Realtid

Kartläggning: Fastighetsbolagen som ökat mest – hela listan

Torbjörn Isacson
Olof Ehrs
Uppdaterad: 23 juli 2021Publicerad: 23 juli 2021

20 börsnoterade fastighetsbolag har nu tillsammans ett börsvärde om cirka 600 miljarder kronor. Det visar Realtids kartläggning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Fastighetsbolagen har klarat pandemin betydligt bättre än väntat. Även om skillnaden är stor mellan olika segment ser det inte direkt dåligt ut någonstans.

När Realtid nu summerar första kvartalet för 20 fastighetsbolag på Stockholmsbörsen så ser det riktigt positivt ut. Det enda större fastighetsbolag som saknas är finansmannen Fredrik Lundbergs ständiga eftersläntrare Hufvudstaden. Medan Norrlandsinriktade Diös var först ut i den här rapportperioden på Stockholmsbörsen och lyckades samla ihop sina siffror redan till den femte juli, behöver Hufvudstaden på sig fram till 23 augusti för att kunna släppa en delårsrapport. Det är långt mer än dubbelt så lång tid som något annat av de större fastighetsbolagen behöver.

Men även om Hufvudstaden har en del fastigheter som haft det tungt under pandemin så har även den aktien gått bra, och helhetsintrycket är väldigt solitt.

De 20 bolagen representerar alla tänkbara varianter på den svenska och nordiska fastighetsmarknaden. Några bolag finns i stort sett överallt, och äger alla typer av fastigheter. Många är mer fokuserade, antingen rent geografiskt eller i form av fastighet. Sammantaget återfinns i vart fall alla tänkbara regioner från Wihlborgs och Trianons Öresunds/Malmöregionen till Diös uppe i norr.

Här finns alla former av fastigheter, från de mer ifrågasatta inom handel, kontor och hotell till extremt populära områden som samhällsfastigheter, bostäder och logistik.

Men även om köparna flockats kring de mest populära sektorerna så har den stora efterfrågan gjort att de även syns till på mindre orter, och det tycks finnas efterfrågan på det allra mesta.

Den omtalade kontorsdöden döms ut av flera aktörer, och Castellums vd Henrik Saxborn talar till och med om en oro för brist på bra kontor.

Även om det talas om att bankerna är mer återhållsamma så verkar det inte finnas några större finansieringsbekymmer. Catellas färska kreditbarometer har i juli ökat, vilket sägs vara en följd av förbättrad kredittillgänglighet och minskade kreditmarginaler. Det är också rekordvolym för utgivna fastighetsobligationer.

ANNONS

Under det andra kvartalet i fjol var det några fastighetsbolag som redovisade sänkta orealiserade värden i sina fastighetsbestånd på grund av oron på marknaden. Det inslaget är helt borta nu, samtliga bolag redovisar mer eller mindre kraftiga värdeförändringar. Främst handlar det om just orealiserade sådana. Även om uthyrningen gått bra för många bolag så har inte minst de redan låga direktavkastningskraven justerats ned ytterligare. Någon större oro för kommande inflation vittnar de släppta delårsrapporterna heller inte om.

Sammantaget är de 20 bolagen i Realtids sammanställning nu värda cirka 600 miljarder kronor. Oviktat bolagens storlek har de ökat med 55 procent i värde det senaste året, vilket säger en del om hur tron på fastighetsmarknaden kommit tillbaka. Erik Selins gigant Balder sprängde i juni 100-miljardersvallen i värde, och har sedan dess fortsatt uppåt. Till och med det ständiga sorgebarnet Oscar Properties, som är i särklass minst på listan med ett börsvärde på drygt 1 miljard kronor, har lyckats vända till plus det senaste året, även om aktien inte klarar snittet i uppgång för branschen.

20 fastighetsbolag med en värdeökning om över 55 procent på 12 månader

Bolag

Börsvärde mdr

Kursutveckling 12 mån, %

Balder

107

ANNONS

60

SBB

68

79

Castellum

67

36

Fabege

ANNONS

50

42

Wallenstam

48

34

Wihlborgs

31

40

ANNONS

Atrium Ljungberg

28

53

Kungsleden

25

67

Pandox

25

ANNONS

23

Nyfosa

25

100

Corem

22

18

Catena

ANNONS

21

43

Platzer

18

105

Fastpartner

16

60

ANNONS

Diös

13

66

Heba

12

65

Trianon

8

ANNONS

93

Stendörren

6

77

Brinova

4

45

Oscar Properties

ANNONS

1

11

Källa: Realtid, Avanza, di.se, per den 20 juli 2021Bolag

Full fart framåt för Balder

 BALDER

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

ANNONS

2 131

2 026

Förvaltningsresultat

1 310

1 211

Värdeförändring

1 719

336

ANNONS

Resultat efter skatt

2 618

968

Källa: Balder

Det var som vanligt full fart framåt för Erik Selins Balder under de senaste månaderna. Bolaget sprängde i juni 100-miljardersvallen i börsvärde, och har därefter fortsatt uppåt. Den norska expansionen, där Balder snuvade Castellum och SBB och blev störst i Entra, har följts upp av köpet av industrifastighetsbolaget Asset Buyout Partners, ABP, som äger drygt 100 fastigheter värderade till 9 miljarder kronor längs norska kusten.

Samarbetet med Serneke, som inleddes när Balder gick in och räddade prestigeprojektet Karlatornet, fortsätter genom att de båda bolagen bildar ett samriskbolag kring Karlastaden, som ska växa fram kring just Karlatornet. Balder ska äga 50 procent även av samriskbolaget.

Tillsammans med tre andra aktörer vill Balder dessutom bygga ”en ny entré” till Nacka genom att uppföra Stockholmsregionens högsta bostadshus i Sickla.

Under det andra kvartalet lyftes resultatet, som i övrigt i stort sett stod still, av att Balder visar stora värdelyft i beståndet. Samtidigt konstaterar Erik Selin att hotellfastigheterna, vissa handelslokaler och bostäder i Finland fortsatt påverkats negativt av pandemin.

ANNONS

Läs även >>

Balder ökade förvaltningsresultatet andra kvartalet 2021

Selins fastighetsimperium växer – men finansportföljen fortsätter skapa bekymmer

SBB: De i särklass största värdeförändringarna i beståndet

SBB

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

ANNONS

1 451

1 323

Förvaltningsresultat

827

605

Värdeförändring

5 071

161

ANNONS

Resultat efter skatt

6 558

1 223

Källa: SBB

Ilija Batljans SBB har under det andra kvartalet gjort förvärv för 12 miljarder kronor. Förutom fortsatta fastighetsköp har bolaget köpt aktier i JM för 4,56 miljarder kronor och aktier i Riksbyggens hyresrättsbolag Unobo för 2,1 miljarder kronor. Samtidigt har SBB sålt fastigheter för 3 miljarder kronor och aktieinnehavet i norska Entra, där försöket till ett övertagande blockerats av Balder, såldes till Castellum för 3,2 miljarder kronor.

Det synnerligen snabbväxande företaget redovisar de i särklass största värdeförändringarna i beståndet, eller drygt 5 miljarder kronor mot 160 miljoner kronor samma period i fjol.

Ilija Batljan konstaterar i sitt vd-ord att SBB äger fastigheter för 117 miljarder kronor och ”fortsätter att leverera starka resultat, trygga kassaflöden och en hög tillväxt med ständigt ökande intjäningsförmåga per aktie som följd.”

”Det synnerligen snabbväxande företaget redovisar de i särklass största värdeförändringarna i beståndet, eller drygt 5 miljarder kronor mot 160 miljoner kronor samma period i fjol.”

ANNONS

Det tidigare hårda fokuset på samhällsfastigheter även ha tre ”intäktsgenererande value-add-strategier”: byggrättsutveckling och nyproduktion, investeringar i befintligt bestånd och värdeskapande transaktioner. Genom alla massiva fastighetsaffärer så kontrollerar SBB numera också en stor del fastigheter som knappast kan klassas som samhällsfastigheter. Nära hälften av beståndet är bostadsfastigheter, och inriktningen klassa numera istället som ”trygga tillgångar.”

SBB har däremot inte lyckats nå sina länge efterlängtade mål för kreditratingen, vilket har stor betydelse med tanke på bolaget omfattande skulder. SBB ändrar nu målet till att nå BBB+ rating på kort sikt, medan målsättningen att nå A- behålls på längre sikt.

”Man får ha respekt för att ratinginstituten arbetar i längre cykler och vi kommer jobba på för att stärka vår ställning ytterligare”, skriver Ilija Batljan.

Läs även >>

Riksbyggens Johanna Frelin: ”Vi och SBB är öppna för att ta in ytterligare ägare i Unobo”

Fullt fokus hos Batljan borde vara SBB:s affär

Castellum: Sjunkande hyresintäkter och förvaltningsresultat under andra kvartalet

CASTELLUM

ANNONS

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

1 299

1 370

Förvaltningsresultat

836

895

ANNONS

Värdeförändring

1 515

415

Resultat efter skatt

1 710

1 052

Källa: Castellum

Avgående vd Henrik Saxborn lyfter fram halvårsresultatet som ett av de starkaste någonsin för Castellum. Detta trots att hyresintäkter och förvaltningsresultat sjönk under det andra kvartalet beroende på några stora fastighetsförsäljningar. Istället är det en stark fastighetsmarknad som lyft de orealiserade värdena i bolaget, och därmed det redovisade resultatet.

ANNONS

Enligt Henrik Saxborn kan bolaget ytterligare en gång också konstatera att det knappast finns någon påverkan av pandemin i resultatet, och nettouthyrningen blev 66 miljoner kronor. Saxborn säger sig till och med vara orolig för en brist på bra kontorslokaler.

Castellum beskriver sig idag som en nordisk plattform för fastighetsinvesteringar. Det senaste halvåret har bolaget bland annat investerat 4 miljarder kronor i norska Entra och 4,5 miljarder i Finland. Då räknas omedelbara försäljningar på 2 miljarder kronor i Finland bort.

Det totala fastighetsvärdet anges nu till 114 miljarder kronor, inklusive andelen i Entra, och bolaget har pågående egna projekt för 7 miljarder. Under det andra kvartalet har Castellum bland annat tecknat en avsiktsförklaring med Göteborgs Hamn om att utveckla ett logistiknav.

Henrik Saxborn passar i sitt sista vd-ord för Castellum, där Rutger Arnhult nu fattat ordförandeklubban, även på att göra en summering av sin vd-tid sedan 2013. Samtliga nyckeltal och olika mått som lyfts fram, från totalt fastighetsvärde till förvaltningsresultat, utdelning, substansvärde, totalavkastning för aktien och antal aktieägare visar stark tillväxt.

Läs även >>

Castellum förvärvar finsk fastighetsportfölj för 6,5 miljarder

Cirkusen runt Entra – rådgivarna största förlorarna

Fabege ser fortsatt stark nyuthyrningsmarknad

ANNONS

FABEGE

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

715

696

Förvaltningsresultat

369

ANNONS

359

Värdeförändring

1 025

-324

Resultat efter skatt

1 183

-15

Källa: Fabege

ANNONS

Stefan Dahlbo, vd för Fabege, som är stora på kontor i Stockholmsområdet, lyckades glädja aktieköparna med sitt vd-ord, där han talar om en fortsatt stark nyuthyrningsmarknad och är optimistisk inför det tredje kvartalet.

”Nyuthyrningarna har gjorts på bra nivåer, väl i nivå med det vi såg innan pandemin. Det är goda tecken på att den marknad som varit lite ifrågasatt är fortsatt stark. Normalt brukar uthyrningsaktiviteten under tredje kvartalet med sommar och semester vara lägre jämfört med andra kvartalet. Jag är dock optimistisk om att tredje kvartalet i år kommer att bli bättre till följd av de samtal vi för med potentiella kunder.”

Fabege redovisade en positiv nettouthyrning på 20 miljoner kronor under det andra kvartalet.

Samtidigt konstaterar Dahlbo att vakansgraden i beståndet fortsatt är lite hög, men att det inte handlar om några strukturella vakanser utan många små lokaler.

Vad gäller kontoren är Stefan Dahlbo övertygad om att de kommer ha fortsatt betydelse även efter pandemin. 

”Därmed inte sagt att allt kommer bli som tidigare. Vi kommer se mer distansarbete, mindre affärsresande och mer digitala möten. Kunderna kommer säkert att efterfråga fler mötesrum och fler öppna mötesytor. Det kommer inte finnas någon standardlösning, utan alla kunder kommer att hitta sina egna unika lösningar som passar deras organisation och företagskultur.”

Läs även >>

Fabege tecknar taxonomi-anpassat lån med Handelsbanken

ANNONS

Erik Paulsson har köpt aktier för 40 Mkr i Whilborgs och Fabege

Wallenstam tror inte alls på kontorsdöden

WALLENSTAM

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

574

518

ANNONS

Förvaltningsresultat

319

275

Värdeförändring

708

175

Resultat efter skatt

1 099

ANNONS

322

Källa: Wallenstam

Göteborgsbaserade Wallenstam ökade hyresintäkter, förvaltningsresultat och resultat efter skatt. Hans Wallenstam, som i maj firade 30 år som vd på bolaget, skriver i vd-ordet att ”Jag är väldigt nöjd med resultatet för första halvåret 2021, där alla siffror pekar åt rätt håll.”

”Vår uthyrning går alldeles strålande, vi har en stark efterfrågan på framför allt kontor. Kontorsdöden som det spekuleras i tror jag inte alls på. Sättet vi jobbar på kanske förändras, att vi mer naturligt arbetar hemifrån en del av vår arbetstid, men jag tror att kontoren blir viktigare än någonsin”.

Bolaget har även arbetat med att stärka balansräkningen, och soliditeten ligger nu på 45 procent. I början på juli sålde Wallenstam fastigheter i Uppsala för drygt 1 miljard kronor för att ”frigöra kapital för framtida investeringar.” Köpare var Aberdeen Standard Investments paneuropeiska bostadsfond Asper.

Wallenstam har under andra kvartalet även sålt de sju miljoner återköpta aktier som bolaget kontrollerat, där AMF köpte majoriteten. Kvartalets kursrekord i aktien på 148,80 kronor innebar även att det syntetiska optionsprogrammet som riktats till alla anställda löstes vid 140 kronor.

Läs även >>

Wallenstam ökade förvaltningsresultatet under andra kvartalet

ANNONS

Wallenstam investerar i Klarna

ANNONS

Wihlborgs: Lägre hyresintäkter, driftsöverskott och förvaltningsresultat

WIHLBORGS

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

739

767

ANNONS

Förvaltningsresultat

443

474

Värdeförändring

210

28

Resultat efter skatt

529

ANNONS

364

Källa: Wihlborgs

Det Erik Paulsson-kontrollerade Wihlborgs, som äger främst kontor i Malmö, Köpenhamn, Lund och Helsingborg, redovisar lägre hyresintäkter, driftsöverskott och förvaltningsresultat. Det som höjer siffrorna är orealiserade värdeförändringar.

Det är en rad faktorer som gör att hyresintäkterna minskat – serviceintäkterna har sjunkit under pandemin, bolaget har sålt fler fastigheter än vad som köpts och vakanserna har ökat.

Samtidigt talar Ulrika Hallengren i sitt vd-ord om en hög aktivitet bland befintliga, nya och potentiella hyresgäster, och en positiv nettouthyrning på 36 miljoner under det andra kvartalet. Bolaget konstaterar i rapporten också att åtta av de tio största hyresgästerna är offentligt finansierade, och offentliga hyresgäster står för 24 procent av de totala hyresintäkterna.

Läs även >>

Ansett institut erbjöd Wihlborgs greenwash

Wihlborgs minskade förvaltningsresultatet under andra kvartalet

ANNONS

Atrium Ljungberg tror på en mer normaliserad marknad under hösten

ATRIUM LJUNBERG

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

565

579

Förvaltningsresultat

ANNONS

372

256

Värdeförändring

964

279

Resultat efter skatt

1 138

564

ANNONS

Källa: Atrium Ljunberg

Atrium Ljungberg, som till stor del äger kommersiella ytor, minskade hyresintäkterna men redovisar ökat förvaltningsresultat. De minskade hyresintäkterna beror främst på att en hyresgäst utnyttjat sin option om att lämna drygt 4 000 kvadratmeter. Enligt Atrium Ljungberg ska bolaget få ett skadestånd för det under fjärde kvartalet.

Vd Annica Ånäs skriver i rapporten att hon tror på en mer normaliserad marknad under hösten med både ökad konsumtion inom fysisk handel och en återgång till kontoren. Annica Ånäs konstaterar också att bostadsmarknaden är mycket stark på företagets delmarknader.

Läs även >>

Kommer vargen nu?

Investor bäst på jämställdhet i ledningen – 15 bolag ratar kvinnor helt

Kungsleden: ”Efterfrågan på kontor ser bra ut”

KUNGSLEDEN

ANNONS

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

639

617

Förvaltningsresultat

332

301

ANNONS

Värdeförändring

424

61

Resultat efter skatt

601

234

Källa: Kungsleden

Kungsledens vd Biljana Pehrsson spolar omedelbart bort alla negativa tankar i sitt vd-och drar till med att ”Hyresmarknaden har tagit fart, transaktionsmarknaden är rekordstark, tillväxten i Sverige väntas bli den högsta på flera år och vi märker tydligt att människor är på väg tillbaka till livet före pandemin.”

ANNONS

I en intervju med nyhetsbyrån Direkt i samband med rapporten sa Biljana Pehrsson att efterfrågan på kontor ser bra ut. Uthyrningen sker till generellt sett högre hyror per kvadratmeter än de tidigare och snitthyran i hela förvaltningsbeståendet har ökat med fyra procent på ett år.

Vidare slog hon fast att fastighetsbolaget har en ”väldigt stark pipeline” av nyuthyrningar, och ser fram emot fler avslut i marknaden under hösten.

”Det som också är intressant att notera är att av lite mer än en femtedel av gjorda omförhandlingar med våra befintliga hyresgäster har en femtedel valt att hyra till mer yta till den befintliga ytan”, sa Biljana Pehrsson.

Återhämtningen har varit starkast i Stockholm och de som har varit snabbast på att gå ut och fråga samt att gå på visningar har varit de små och medelstora bolagen.

Pandox: Ökande efterfrågan på hotell på samtliga marknader

 PANDOX

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

ANNONS

Intäkter fastighetsförvaltning

568

527

Ebitda

447

327

Resultat efter skatt

-6

ANNONS

-332

RevPar, Operatörsverksamhet (kr)

181

89

Källa: Pandox

Liia Nõu, tillförordnad vd på Pandox, konstaterar att efterfrågan på hotell ökade på samtliga marknader under det andra kvartalet, trots att det var fortsatt svagt i april och maj.Hotellfastighetsbolaget Pandox talar in sin delårsrapport om ”Försiktig optimism.” Bolaget har haft några riktigt tuffa veckor sedan vd Anders Nissen, som under drygt 25 år drev upp Pandox från ett obetydligt restbolag för nödlidande fastigheter som tagits över av Securum, till ett av Europas ledande hotellfastighetsbolag, hastigt gick bort i sviterna efter covid-19 i slutet på maj.

Beläggningsgraden var fortsatt högre i regionstäder än i större internationella städer. Mot slutet av kvartalet noterades dock tydliga tecken på förbättrad efterfrågan även i större städer. I månadsskiftet juni/juli var beläggningsgraden cirka 50 procent för Norden som helhet och cirka 60 procent för nordiska regionstäder. Men majoriteten av Pandox intäkter är fortsatt minimihyror, och osäkerheten är stor där mycket styrs av smittspridning, restriktioner och vaccinationsgrad.

Läs även >>

ANNONS

”Skistar till nya toppnivåer – för Scandic och Pandox är vägen tillbaka längre”

Pandox vd Anders Nissen har avlidit

Nyfosa:  Med siktet på pragmatisk tillväxt via förvärv

NYFOSA

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

583

ANNONS

493

Förvaltningsresultat

539

248

Exkl. värdeförändring

300

266

Resultat efter skatt

ANNONS

711

249

Källa: Nyfosa

Nyfosa, som har ”har siktet inställt på pragmatisk tillväxt via förvärv” ökade intäkter, förvaltningsresultat och resultat efter skatt. Stina Lindh Hök skriver i sitt vd-ord att ”Genom Nyfosas första gröna obligation och en riktad nyemission har vi skapat stärkt finansiell beredskap för att kunna agera snabbt när vi hittar rätt affärer.”

Bolaget gjorde under kvartalet bland annat ett större köp i Norrland. I april kom beskedet att Nyfosa ska bygga upp en diversifierad fastighetsportfölj på den finska fastighetsmarknaden tillsammans med Brunswick Real Estate. I början på juli köpte Nyfosa fastigheter i Finland för 2,3 miljarder kronor, där 2,1 miljarder kronor kom från Castellum.

Läs även >>

Nyfosa ökade förvaltningsresultatet med 62 procent första halvåret

Corem: Köpte upp Klövern, ett annat av Rutger Arnhults fastighetsbolag

ANNONS

COREM

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

378

215

Förvaltningsresultat

149

ANNONS

101

Värdeförändring

300

20

Resultat efter skatt

1 128

75

Källa: Corem

ANNONS

Rutger Arnhult-bolaget Corem köpte under andra kvartalet upp ett annat av skåningens fastighetsbolag, Klövern. Det gör att bolaget framöver kommer att se helt annorlunda ut.

Klövern började redovisas som ett dotterbolag den 15 juni i ett kvartal där resultatet till största del lyftes av vinstposten finansiella placeringar.

Vd Eva Landén väljer dock att peka på framgångsrika uthyrningar, färdigställda projekt och lägre snittränta. Båda bolagen visar positiv nettouthyrning under det andra kvartalet.

Fokus nu är att färdigställa projekt och minska vakanser.

Corem fick i juli en BBB- rating.

