Donald Trump påstår att EU lurar USA med dolda tullar, men bakom siffrorna döljer sig en formel som får ekonomer att höja på ögonbrynen. Nu riskerar svenska företag att betala priset för denna kreativa matematik.
Kreativ matematik bakom USA:s tullattack


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- USA:s president Donald Trump påstår att EU har ”dolda tullar” på 39 procent, men siffrorna kommer från en förenklad och missvisande formel som ekonomer kritiserar hårt.
- Trumps tullpolitik riskerar att slå hårt mot svenska nyckelbranscher som fordon, maskiner och läkemedel – vilket oroar både politiker och näringsliv.
- Experter varnar för ett eskalerande handelskrig och menar att Trumps agerande underminerar WTO:s regler, vilket kan förändra relationerna mellan EU och USA långsiktigt.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
”USA väljer nog siffror som passar dem”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT Nyheter.
”De lägger in olika saker, sådant som är äkta tullar, sådant som är moms, som alla som säljer någonting i Sverige har oavsett vilket land man kommer från – och så lägger de in olika regleringar som de kostnadsberäknar”, fortsätter han.
Missa inte: ”Hämnas inte” – världshandelns vintertid är här. Realtid
Men bakom Vita husets anklagelser om att bli ”blåsta” av handelspartners finns en överraskande enkel beräkningsmodell.
Saknar förankring
Enligt Dagens Industri utgår Donald Trumps administration från en formel där de tar ett lands handelsöverskott mot USA och dividerar det med landets exportvärde till USA.
Resultatet blir den procentsats som Trump sedan kallar för ”dolda tullar”.

Tullchock från USA: Bilindustrin i Europa på randen till kollaps
Trumps tullkrig slår hårt mot bilindustrin. Drastiska åtgärder skakar om marknaden. Hur påverkas Europas jättar?
Denna formel ger spektakulära siffror som enligt tidningen saknar förankring i verkligheten.
För EU blir det 39 procent, för Kina 67 procent och för Vietnam hela 90 procent. I verkligheten är den faktiska genomsnittliga tullen som EU applicerar på amerikanska varor endast 2,43 procent, enligt Kommerskollegium.
Senaste nytt
Svenska exportföretag i riskzonen
Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv, är djupt oroad över utvecklingen.
”Historiskt är det här något vi aldrig sett tidigare. Vi kliver in i en ny tid för världshandeln”, säger hon till Dagens Nyheter.
Läs även: Län för län: Så slår USA-tullar mot just din del av Sverige. E55
Tullarna drabbar brett, men vissa branscher kommer att känna av dem särskilt hårt. Fordon, maskiner, apparater och läkemedel – några av Sveriges viktigaste exportvaror till USA – står i frontlinjen.
”Nu lägger han tullar på all import. Då blir det ett mycket bredare negativt inslag än om det enbart handlade om bilar eller stål”, förklarar Stellinger för DN.
På torsdagsförmiddagen kom Volvo Cars (börskurs Volvo Car) med beskedet att man ökar produktionen av bilar i USA för att minska tullskadan, skriver Bloomberg.
Strategi: Lugn eller motattack?
Reaktionerna från svenska näringslivstoppar går isär. Medan vissa förespråkar motåtgärder föredrar andra dialog.
”Det är fullt motiverat att införa proportionerliga motåtgärder för att försvara EU:s ekonomiska intressen”, säger Joel Jonsson, ansvarig för internationell handel på Teknikföretagen, till DN.

Från frihandel till frikoppling – Trumps vision skakar marknaden
Ett nytt tullpaket med historiska proportioner får USA:s allierade att tala om uppbrott, ekonomisk självständighet – och en ny världsordning.
Jacob Wallenberg, ordförande för både Investor och Svenskt Näringsliv, manar däremot till besinning.
”Det viktiga är att vi bibehåller ett lugn och att vi skapar förutsättningar för att kunna förhandla kring det här och försöka hitta lösningar”, säger han till Dagens Industri.
”Ännu värre åtgärder”
Tidigare M-profilen Gunnar Hökmark är dock betydligt mindre optimistisk och varnar för ytterligare upptrappning.
”Jag tror att det finns en risk att han, med den gruppering han har runt omkring sig, snarare accelererar. Inte minst eftersom det nu kommer att bli ett ekonomiskt bakslag, så kommer han skylla det på alla andra, och kanske vidta ännu värre åtgärder”, säger Hökmark till Dagens Industri.
Missa inte: Oroliga – nu vill de flytta sitt guld från USA. Dagens PS
En ny verklighet tar form
Veckans tullbesked innebär mer än bara ett handelspolitiskt gräl. Det markerar början på en ny era i de transatlantiska relationerna.
”USA, som är världens största och rikaste demokrati, bryter mot WTO-regelverken. Det här är inte kompatibelt med våra gemensamma internationella handelsregler”, konstaterar Stellinger för DN.

Swedbank-ekonomens drastiska drag: ”Sålde alla USA-fonder”
Analyschefen på Swedbank sålde alla sina USA- och globalfonder efter att han fick nog av Donald Trump.
Samtidigt noterar Wallenberg att situationen blottlägger Europas sårbarhet i den globala ekonomin.
”Om man tittar på 2008 så hade EU och USA ungefär samma BNP per capita. 2023, 15 år senare, var USA:s ekonomi 25 procent större än EU och Storbritannien tillsammans”, påpekar han för DI.
Läs även: Ericsson dansar efter Trumps pipa. Realtid