Nu bekräftar Ericsson att en kinesisk utredning om licensavgifter pågår. Telekomjätten får samtidigt kritik för bristande informationsgivning.
Kinesisk utredning mot Ericsson
Den 12 april i förra året slog ett 20-tal tjänstemän från Konkurrensmyndigheten till i en räd mot Ericssons kontor i Peking och tog material i beslag, vilket Wall Street Journal då rapporterade om. Sedan dess har det varit tyst om utredningen – tills nu, enligt SvD Näringsliv.
– Vi kan bekräfta att granskningen fortfarande pågår och att vi samarbetar med de kinesiska myndigheterna. I övrigt vill vi inte kommentera det pågående ärendet, skriver Ericssons pressavdelning i en kommentar till SvD.
Utredningen i Kina handlar om de licensavgifter som Ericsson tar ut av kinesiska mobiltillverkare. Bristen på information från bolaget får kritik.
Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, tycker att Ericsson kunde ha informerat bättre.
– Exempelvis i rapporten för tredje kvartalet förra året. Särskilt efter böterna och korruptionshärvan i USA på tio miljarder kronor. I det läget är det ju extra viktigt med total öppenhet kring processer som den här, säger han till SvD Näringsliv.
Daniel Djurberg tror inte att denna utredning kommer landa i samma höga bötesbelopp som nu aktuella utredningen kommer att resultera i ett sådant gigantiskt bötesbelopp som när den amerikanska chipptillverkaren Qualcomm tvingades betala nästan 10 miljarder kronor för brott mot den kinesiska konkurrenslagstiftningen 2015. Men han tror ändå att det kan bli ett kännbart straff.
– Om utredningen leder till att Ericsson fälls kan jag uppskattningsvis tänka mig böter på mellan en halv miljard till en och en halv miljard kronor. Ericsson är redan pressat. Nya böter kommer knappast förbättra imagen. Sedan tidigare finns det en misstro på marknaden som handlar om att det alltid tycks dyka upp nya oväntade kostnadsposter i Ericsson, säger Daniel Djurberg.
Kinaexperten Christer Ljungwall anser dock att det finns anledning till oro även om inte heller han tror att det blir samma höga bötesnivå som i Qualcomm.
– Kinesisk konkurrenslagstiftning skärptes 2018–2019. Att man då omgående inleder en granskning av Ericsson väcker vissa farhågor, säger Christer Ljungwall.
– Risken är att det blir politik av detta, att Kina vill visa att om Europa motarbetar Huawei kan Kina motarbeta europeiska telekombolag, säger Christer Ljungwall.