Crowdfunding- och kreditbolaget laddar kassan med 10 miljoner kronor. Kapitalet ska användas till tillväxtinvesteringar och ett kommande förvärv. Siktet är fortsatt inställt på en börsnotering.
Kreditbolaget Savelend tar in tio miljoner – siktar mot börsen
Mest läst i kategorin
Det framgår av ett pressmeddelande.
Savelend, grundat 2013 av Gävlesonen Ludwig Pettersson, erbjuder en investeringsplattform för krediter. Bolaget låter bland annat privatpersoner låna ut till andra privatperson, så kallad peer-to-peer (P2), men gör även fakturaköp och tillåter handel med krediter. Främsta konkurrenter är Lendify och Brocc.
Nu har Savelend, enligt plan, stängt sin tredje finansieringsrunda på 10 miljoner kronor. I rundan, som inleddes i maj i år, deltog bland annat befintliga delägare, såsom investmentbolaget Vision Invest och Joel Jakobsson, medgrundare av betalbolaget Trustly (NTL). En ny delägare är bland Sven Engwall affärsängel med koppling till Gevalia-familjen.
Kapitalet ska användas till tillväxtinvesteringar med målet om att växa med 300 procent de närmaste tre åren. Kredituppstickaren har genomfört totalt tre finansieringsrundor och tagit in 3, 11 och nu senast 10 miljoner.
”(…) Detta är bara början på vår tillväxtresa för att göra kreditmarknaden tillgänglig för den bredare massan. Idag har vi Sveriges och möjligen Nordens mest diversifierade plattform för att hantera fakturaköp, konsument- och företagskrediter samt inkassoportföljer. Vi erbjuder också handel med krediter (…)”, kommenterar vd:n och grundaren Ludwig Pettersson.
Pengarna från emissionen ska också investeras i ett strategiskt förvärv som troligen offentliggörs under andra halvan av september, heter det. Målet om en notering i slutet av 2019 eller början av 2020 ligger fast.
Bolaget uppger att de vill växa i både Sverige och på sin andramarknad Polen, men ska även undersöka nya marknader.
Savelend erbjuder, enligt egen uppgift, en förväntad genomsnittlig avkastning på mellan 7-9 procent till långivare/investerare. Under helåret 2017 landade intäkterna på drygt 20 miljoner kronor, och bolaget siktar på att öka intäkterna med 10 miljoner under helåret 2018.
Bolagets omsättning ökade under förra året till 19,8 miljoner (14,6). Samtidigt blev förlusten -5,8 miljoner till följd av tillväxtinvesteringar. 2016 gjorde Savelend istället en vinst på 255.000 kronor. I fjol fördubblades bolagets arbetsstyrka till 20 anställda. Det rör sig främst om kompetens inom programmering, marknadsföring och juridik.
– Under året har vi fortsatt investera tungt i vad vi tror kommer vara avgörande för att vara en aktör att räkna med framöver, nämligen egen teknikutveckling och rekrytering av fantastiska medarbetare. Under 2018 kommer vi att börja se resultatet av detta och vi räknar med att växa i än snabbare takt framöver, sa Ludwig Pettersson till Realtid.se i slutet av maj i år.