Under inledningen av 2025 har svenska kronan stärkts markant mot både euro och dollar. Landets ledande ekonomer är dock oeniga om hur länge uppgången kommer att hålla i sig.
Kronans revansch – men hoten lurar runt hörnet


Mest läst i kategorin
De senaste veckorna har kronan haft en remarkabel utveckling – med uppgång mot euron under 14 av de senaste 15 dagarna, skriver Dagens Industri.
En euro kostar nu cirka 11,17 kronor, medan dollarn handlas för omkring 10,69 kronor. Det är de lägsta nivåerna sedan i somras för euron och sedan november för dollarn, enligt TT.
Missa inte: Svenska kronan överraskar: ”Lite märkligt”. Realtid
”Det är osedvanligt många faktorer som går kronans väg just nu”, säger Karl Steiner, analyschef på SEB (börskurs SEB), till Privata Affärer.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Storbanken: Kortvarig stärkning
Han pekar på flera samverkande orsaker – bland annat förväntningar om starkare svensk ekonomisk tillväxt än i övriga Europa och minskad oro kring amerikanska tullar.
Men experterna är oeniga om framtidsutsikterna.
Danske Bank räknar med att dagens starka nivåer endast kommer att hålla i sig i en till tre månader innan kronan försvagas igen, skriver TT.

Analys: Två faktorer stärker kronan just nu
Oron för USA-tullarna har dämpats något, samtidigt ökar hoppet väsentligt om svensk ekonomi – det här får kronan att studsa upp.
Senaste nytt
Långsiktiga värderingen
Samtidigt har Handelsbankens (börskurs Handelsbanken) valutastrateg Tommy von Brömsen en betydligt längre horisont.
”Jag tror att vi på sikt kommer att kunna röra oss åt det hållet och det är vad vi har i våra prognoser också. Men vi kommer inte att nå dit inom tre år, utan det kommer dröja längre tid än så”, säger han till EFN.
Han spår en långsiktig värdering där dollarn bör ligga runt 8,50 kronor och euron kring 10 kronor.
Läs mer: Svenska kronan reser sig – varför blir det billigare att köpa dollar? News55
Tullrapport på gång
Nordea (börskurs Nordea) har nyligen reviderat sina prognoser och spår nu att en euro kommer kosta 11,20 kronor i juni och 11,00 kronor i december, skriver DI.
Banken noterar också att en starkare krona är välkommen av Riksbanken då den hjälper till att dämpa inflationen.
SEB:s Steiner varnar dock för att flera faktorer kan vända utvecklingen. En amerikansk rapport om tullar väntas i början av april – och eventuella bakslag i de pågående förhandlingarna om Ukrainakriget skulle kunna utlösa en rekyl i kronkursen.

Borg: Så mycket skulle euron kosta Sverige vid nästa kris
Sveriges skattebetalare skulle kunna tvingas garantera höga miljardlån om något större euroland hamnar i kris.
Ny kronförstärkning framöver
”På kort sikt använder Trump tullar som påtryckningsmedel. Men på längre sikt vill USA använda tullar som intäktskälla för staten för att få ned landets budgetunderskott”, förklarar Steiner.
Dock ser han möjligheter till en ny kronförstärkning efter sommaren när ”det värsta med tullarna” bör vara över.
Den geopolitiska situationen, särskilt samtalen mellan USA och Ryssland om Ukraina, gör dock alla prognoser osäkra, påpekar TT.
Läs även: Inflationen på väg tillbaka: ”Som kackerlackor”. Realtid