Mycket stor inbromsning i Stockholm, Ulf Kristersson vill se bättre stödåtgärder och breda uppgångar i Asien. Här hittar du morgonens nyheter.
Kraftig inbromsning i Stockholm
Mest läst i kategorin
Kraftig inbromsning i Stockholm
Enligt en rapport från Nordea har omkring 8 procent av alla sysselsatta i Stockholmsregioenn antingen blivit permitterade eller varslade. Det är högst i landet. Därefter följer Jönköpings län och Västra Götalands län med 7 respektive 6 procent.
– Stockholm har en inbromsning som vi aldrig har sett tidigare, så långt vi har data, säger Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea till TT.
Kristersston kräver mer stöd
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson anser att regeringens stödinsatser är otillräckliga. I en intervju med Agenda i SVT säger han att det krävs mer för att det svenska näringslivet ska övervintra coronakrisen, skriver Omni.
– De är för långsamma. De är ovilliga. Det verkar tro att det här löser sig självt. Det gör det inte.
Angående debatten om företagens utdelningar av vinst till ägarna betonar han att det är så en marknadsekonomi är tänkt att fungera. Nu bör staten så bakom bolagen.
– Det här är en situation där staten ska vara ett försäkringsbolag och de har betalat in sina premier. De har år efter år betalat höga skatter, säger Ulf Kristersson.
Breda uppgångar i Aisen
De breda börsindexen i Asien steg vid inledningen av handeln tidig morgon. Nikkei steg mest med 2,2 procent, Kospi näst mest med 1,4 procent och Shenzhen minst med 0,4 procent.
Oljan faller över 10 procent
På måndagsmorgonen rasar WTI-oljan med över 10 procent och handlas till 15,60 dollar per fat. Orsaken är svällande lager som gör det svårt för producenterna att balansera marknaden genom att minska produktionen, skriver Bloomberg. Brent-oljan fallet med 4,5 procent.
Risk för 200 000 långtidsarbetslösa
Omkring 150 000 personer har varit arbetslösa ett år idag. Ytterligare 70 000 riskerar att hamna där på grund av coronakrisen enligt Arbetsförmedlingen, rapporterar Ekot. Exempelvis klädföretag, frisörer och reseföretag slås nu ut. När krisen ebbat ut är sannolikt arbetsmarknaden förändrad, med mer e-handel, minskat behov av butiskpersonal och ökade krav på att de arbetssökande ska ha rätt utbildning.
Nordeaekonomer väntar svagare krona
Markanden prisar nu till 50 procent in en räntesänkning med 25 baspunkter i samband med något av den svenska centralbankens två kommande möten. Det skriver Nordeaekonomerna Andreas Steno Larsen och Joachim Bernhardsen i ett veckobrev, enligt Omni.