Realtid

Kristina Ljungström: "Roligast är att grotta ner sig i detaljerna"

Kristina Ljungström, processjurist på White & Case
admin
admin
Uppdaterad: 15 mars 2017Publicerad: 15 mars 2017

Berätta lite om din bakgrund.
– Jag är född i Stockholm, men mestadels uppvuxen i Kalmar. Jag flyttade tillbaka till Stockholm efter gymnasiet, jag gick medieprogrammet. Första jobbet var på tv-produktionsbolaget Meter, där jag bland annat var rekvisitör, assistent och studioman. Jag jobbade med produktioner som Köket, Jeopardy, Vem vill bli miljonär och Småstjärnorna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varför övergav du tv-branschen?
– Jag hade väldigt kul under de här åren, men tv-branschen består ju endast av projektanställningar, oftast bara ett par månader i taget. Man fick hela tiden ligga på och se sig om efter något nytt, och så var man ju arbetslös i perioder. Osäkerheten var jobbig i längden, och ingångslönen låg då på 13.000… Men så fick jag ett tips om ett jobb hos cirkusdirektören Robert Bronett som då producerade en hästshow, Levade Nobel Horse Gala, som var en lite flottare variant av en cirkusföreställning. Jag jobbade med bland annat med presskontakter, men var lite allt i allo där också. Det var ett jättekul jobb, men med samma osäkra villkor. Efter tre turnéer satte jag mig ner och funderade på vad jag skulle göra härnäst.

Och det var då du bestämde dig för att satsa på juridiken?
– Ja, jag tittade helt enkelt i en kurskatalog från Stockholms universitetet och använde mig av uteslutningsmetoden, och kom då fram till att juridik var det jag skulle satsa på. Jag började med att studera juridik på kvällstid medan jag jobbade i som receptionist dagtid. Det kändes helt rätt, så jag bestämde mig för att läsa juristlinjen på heltid, och på den vägen är det. Jag var klar 2011.

Hur hamnade du på White & Case?
– Jag började jobba i receptionen här på White & Case redan under studietiden, och blev så småningom juniortrainee i processgruppen. Efter examen fortsatte jag inom firman som biträdande jurist. Vi jobbar bara med kommersiella tvister, men det är en väldig blandning av mål: köprättsliga tvister, entreprenadtvister, försäkringstvister… Jag jobbar framför allt med internationella skiljeförfaranden, men även med svenska tvister. Tvister är ett spännande område att arbeta med, och vi jobbar både med svenska och internationella klienter inom vitt spridda områden som till exempel  it, vindkraft, kärnkraft, olje- och gasindustrin, försäkring och byggsektorn.

Hur mycket om dessa områden måste du själv kunna för att handha dessa tvistemål?
– Ofta måste man lära sig jättemycket, och det är det som är så himla roligt. Ena dagen handlar det kanske om en tvist relaterad till köp av it-tjänster, och nästa dag kanske om en tekniskt komplicerad entreprenadtvist. För några år sedan jobbade jag exempelvis med en tvist som hade stort fokus på svetsar. Då fick jag sätta mig in i olika typer av svetsar, hur man beräknar olika svetsningsmått, hur olika svetsjobb ska utföras med mera. Oftast får man mycket input av sin klient som är proffs på området, men man tar också hjälp av olika experter som skriver utlåtanden som sedan används som bevisning. Hade jag inte valt juridiken hade det nog blivit någon form av ingenjörsutbildning; jag tycker det är jättekul med olika tekniska frågeställningar.

Vad håller du på med för mål just nu?
– För tillfället jobbar jag med en sju-åtta olika ärenden parallellt. Ett mål som tagit väldigt mycket av min tid i anspråk de senaste två åren är ett internationellt skiljedomsfall, en entreprenadstvist gällande en större industrianläggning. En långdragen och stor process med väldigt stora ekonomiska krav. I en normalstor tvist är vi kanske två eller tre personer i teamet; i det här ärendet har vi varit cirka trettio personer sammanlagt från våra kontor i bland annat Helsingfors, Paris, Silicon Valley, London och Doha. Det är den här typen av mål som gör det så speciellt att jobba på White & Case.

