Realtid

Kinas stimulanspaket riskerar att orsaka överhettning

En ung kvinna arbetar i en sidenvävningsfabrik i Yuexi i centrala Kina.
Kina har infört en engångsutbetalning till låginkomsttagare och sänkta räntor – men kommer det att räcka? (Foto: Chinatopix/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 07 okt. 2024Publicerad: 07 okt. 2024

Kinas stimulansåtgärder ska ge ekonomin en nystart, men flera ekonomer varnar för att åtgärderna kan skapa överhettning och långsiktiga problem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina har nyligen presenterat omfattande stimulansåtgärder för att ge den pressade ekonomin en nystart, rapporterar Business Insider.

Paketet presenterades i slutet av september och inkluderar både finanspolitiska och penningpolitiska insatser och är en del av landets försök att vända den negativa trenden som drabbat världens näst största ekonomi.

”Vi ser Kinas senaste stimulansåtgärder som de inledande stegen i en genuin policyskiftning”, säger Magdalena Polan, chef för makroekonomisk forskning inom tillväxtmarknader på PGIM Fixed Income.

Läs även: Stimulanspaket ska rädda Kina från fritt fall. Realtid

Nödvändiga

Enligt kinesiska ledare är åtgärderna nödvändiga för att stötta både marknaden och för att höja konsumenternas förtroende. Samtidigt finns det skeptiker som menar att insatserna inte är tillräckliga med tanke på omfattningen av Kinas problem.

Fastighetsmarknaden, som tidigare varit en tillväxtmotor, är i kris och landet har dessutom fått allt större problem med deflation och sviktande förtroende för framtiden.

”Det är troligt att fler stödåtgärder kommer”, säger ekonomer på den japanska banken Nomura. De betonar att Kinas politiska system innebär att man använder en hierarkisk kontroll för att få policybeslut genomförda på alla nivåer.

ANNONS

Missa inte: Kinas stålkris hotar Europa: ”En hård vinter”. Realtid

ANNONS

Stoppa bostadsprisernas nedgång

Kina har även infört en engångsutbetalning till låginkomsttagare och sänkt räntorna, vilket kan hjälpa de allra svagaste konsumenterna.

Men ekonomer från PGIM Fixed Income poängterar handlar det inte längre om att driva upp fastighetspriser, utan att försöka jämna ut marknaden och minska överutbudet.

”Den viktigaste förändringen är det nya målet: Att stoppa bostadsprisernas fortsatta nedgång”, säger Larry Hu, chef för Kinaekonomi på Macquarie Group.

Läs även: Skuldtyngda Kaisa når avtal mitt i Kinas fastighetskris. Realtid

Upprepning av börskraschen 2015

Risken för överhettning kvarstår.

ANNONS

Den kinesiska aktiemarknaden har reagerat positivt på nyheterna med en snabb uppgång som påminner om tidigare ekonomiska överhettningar.

Nomuras ekonomer varnar för att om aktiemarknaden blir för het, kan myndigheterna behöva dämpa stimulansen för att undvika en upprepning av börskraschen 2015.

Läs mer: IMF får skarp kritik – för ”artigt” mot Kina. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS