Med hjälp av advokatbyrån Mannheimer & Swartling har Klarna lämnat in en överklagan till förvaltningsrätten i Stockholm om Finansinspektionens kapitalkrav.
Klarna överklagar kapitalkrav
Mest läst i kategorin
Klarna hade tidigare ett kapitalkrav på 10,55 procent av riskvägt exponeringsbelopp, vilket vid halvårsskiftet i år motsvarade knappt 5,5 miljarder kronor. Det nya kapitalkravet från FI som togs i slutet av september är 18,83 procent, vilket vid halvårsskiftet i år skulle motsvara nästan 9,8 miljarder kronor. Det skriver DI.
Bakgrunden till beslutet är de förändrade kapitaltäckningsregler som införts genom EU:s bankpaket, vilka bland annat innebär att FI ska fastställa en så kallad pelare 2-vägledning för alla banker.
Av den underrättelse som FI har skickat till Klarna framgår att betaljätten utöver baskraven ska hålla ytterligare kapital motsvarande 7,5 procent av gruppens totala riskvägda exponeringsbelopp och 6 procent av gruppens totala exponeringsmått för bruttosoliditet.
FI:s nya bedömning innebär att bruttosoliditetskravet på Klarna går från 3 procent till 9 procent.
Men Klarna vill inte acceptera FI:s nya högre kapitalkrav och har nu lämnat in en överklagan till förvaltningsrätten. Det rapporterar DI. Målsättningen är att FI:s nya krav ska sänkas med 93 respektive 85 procent.
När det gäller motivering begär betaljätten anstånd till den 12 november.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.