Realtid

Kraftig tillväxt av bankomater

admin
admin
Uppdaterad: 10 mars 2016Publicerad: 10 mars 2016

Gunnebo spår att den globala marknaden blomstrar närmaste åren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Och det är extra goda nyheter för bolaget. En femtedel av av världens bankomater är nämligen utrustade med Gunnebos kassaskåp.

Bolagets vd Henrik Lange berättar om framtidsutsikterna på torsdagens kapitalmarknadsdag, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Direkt visade han upp ett diagram från branschanalysinstitutet RBR som visar att bankomatmarknaden uppgick till cirka 2,75 miljoner enheter 2013. Och en tillväxt på cirka 3,75 miljoner enheter till 2018 förutspås.

Efteråt hänvisade han till The Economist, som i ett diagram har pekat på kraftigt ökande kontantanvändning i USA, eurozonen, Storbritannien och Sydkorea under 2002-2014. Däremot minskar kontantanvädningen i Sverige som Realtid.se tidigare uppmärsammat.

– Kontantanvändningen i Sverige är låg ur ett internationellt perspektiv och den minskar. I dagsläget är värdet på utstående sedlar i förhållande till BNP i Sverige strax under 80 miljarder kronor, vilket utgör cirka 2 procent av BNP, medan motsvarande siffra i EU ligger på runt 7,5 procent, sade KTH-forskaren Niklas Arvidsson i en intervju med Realtid.se i november.

Han menar att Swish ytterligare påskyndat utvecklingen mot ett kontantfritt Sverige.

– Swish fyller samma funktion som kontanter, eftersom värdet överförs direkt som när man betalar med en sedel. Det har också varit ganska enkelt för folk att lära sig att använda appen, sade Arvidsson.

I september förra året använde 51 procent av mobilanvändarna, i åldergruppen 16-74 år, Swish. Bland de mellan 16 och 29 år var motsvarande siffra 70 procent. Det visar rapporten "Sverige betalar" från undersökningsföretaget Insight Intelligence som frågat 1000 svenskar om deras attityder till mobila betalningar.

ANNONS

Men kontanter tycks ändå vara en seglivad företeelse, enligt Riksbankens beräkningar.

– I dagsläget görs cirka 20 procent av alla betalningar över disk med kontanter. Men vi tror ändå att kontanter kommer att finnas kvar in på 2030-talet, menar Fredrik Wange, pressekreterare på Riksbanken.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS