Realtid

Kinas räddningsplan ska vända sjunkande skeppet

utländskt
Kinas president Xi Jinping hoppas på en snar vändning för landets krisande ekonomi. (Foto: Francois Mori/TT/AP)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 25 feb. 2025Publicerad: 25 feb. 2025

Tydligare riktlinjer för utländska investerare – och möjlighet att investera i skola och kultur. Så vill Kina locka tillbaka det utländska kapitalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året sjönk utländska direktinvesteringar med 27 procent i Kina. Även under inledningen av 2025 syns en tydlig minskning.

Under januari i år uppgick de utländska investeringarna till knappt 98 miljarder yuan, eller omkring 144 miljarder kronor – vilket är 13 procent mindre än samma period förra året, enligt CNN.

Missa inte: Splittring om Sveriges gröna omställning: ”Kina vinner”. Realtid

Detta utgör en skarp kontrast till de föregående årtiondena när allt mer utländskt kapital strömmade in i landet. En världsekonomi som ännu inte återhämtat sig helt och hållet är en del av förklaringen – men inte hela.

Nu vill Kina göra något åt saken. I ett dokument som presenterades i februari lade landets handelsdepartement upp en plan som är tänkt att underlätta för utländska aktörer.

Dålig transparens i Kina

Många internationella företag anser nämligen att det är svårt att investera i Kina på grund av snåriga regelverk och bristande transparens.

I dokumentet öppnar Kina för utländska investeringar i nya sektorer, som skolan och kulturen. Det ska också bli enklare för utländska företag att ta lån i landet, samtidigt som reglerna ska förtydligas.

ANNONS

Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Företagare och investerare som CNBC har talat med anser att planen visar på goda intentioner från Kinas sida, även om inte går att dra för stora växlar på den.

”Vi ser fram emot att se detta implementeras på ett sätt som ger konkreta fördelar för våra medlemmar”, säger Jens Eskelund, chef för EU:s handelskammare i Kina.

Kina kan använda Teslas FSD-system som vapen

Kinesiska myndigheter kan komma att använda Teslas självkörande system som ett vapen i det eskalerande handelskriget mellan USA och Kina.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Flera vill lämna

Utländska direktinvesteringar har varit en drivande faktor i Kinas ekonomiska utveckling. Samtidigt har spänningarna ökat med många andra länder, inte minst USA.

Donald Trump har redan beslutat om tullar på kinesiska varor och presenterade nyligen ett strategidokument för att minska Kinas inflytande i olika sektorer, skriver Bloomberg.

Enligt en årlig undersökning bland amerikanska företag i Kina, utförd av USA:s handelskammare i landet, överväger 30 procent att lämna landet helt.

ANNONS

Även chefer på konsultfirman McKinsey har argumenterat för att det vore enklast att inte längre ha någon närvaro i Kina.

Apple byter Kina mot Indien – i tysthet

Apples senaste Iphone tillverkas i Indien. Detta markerar ett skifte som kan skada Kina på sikt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS