stater. (Foto: Ted Shaffrey/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 07 okt. 2024Publicerad: 26 sep. 2024

När centralbanker världen över utforskar digitala valutor visar historien att ekonomiska förändringar sällan sker utan motstånd – eller oväntade konsekvenser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Kryptovalutor och digitala centralbanksvalutor är på frammarsch globalt, men idéerna som ligger bakom dessa moderna betallösningar har djupa rötter i pengars långa historia.

För att förstå utmaningarna och möjligheterna med dagens finansiella innovationer finns det mycket att lära av historiska monetära experiment. Det menar en ny rapport från forskare vid London School of Economics och University of Manchester, skriver The Economist.

Möter motstånd

Ett exempel är Kinas digitala valuta e-CNY, som redan har använts för transaktioner värda nästan 1 biljon dollar, drygt 10 biljoner svenska kronor.

Men historien visar att stora ekonomiska förändringar ofta möter motstånd och oväntade komplikationer.

Ett fall är Frankrikes misslyckade försök på 1720-talet att snabbt minska priserna genom att sänka pengarnas värde – något som ledde till recession snarare än omedelbara prisjusteringar. Liknande lärdomar kan tillämpas på dagens övergång till digitala valutor.

Missa inte: Kryptovalutor i fritt fall. Realtid

ANNONS

Alltid manipulerats

ANNONS

Historiskt har pengar alltid manipulerats av stater, vilket utmanar kryptovalutaentusiasternas förhoppningar om att befria pengar från statlig kontroll.

Till och med under den tid då guld- och silvermynt dominerade, justerade regeringar deras vikt och renhet för att hantera ekonomiska problem.

Återkommande problem

Utvecklingen av pengar från fysiska mynt till digitala lösningar visar att även om teknologin förändras, kvarstår kärnfrågorna kring tillit, kontroll och stabilitet.

Om framtidens pengar blir helt digitala och knutna till centralbanker, skulle det kunna leda till risker som bankrusningar och övergångar till fysiska tillgångar. Detta pekar historiker på som ett återkommande problem vid förändringar i det monetära systemet.

Läs även:

Därför äger varje norrman bitcoin: ”Mycket stark avkastning”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS