Realtid

Kina vill kickstarta ekonomin med mer skuld

Kinas ledare Xi Jinping i rött motljus
Kina, med ledaren Xi Jinping i spetsen, planerar för ytterligare ett stort stödpaket. (Foto: Maxim Shemetov/AP/TT)
Elisabeth Nore
Elisabeth Nore
Uppdaterad: 31 okt. 2024Publicerad: 31 okt. 2024

Kina planerar att ge ut särskilda statsobligationer för att hantera landets ekonomi. Beslutet väntas kommuniceras efter det amerikanska valet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina överväger att i nästa vecka ge klartecken för att öka landets skuldsättning med 1,4 biljoner dollar för att få fart på landets skakiga ekonomi. Det rapporterar Reuters.

Det planerade totala beloppet ska tas upp genom att emittera både särskilda statsobligationer och lokala statsobligationer. Beloppet motsvarar drygt 8 procent av landets produktion.

Hot om deflation

Kina har drabbats hårt av en fastighetskris som fortfarande håller i sig. Allt fler kineser har därför valt att satsa sina besparingar på den kinesiska börsen som har nått en topp – dock med risker för en kraftig börsnedgång.

Även lokala myndigheter i Kina drabbas av den tuffa situationen. För att finansiera sin verksamhet rapporteras det att entreprenörer drabbas av extra skatter och även böter.

”Det krävs betydande finanspolitiska stimulanser för att öka förtroendet och stödja den ekonomiska tillväxten”, säger Louis Kumis på S&P Global i Hongkong. 

ANNONS

Inväntar valet

Anledningen till att beskedet om nya stödåtgärder väntas i början av nästa vecka ska bero på att Kina väntar in resultatet från det amerikanska valet. 

ANNONS

Blir Donald Trump vald för en andra presidentperiod kan det komma ännu större finansiella paket.

Läs mer: Stupet närmar sig – industrin i Kina på svag mark. Dagens PS

Trump har tidigare kommunicerat att USA bör införa 60 procentiga handelstullar gentemot Kina. Det skulle i så fall att slå hårt mot den kinesiska ekonomin.  

”Blygsamt”

Trots det planerade stödet från Kina finns det många som anser att det är för lite för att få igång ekonomin. 

”Stödet för konsumtionen är fortsatt blygsamt. Det innebär att det fortfarande är osannolikt att vi kommer att få se en betydande förbättring av de ekonomiska tillväxtutsikterna eller att risken för deflation är över”, säger Louis Kumis

Läs mer: Kina ryter till – tar strid mot EU:s tullar. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]