Realtid

Kinesiska börsen liknar ett kasino: "Vi är grönsaker"

Bild på händer som håller i en smartphone med kinesiska börsen på skärmen
I ett land där staten kontrollerar marken, bankerna och vilka företag som får noteras har många kineser tagit sin tillflykt till börsen.(Foto: Chinatopix/AP/TT)
Elisabeth Nore
Elisabeth Nore
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

Den kinesiska aktiemarknaden upplever det största ett rallyt sedan 2008. Istället för att dra sig ur och ta hem vinsten väljer många att satsa ännu mer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste veckorna har Kina genomfört en rad åtgärder för att stimulera den inhemska ekonomin och landets medelklass har sporrats att öka sin aktieportfölj – trots att de känner till riskerna.

”Vi är alla grönsaker som ska skördas av vår härskare, men om jag deltar har jag åtminstone en viss kontroll över mitt öde”, säger Wang som hitintills har investerat motsvarande 150 000 dollar.

Läs mer: Ekonom: Stoppa Kinas investeringar i USA – bättre än tullar. Realtid

Kinesiska statens kontroll

Många känner till riskerna men anser att de inte har något val i ett land där staten kontrollerar marken, bankerna och vilka företag som får noteras på börserna.

Det är New York Times som har talat med ett tiotal investerare och rösterna är samstämmiga. De oroar sig för att regeringen fokuserar alltför mycket på att stimulera marknaden istället för att ta ansvar för Kinas ekonomi.

Det finns drygt 200 miljoner konton på den kinesiska aktiemarknaden och nästan alla är privata investerare.

Missa inte: Många löften från Kina – och många obesvarade frågor. Realtid

ANNONS

Hellre fastigheter

Många kineser har tidigare betraktat börsen som alltför volatil och har istället valt att investera i fastigheter, som utgör cirka 70 procent av hushållens tillgångar. 

Men nu när bostadsmarknaden har dippat lockar istället aktiemarknaden.

Även inläggen på kinesiska sociala medier driver på att uppgången inte är nådd. Men de mer vana investerarna varnar yngre för att satsa för mycket.  

”Finansmarknaderna kan inte lösa de grundläggande och långsiktiga problem som Kina står inför”, säger en av investerarna.

Läs mer: Europa riskerar att förlora nyckelindustrier till Kina. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS