Realtid

Kritik mot nya 3:12-reglerna: "Bestraffning"

Finansminister Elisabeth Svantesson (S)
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) tog emot utredningen rörande 3:12-reglerna i juni. De nya reglerna ska enligt kommitténs förslag träda i kraft den 1 januari 2026. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 27 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Sedan de nya 3:12-reglerna presenterades har en rad organisationer och myndigheter fått tycka till. Utredningen har fått både ris och ros.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Förenkla och förbättra” löd rubriken på den utredning om nya skatteregler för fåmansföretagare som presenterades i somras.

Dagens Industri kallade framgångsrika företag, snabbväxande företag, samt partners på advokatkontor för de stora vinnarna.

Några som däremot gnisslade tänder över de förslag som presenterades i juni är riskkapitalisterna, som har kunnat utnyttja ett kryphål i lagen för att halvera skatten på intäkterna.

Om de nya 3:12-reglerna går igenom ska kryphålet täppas igen.

Missa inte: Snedvriden skatt: Dags att avskaffa 3:12 reglerna. Dagens PS

Välkomnas av näringslivet

Knappt fem månader senare har 38 organisationer och myndigheter fått ge sin åsikt kring förändringarna som utredaren Linda Haggren har föreslagit.

De nya 3:12-reglerna kommer innebära en generösare beräkning för hur mycket fåmansföretagare kan ta ut som lågbeskattad utdelning. Bland annat höjs schablonbeloppet från 2,75 till 4 inkomstbasbelopp, vilket välkomnas av näringslivet.

ANNONS

Konjunkturinstitutet ställer sig dock kritisk till detta, eftersom man anser att förslaget minskar incitamenten för att anställa.

Läs mer: Redan gynnade företagare kan få ännu lägre skatt. News55

ANNONS

Underlättar generationsskiften

En annan stor förändring är att endast löneuttag över åtta inkomstbasbelopp ska räknas in i utdelningsunderlaget.

”Ägare som i dag enbart baserar utdelningsutrymmet på sin egen lön ser detta som en bestraffning”, säger Patrick Krassén, policychef på Företagarna, till Dagens Industri.

Dessutom föreslås att uppräkningsräntan på sparat utdelningsutrymme slopas, vilket Företagarna ser som en nackdel. Däremot ser man positivt på förslaget om kortad karenstid från fem till fyra år, vilket underlättar generationsskiften.

Läs mer: Kommer Riksbanken att trappa upp tempot? Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS