SBAB:s chefsekonom Robert Boije anser att det är rimligt att återinföra amorteringskravet nu när läget i svensk ekonomi har förbättrats så pass mycket.
"Kommer inte ha några stora effekter" – Robert Boije om återinförandet av amorteringskravet
Mest läst i kategorin
Robert Boije är fortsatt kritisk till amorteringskravet då han anser att det minskar snarare än ökar hushållens motståndskraft mot ekonomiska störningar. Det stänger dessutom ute många unga hushåll från bostadsmarknaden. Finansinspektionen, FI, har sedan tidigare bestämt att återinföra kravet vid månadsskiftet, vilket SABS:s chefsekonom bedömer som en rimlig tidpunkt för återinförandet, om kravet trots kritiken återinförs.
– Givet att Finansinspektionen ändå sagt att kravet – trots kritiken mot det – ska återinföras, så bedömer jag att det ändå är rimligt att göra det nu när läget i svensk ekonomi har förbättrats så pass mycket, säger Robert Boije i en skriftlig kommentar till Realtid.
Svenska hushållens bostadslån har successivt ökat sedan augusti förra året, enligt SCB:s statistik från i juni, något som FI hänvisat till som en av grunderna bakom beslutet om att slopa amorteringundantaget.
– Det är inte konstigt sett till den stora prisuppgången på bostäder under pandemin. Men trots den stora prisuppgången har ökningstakten i hushållens bolån inte varit anmärkningsvärt stor jämfört med hur det sett ut de senaste åren, säger Robert Boije.
Han fortsätter:
– Det är ju samtidigt ganska många bolånekunder som använt sig av möjligheten att få amorteringsfrihet under pandemin. För dem som gjort det kommer antingen konsumtionsutrymmet eller sparandet att minska när kravet återinförs. För bland annat unga hushåll som precis köpt en bostad och har höga lån i förhållande till inkomsten, så kommer återinförandet av amorteringskravet att kraftigt minska denna grupps möjlighet att få ihop en finansiell sparbuffert. För den gruppen vore det bättre att spara på annat sätt än genom att amortera.
Det snart slopade amorteringsundantaget kommer sannolikt inte påverka kreditgivningen eller bostadspriserna stort, enligt Robert Boije.
– Min bedömning är att det inte kommer ha några stora effekter på kreditgivningen och bostadspriserna. Och varför det? Jo, för att bankerna vid kreditprövningen under pandemin krävt att bolånekunderna ska kunna klara av amorteringskravet även om kunden sedan beviljats amorteringsfrihet efter att lånet har betalats ut.
Han avslutar:
– Nu ser ju läget i svensk ekonomi ganska ljust ut så här långt. Om det däremot skulle visa sig att vi får en omfattande fjärde smittspridningsvåg som ger ökad arbetslöshet, så finns det skäl för Finansinspektionen att återigen slopa amorteringskravet.