Realtid

Kritiken mot ministrarnas aktieinnehav växer

kritiken
Utbildningsminister Mats Persson (L) och utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) ha båda gjort sig en hacka på börsen. (Foto: Nicklas Thegerström/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 28 mars 2025Publicerad: 28 mars 2025

I skuggan av de senaste avslöjandena om svenska ministrars aktiehandel höjs nu röster från flera håll om behovet av striktare regler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I KORTHET

  • Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) och arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) har båda gjort aktieköp i bolag som senare gynnats av regeringsbeslut som de varit involverade i – vilket väckt misstankar om intressekonflikter.

  • Flera rättsexperter och oppositionspolitiker riktar skarp kritik mot ministrarnas agerande och betonar vikten av att hålla armlängds avstånd till marknader som man kan påverka.

  • Juridikprofessorer föreslår att svenska ministrar bör förbjudas att handla med aktier under sin mandatperiod, likt Norges modell där statsråd måste sälja eller frysa sina innehav.

Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid

För några veckor sedan avslöjade Sveriges Radio att utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) i fjol köpte aktier för knappt 10 000 kronor i svenska försvarsbolaget Mildef (börskurs Mildef Group).

En månad senare deltog hon, då som migrationsminister, i ett regeringsbeslut om inköp av stridsfordon 90 – som Mildef är underleverantör till.

Missa inte: ”Kill switch”-rädslan sprider sig – framtiden för F-35 hotad. Realtid

Försvarsbolagets aktie steg – och så även värdet på Malmer Stenergards innehav.

Nu har Sveriges Radio avslöjat att arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) köpte aktier i Ericsson (börskurs Ericsson) – samma dag som regeringen beslutade att ge 2,3 miljarder kronor till forsknings- och innovationsprogrammet ”Avancerad digitalisering”, där telekomjätten är en av initiativtagarna.

Persson utökade sitt innehav med strax över 11 000 kronor, vilket gjorde att hans totala innehav i Ericsson blev värt omkring 45 000 kronor.

ANNONS

Nya ryska hot mot svenska företag

Vi ser en ny fas i krigföringen.

”Han borde ha vetat bättre. För de här etiska reglerna är ju ingenting nytt. Det är väl grundregel nummer ett att ha armlängds avstånd till en marknad som man har möjlighet att påverka”, säger Tom Madell, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet, till SR.

Persson har försvarat sig med att han inte hade ”detaljerad kunskap” om beslutet och att det initierades av ett annat departement.

Kritik från opposition och experter

Fallet har fått Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg att gå till hård attack.

”Oavsett hur regelverket ser ut så måste man ju ha någon form av moral och ryggrad”, säger han Expressen.

Läs även: Vapenentreprenören om framtidens krig: ”Bara maskiner”. Realtid

Damberg jämför med tidigare regeringar under Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S), där principen var tydlig.

ANNONS

”Jag valde aktivt att inte handla i enskilda aktier. Jag hade några fonder”, säger Damberg.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Norska förebilden

Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, är förvånad över att ingen av de nio ministrarna i den svenska regeringen som äger aktier använder extern förvaltare.

”Det är också en väldigt enkel åtgärd för att slippa en massa diskussioner, det är att sätta aktierna under förvaltning”, säger han till Sveriges Radio.

Det är Sveriges i särklass populäraste folkaktie

Nästan en fjärdedel av aktieägarna har innehavet i sin portfölj.

Nergelius anser – tillsammans med Claes Sandgren, professor emeritus i juridik vid Stockholms universitet, och tidigare nämnde Madell – att Sveriges riktlinjer för ministrars aktieinnehav behöver skärpas. De menar att rekommendationen bör vara att ministrar anlitar en extern förvaltare.

”Jag menar att ministrar bör inte överhuvudtaget handla med aktier därför att det kan väcka misstankar om att det inte går rätt till”, säger Sandgren.

ANNONS

Flera experter har pekat på Norge som en möjlig förebild för Sverige.

Efter en liknande skandal 2023 skärptes reglerna i grannlandet. I dag måste norska ministrar antingen sälja eller frysa sina aktieinnehav under tiden som de sitter i regeringen, skriver Omni Ekonomi.

Missa inte: Försvarsbolag kräver långsiktighet: ”Ingen kommer framåt”. Realtid

Inge Lorange Backer, professor emeritus vid Oslo universitet, ingick i en oberoende expertkommitté som utredde frågan om statsråds ekonomiska intressen i Norge.

”Jag är lite förvånad att ministrar har tid att engagera sig i sin aktiehandel och jag skulle säga att med hänsyn till förtroendet för regeringsmedlemmar är det viktigt att de inte utsätter sig för den typen av kritik och misstanke utifrån”, säger han till Sveriges Radio.

Ericsson inblandat i brottssyndikat genom fiaskoköp

Nya avslöjanden visar att brottssyndikat har lurat tusentals personer på motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS