Börsnoteringarna lyser med sin frånvaro just nu. För att få fart på den kan företag som Klarna behöva sänka sina värderingar rejält.
Klarna kan behöva kapa värderingen – igen


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- IPO-marknaden har stagnerat, delvis på grund av osäkerhet skapad av Donald Trumps tullpolitik.
- Flera företag har valt att skjuta upp sina börsnoteringar på obestämd tid.
- För att få fart på börsintroduktioner kan företag behöva sänka sina värderingar, som Klarna gjorde 2022 när de kapade sin värdering med 85 procent.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Det såg länge ut som att 2025 skulle bli året då börsintroduktionerna – IPO:erna – skulle göra en storstilad comeback, inte minst i USA.
Framgången för Servicetitan i december, där aktien rusade 35 procent första dagen, väckte hopp om att andra bolag som Klarna, Stubhub och Coreweave snart skulle följa efter.
Missa inte: Tidigare Trump-anhängaren: ”Ekonomisk atomvinter”. Realtid
Istället har marknaden tvärnitat – och den främsta orsaken är den turbulens som följt i spåren av Donald Trumps tullpolitik.
Kan bli nedgång igen
Coreweave, som genomförde årets största tech-IPO i mars, tvingades prissätta sin aktie långt under förväntat. I fredags uppgav källor också att Klarna, som har värderats till 150 miljarder kronor, kommer tvingas pausa sina börsplaner på obestämd tid.
Analytiker spår nu att endast 150 bolag kan komma att börsnoteras under året – vilket i så fall innebär ett fjärde raka nedgångsår.

Uppförsbacke för Klarna inför noteringen
Klarna gör sig redo inför en efterlängtad börsnotering i USA. Samtidigt har det uppstått en brant uppförsbacke mitt i de planerna.
”Det här riskerar att stänga ner hela IPO-marknaden”, säger Matt Kennedy, strateg på Renaissance Capital, till Business Insider.
För många bolag kan börsnoteringen vara ett viktigt sett att få in pengar och finansiera verksamheten framåt. Det ger också möjligheten att bli mer exponerade i media.
Senaste nytt
Klarna kan behöva tänka om
Stora bolag som Stripe, OpenAI och SpaceX ser inget behov av börsen – de kan finansiera sig privat och undvika insyn.
För mindre bolag är det däremot svårare: minskad mediebevakning, algoritmstyrda investeringsbeslut och höga förväntningar bland investerarna gör det tufft att sticka ut.
Missa inte: Osäkerhet lägger sordin på M&A-marknaden. Realtid
För att vända trenden krävs sannolikt att bolag sänker sina värderingar. Det var precis vad Klarna gjorde 2022 när de kapade sin värdering med 85 procent för att väcka investerarnas intresse – och kanske måste de göra samma sak igen.
Även biljettföretaget Stubhub har beslutat sig för att skjuta upp sin börsnotering, skriver Wall Street Journal.

Tullchocken: 5 biljoner dollar borta – på 48 timmar
Över 50 länder knackar på Vita husets dörr – medan världens börser rasar.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.