Realtid

Kickbacks stor del av intjäningen för nätbanker

Finwire
Uppdaterad: 08 feb. 2021Publicerad: 08 feb. 2021

Enligt Sveriges Television kommwe stora delar av nätbankernas vinster från ifrågasatt upplägg.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SVT Nyheter har genomfört en granskning som visar på att nätbankerna tjänar mer pengar ju högre avgifter kunderna betalar för sina fondinnehav. Nätbankerna får en så kallad kickback när försäljning av fonder sker via deras plattformar vilket innebär att de vanligtvis får tillbaka hälften av avgiften. Ett system som leder till att bankerna tjänar mer pengar ju högre avgift fonderna har som säljs in till kunderna.

–Jag tror i princip inte det finns någon kund som vet om de gigantiska provisioner som nätbankerna får av andra fondbolag för att förmedla deras fonder, kommenterar Joacim Olsson, vd på Aktiespararna.

SVT har talat med Avanzas vd Rikard Josefson som kommenterar:

–Vi marknadsför aldrig fonder på det sättet. Att du ska köpa en dyr. Vi marknadsför ganska mycket vår egen fond, Avanza Zero, som har noll i avgift.

Nordnets vd Lars-Åke Norling skriver att delen av avgiften som tillfaller bolaget är helt transparent och visas för kunden i samband med investering. Vidare kommenterar han följande.

–Den här modellen används av majoriteten av de svenska fonddistributörerna, såväl banker som andra plattformar. Det är vår uppfattning att den här modellen är enkel för våra kunder. Spararna behöver endast förhålla sig till en avgift, förvaltningsavgiften, skriver Lars-Åke Norling till SVT Nyheter.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]