Hur mycket reser du i jobbet? Och hur går det ihop med familjelivet?
– De senaste åren har jag nog rest runt 60-70 dagar per år, oftast till London och Paris. Jag är sambo men har inga barn; har jag aldrig känt suget att skaffa barn, det funkar bra för oss. Jag är väldigt imponerad av dem som gör det här jobbet och har barn. Många av dem jobbar ju en del hemifrån, kanske kopplar upp sig på kvällen när barnen har lagt sig. Det måste vara supertufft under hektiska jobbperioder, men många klarar det med bravur. Som tur är går det att jobba väldigt flexibelt här hos oss, det är inget konstigt om man måste gå tidigt för att hämta barn på dagis.

Är det någon skillnad på att jobba nationellt och internationellt?
– En fördel med den här branschen är att jag kan byta land om jag vill, så det finns mycket likheter. Jag har exempelvis bott i London och jobbat med tvister i England, och det var inga problem. Men visst finns det olikheter i hur man jobbar i internationella tvister jämfört med svenska, exempelvis när det gäller förhörsteknik och hur förhandlingarna går till.

Hur många fall löser man utan att blanda in en domstol?
– Jättemånga. Ofta har båda parter något att vinna på att komma överens. Företagen vill ju oftast även fortsatt ha en fungerande affärsmässig relation, och då vill man inte sitta i en domstol och tvista i flera år. En domstol tar ju bara hänsyn til lagen, medan parterna kanske vill lägga in mer affärsmässiga aspekter i en förlikning. Ibland är vi bara inkopplade en kort stund och hjälper klienten att hantera avtalsrättsliga frågor under ett pågående projekt. Vi är rådgivare och hjälper dem till exempel med att välja strategi inför diskussioner med motparten, samt med formalia såsom reklamationer.

ANNONS

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att man får träffa många spännande människor med olika erfarenheter, och att man får grotta ner sig i olika detaljer och lära sig massor om olika branscher.

Och det jobbigaste?
– Att man hela tiden måste ta sig tid för sina klienter och ställa upp för dem oavsett om man har mycket annat samtidigt. Man har på sätt och vis alltid jour. Har man tur blir det ganska utspritt, men ibland kommer allt på en gång. Så i perioder har man känslan av att man inte hinner med allt man måste göra.

Vad är det svåraste med ditt jobb?
– Att kunna ge ett bra svar när klienten frågar vad de har för chanser att nå framgång. Speciellt eftersom man ofta får den frågan innan man har sett motpartens kort och hunnit sätta sig in helt i ärendet.

Är White & Case en bra byrå att göra karriär inom?
– Ja, det kan jag verkligen säga med handen på hjärtat. Man har en brant inlärningskurva, man får tidigt mycket ansvar, och man får vara med på allt redan från starten tack vare att vi jobbar i ganska små team. Man får väldigt enkelt access till spännande och stora ärenden och klienter, delvis tack vare att vi är så internationella. White & Case är ett exceptionellt ställe att vara på om man är intresserad av att jobba internationellt då vi har ett 40-tal kontor runtom i världen. Jag har ju själv jobbat i London, och i framtiden skulle det vara spännande att prova på att exempelvis jobba i Dubai eller Singapore. Mycket för äventyrets skull…

Hur ser det ut med könsfördelningen på White & Case?
– Sedan jag började här för sex år sedan har det varierat väldigt mycket; ett tag var det nästan bara tjejer här, ett tag mest killar. Vi har en väldigt tydligt uttalad mångfaldspolicy inom företaget, både här i Sverige och internationellt. Vi har inga kvinnliga delägare här i Sverige för närvarande, men internationellt ser det bättre ut. Själv vill jag väldigt gärna fortsätta min karriär här och vara med och driva firman. Jag tycker det skulle vara kul att jobba mer med ledarskapsfrågor och se till att vi har ett team som mår bra trots stundvis hög arbetsbelastning, och därmed har förutsättningar att göra sitt allra bästa jobb för våra klienter.

Du finns med på Who’s Who Legals lista över "Future Leaders – Arbitration 2017" – stort grattis!
– Tack, det är såklart jättekul! Vi är nio personer från Sverige som är med på listan, varav fyra i kategorin non-partners. Jag är den enda från White & Case i Sverige för tillfället. Who's Who Legal baserar sina listor på nomineringar, research, intervjuer med klienter med mera.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS