Dunkers advokater stödjer konkursförvaltarens kritik mot Sparkistans styrelse, vilket kan öppna för stora skadeståndsanspråk.
Konkursfynden bäddar för juridisk strid
Mest läst i kategorin
Som Realtid skrev i förra veckan så riktar konkursförvaltaren Peter Thörnwall på Wesslau Söderqvist Advokatbyrå i Helsingborg skarp kritik mot styrelsen i Sparkistan. Bolaget, som kostat arvingarna till tre skånska finansmän och entreprenörer förluster på 400 miljoner kronor, har enligt konkursförvaltaren bland annat inte upprättat kontrollbalansräkning i tid, vilket kan vara ett brott mot aktiebolagslagen och göra styrelsemedlemmarna skadeståndsskyldiga. Konkursförvaltarens kritik följer samma linje som Sparkistans revisor också varit inne på i flera år. Det berör inte minst värderingen av dotterbolag och fordringar och vilken effekt det i sin tur hade på när bolaget fick kapitalbrist samt var tvingat att lämna kontrollbalansräkning.
– När jag pratar med våra advokater så stödjer de Peter Törnwalls resonemang, säger Ragnar Lindqvist, ordförande i Dunkers och själv tidigare delägare i Mannheimer Swartling, till Realtid.
– Aktiekapitalet var förbrukat redan från början när Sparkistan tog över de nederländska bolagen.
Dunkerstiftelserna, som förvaltar arvet efter industrimannen Henry Dunker i Helsingborg, har förlorat cirka 75 miljoner på turerna kring Sparkistans köp av den nederländska butikskedjan Kijkshop.
– Inga av de styrelser som funnits i bolaget sedan dess har vidtagit några åtgärder för att återställa aktiekapitalet. Det kan göra styrelseledamöterna solidariskt ansvariga för de lån man tagit upp och som inte betalats tillbaka, säger Ragnar Lindqvist.
Sparkistan redovisade totala skulder på 214 miljoner kronor i bouppteckningen. Den största fordringsägaren är LMK-Gruppen med 134 miljoner. Dunkers hade fordringar på 56 miljoner, finansbolaget MLT 6,4 miljoner, Tibia Konsult 1,2 miljoner och Claes Lindqvist 250 000. Därtill kommer räntor.
”Vi får tala med våra advokater och sedan diskutera det hela i styrelsen.”
Peter Thörnwall konstaterade i förra veckan att ”om kapitalet är förbrukat och övriga förutsättningar finns kan en fordringsägare använda detta som grund för att rikta sitt krav som ursprungligen är mot bolaget också mot styrelseledamöterna eller vissa av dem.” Han tilllade:
”Vi tar däremot inte ställning till om enskilda styrelseledamöter är personligt ansvariga för underlåtenheten. Detta eftersom det för ansvar även finns ett subjektivt rekvisit, som de fordringsägare som eventuellt vill driva en process mot styrelsen själva svarar för.”
Med subjektiva rekvisit menas uppsåt eller oaktsamhet.
Exakt hur Dunkers kommer att agera i frågan är dock fortfarande inte bestämt.
– Det är för tidigt att uttala sig om det, vi får tala med våra advokater och sedan diskutera det hela i styrelsen, säger Ragnar Lindqvist.
Hårdast drabbad i konkursen är LMK-gruppen, som förvaltar arvet efter Axis-grundaren Mikael Karlsson, som förlorat över 300 miljoner kronor på Sparkistans konkurs.
När Realtid i fredags eftermiddags nådde LMKs ordförande, den tidigare Eon-chefen Lars Frithiof som tillträdde sitt uppdrag i fjol, var han dock ovetande om att konkursförvaltaren i måndags i förra veckan lämnat in sin förvaltarberättelse till Helsingborgs tingsrätt. När Realtid på tisdagseftermiddagen åter frågade om Lars Frithiof tagit del av förvaltarberättelsen blev svaret: ”Återkommer när och om vi agerar.”
Styrelsen som undertecknade Sparkistans årsredovisning för 2017 bestod av dåvarande Dunkers-chefen Claes Lindqvist som ordförande samt Hans Andreasson och Håkan Behmer.
Claes Lindqvist har bland annat varit vd för börsbolaget Höganäs och Öresundskraft. Hans Andreasson är en av de tre grundarna av den Stockholmsbaserade finansfirman MLT, som LMK samarbetat med och som tog över som största ägare i Sparkistan efter LMK. Hans Andreasson har också ett förflutet på Mannheimer Swartling. Håkan Behmer är Helsingborgsbaserad affärsområdeschef för rådgivnings- och revisionsfirman BDO.
Den 16 augusti 2019 tillträdde Hans Andreassons båda kompanjoner på MLT, Albert Elfström och Carl Grefberg, styrelsen för att tillsammans med Andreasson lämna den 8 oktober när det beslutades om likvidation av Sparkistan.
”Det är inga duvungar som rör sig i styrelsen, det är tunga näringslivsmänniskor.”
När Realtid söker styrelsemedlemmen Hans Andreasson för att kommentera slutsatserna i förvaltarberättelsen låter han istället sin kollega Carl Grefberg svara.
– Man kanske kan ha synpunkter på bokförda värden. Men det finns många appar och digitala lösningar som värderas betydligt högre och inte kommit lika långt. Om man följer start-up-marknaden så ser man vad som händer i Silicon Valley, där de kan få otroliga värderingar. Så det handlar snarare om att man var dålig på att ragga venture capital mer än något annat.
Carl Grefberg drar samma slutsats som LMKs styrelseordförande Lars Frithiof tidigare gjort, att det hela är ett avslutat kapitel:
– Ser man på slutsatserna så säger konkursförvaltaren att det inte finns grund för återvinning. Det föreligger samtycke mellan aktieägare som har gemensam identitet med fordringsägare. Inga oegentligheter har begåtts. Dessutom har Dunkers röstat för ansvarsfrihet för styrelsen utom för Claes Lindqvist.
Även advokaten Krister Azelius, som representerar Claes Lindqvist, vill spela ner betydelsen av förvaltarberättelsen.
– Jag har ingen anledning att tycka att det är något konstigt eller märkvärdigt, eller kritisera konkursförvaltarens arbete.
Krister Azelius är delägare och chef för Vinges tvistlösningsteam i Skåne, samt bland annat ordförande för fotbollsklubben Helsingborgs IF. Han fortsätter:
– Men slutsatserna är som alltid baserade på hur det gick, en konkursförvaltare arbetar på det sättet. Så som det blev borde man gjort annorlunda, men det är med facit i hand.
– Vid den tidpunkten som förvaltaren tyckte att man borde gjort kontrollbalansräkning hade Sparkistans styrelse inte den uppfattningen, annars hade man gjort kontrollbalansräkning. Det är inga duvungar som rör sig i styrelsen, det är tunga näringslivsmänniskor, säger Krister Azelius till Realtid.
Senaste nytt
Tanka elbil på 3 minuter med batteribyte
Power Swap revolutionerar elbilsladdning
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Ta det cybersäkra före det cyberosäkra
Rusta ditt företag mot de senaste digitala hoten. Börja med att ladda ner vår checklista!