Hemarbete och e-handel kommer att prägla hela fastighetsmarknaden, enligt Handelsbanken.
"Konkurrensen om fastighetsfinansiering fortsätter att hårdna"
Mest läst i kategorin
–Detaljhandelsfastigheter är riskfyllt, kontor kanske inte så farligt som man befarade, hyresbostäder en trygg hamn och industrifastigheter är hetare än het, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommentar till Fastighetsrapporten som presenterats på tisdagen.
Ju längre pandemin fortgår desto större är sannolikheten att ändrade beteenden biter sig fast och påverkar ekonomin även på längre sikt, enligt Handelsbankens experter. Hemmet värderas upp, kontorsmarknaden och logistiklokaler stöps om efter nya behov och förändringstrycket på detaljhandlarna är stor.
Konjunkturåterhämtningen är igång och kommer ta än mer fart när restriktioner lättas upp.
–Vi räknar med att BNP studsar upp ordentligt i sommar och att återhämtningen fortsätter i god fart därefter, säger Christina Nyman.
–Vi tror att inflationen kommer att vara fortsatt dämpad, efter temporär ökning nu, och att räntorna förblir låga länge till, vilket stöttar en omställning. Men stigande räntor ser vi ändå som det största hotet för fastighetsmarknaden.
Handelsbankens prognos är att bostadspriserna ökar med 12 procent i år, från årets början. Och med 5 procent nästa år.
Polariseringen på den kommersiella fastighetsmarknaden fortsätter, enligt Handelsbankens experter.
Läget på kontorsmarknaden har svalnat under pandemin och den starka trenden i fastighetsvärden bröts ifjol, även om de fortsatte öka. Samtidigt börjar debatten allt mer skifta från ’kontorsdöd’ till hur morgondagens kontor ska se ut för att attrahera hyresgäster.
Fastighetsbolagens andel av den svenska företagsobligationsmarknaden har från en redan hög nivå ökat kraftigt under 2021 och nått hela 62 procent. Detta trots att det samtidigt närmast varit rusning ut i euromarknaden för svenska fastighetsbolag.
– Vi tror att konkurrensen om finansiering fortsätter att hårdna med fokus på officiella kreditbetyg och hållbarhet som konkurrensmedel, säger Christina Nyman.
Det nya utkastet av EU:s nya ”gröna uppslagsverk” – EU-taxonomin – som presenterades i april, innehöll förändrade kriterier gällande byggnader som vi ser gör svenska fastigheter väsentligt mer attraktiva från ett taxonomi-perspektiv än tidigare.
–Vi bedömer att det minskar risken att internationella investerare skulle röra sig bort från svenska fastighetsbolag i jakt på ’Taxonomi gröna’ investeringar.
Fastighetsrapporten i sin helhet>>