Realtid

KPMG: Uttalanden om finansskatten tvetydiga

Realtid.se
Uppdaterad: 20 feb. 2017Publicerad: 20 feb. 2017

Regeringen har uttalat att den tar till sig av den kritik som har framförts och att det finns tveksamheter huruvida förslaget i sin nuvarande form uppfyller sitt syfte. Uttalandet kan enligt KPMG:s uppfattning inte tolkas som att förslaget slopas helt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förslaget om en finansskatt har varit på remiss och remisstiden är nu avslutad. Rådgivnings- och revisionsfirman KPMG har tagit del av 59 svar, varav 21 har inkommit från andra intressenter än utsedda remissinstanser. Den absoluta merparten av inkomna svar är kritiska till förslaget, och endast fyra yttranden av dem KPMG har tagit del av är positiva.

De vanligast förekommande invändningarna mot förslaget i dess nuvarande utformning kan sammanfattas enligt följande;

⦁ Löneunderlag som skattebas,
⦁ Förslagets potentiella konkurrenssnedvridande effekt,
⦁ Negativ påverkan på arbetstillfällen inom den finansiella sektorn,
⦁ Förslaget slår alltför brett och träffar väldigt många företag som inte är verksamma inom den finansiella sektorn,
⦁ Skatten bör endast träffa tjänster som tillhandahålls till slutkonsumenter,
⦁ Hög administrativ börda för skattskyldiga och myndigheter,
⦁ Fråga om förslaget strider mot reglerna om statsstöd,
⦁ Ifrågasättande av slutsatsen att momsundantaget för finansiella tjänster utgör en skattefördel,
⦁ Bristande konsekvensanalys,
⦁ Förslaget kan leda till sänkta pensioner och att tjänstepensioner inte borde omfattas av förslaget

Förutom ovan huvuddrag kan även nämnas att Sveriges Riksbank i sitt yttrande uttrycker en oro över att den föreslagna skatten kan påskynda digitaliseringen inom sektorn. Vi noterar vidare att ett flertal aktörer inom den offentliga sektorn anser att de bör undantas från den finansiella verksamhetsskatten.

Regeringen tar till sig av kritiken

Finansmarknadsminstern Per Bolund har uttalat att regeringen tar till sig av den kritik som har framförts. I tillägg har finansministern Magdalena Andersson uttryckt tveksamheter huruvida förslaget i sin nuvarande form uppfyller sitt syfte.

KPMG:s kommentar

KPMG:s genomgång av remissvaren visar på massiv kritik mot förslaget och vad som händer härnäst återstår att se. Bolund och Anderssons uttalanden kan enligt KPMG:s uppfattning inte tolkas som att förslaget slopas helt, utan att det sannolikt blir någon form av beskattning. KPMG kan dock konstatera att det är kort om tid att ta fram ett omarbetat förslag om avsikten är att en ny skatt ska införas från och med 1 januari 2018.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]