Läs även >>

Sveriges fastighetskungar mot nya jaktmarknader

Sista handelsdag på Nasdaq Stockholm för Klövern

ANNONS

Catena: Positiv påverkan av konsumtions- och beteendeförändringar

CATENA

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

343

307

Förvaltningsresultat

ANNONS

211

181

Värdeförändring

200

66

Resultat efter skatt

346

180

ANNONS

Källa: Catena

Logistikfastighetsbolaget Catena lyfte hyresintäkter, förvaltningsresultat, resultat efter skatt och värdena på fastighetsbeståndet.

Vd Jörgen Eriksson konstaterar att Catenas verksamhet är en av dem som påverkats positivt av de konsumtions- och beteendeförändringar som coronapandemin medfört.

”Samtidigt ser vi att det vore sunt om samhälle och företag också kan ta med några lärdomar från pandemin när vi slutligen kommer ur den. Förutom behov av framtida krisberedskap (vilket också bör innebära fler lagerfastigheter) har vi sett att värdestyrda organisationer har visat sin styrka när omvärlden är turbulent.”

”Framtidens logistiknätverk kommer att ställa helt andra krav på fastighetsägarna utifrån alla aspekter – byggnadsmaterial, byggnadssätt, möjlighet till hållbara transporter, energioptimering, yteffektivitet, kapacitet att klara klimatförändringar, en god arbetsmiljö och förmåga att bidra till fler cirkulära flöden är bara några exempel.”

Platzer: ”Ett minst sagt händelserikt kvartal”

PLATZER

April-juni 2021 (Mkr)

ANNONS

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

296

286

Förvaltningsresultat

198

172

Värdeförändring

ANNONS

317

11

Resultat efter skatt

416

145

Källa: Platzer

Göteborgsbolaget Platzers vd P-G Persson går ut hårt i sitt vd-ord och konstaterar direkt att ”Ett minst sagt händelserikt kvartal i vårt bolag kan läggas till handlingarna. Vi har gjort näst största fastighetsaffären i Platzers historia, vi har brutit isen genom att göra projektuthyrningar inom logistik, vi har fått en investment grade rating, vi ingår numera i EPRA fastighetsindex och vi har blivit första Large Cap-bolaget att få Nasdaqs gröna aktiestämpel. Samtidigt löper den dagliga verksamheten på i bra takt.”

”I skrivande stund finns ingen statistik att ta del av avseende uthyrningsläget i kvartalet för Göteborg generellt, men min känsla är att trenden med ökade vakanser är bruten och att det är ett mer stabilt läge med efterfrågan på kontorslokaler. För vårt industri- och logistiksegment finns en stark efterfrågan på framför allt nyproducerade logistiklokaler.”

ANNONS

Läs även >>

P-G Persson: ”Gott om tillgång till kapital, men en objektsbrist över hela landet”

Fastpartner: Höjd rating till Investment Grade

FASTPARTNER

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

460

ANNONS

445

Förvaltningsresultat

247

242

Värdeförändring

1 119

-175

Resultat efter skatt

ANNONS

1 204

50

Källa: Fastpartner

Fastpartner, som har olika typer av fastigheter i främst Stockholmsområdet, lyfte hyresintäkter och förvaltningsresultat en aning, medan de oraliserade värdeförändringarna gick från kraftigt minus till över 1,1 miljarder kronor plus.

Bolagets vd, Sven-Olof Johansson, skriver att ”Den just nu dominerande frågeställningen för oss, likt många andra fastighetsbolag med kontor, är vilka förändringar vi kommer se i höst på efterfrågan av kontor.”

”För små och medelstora företag upplever vi frågan som odramatisk, och i denna kategori har vi sett en stark efterfrågan på lokaler under kvartalet. För större företag är vi mer osäkra, men i de uthyrningsdiskussioner vi har fört under kvartalet har vi märkt en vilja att betala för en högkvalitativ produkt.”

Enligt Sven-Olof Johansson är det i synnerhet stark efterfrågan på lokaler till produktorienterade företag.

”I vissa fall har arbetet med att höja kvaliten på våra fastigheter gjort det möjligt att öka hyresnivåerna med ca 50 procent.”

ANNONS

Fastpartner har under andra kvartalet fått höjd rating av Moody´s till Baa3, vilket innebär Investment Grade-status.

En kraftig ökning av priser på varor, allt från byggmaterial till elektronik och konsumtionsvaror har höjt vaksamheten på inflationsutvecklingen. Grundscenariot är dock fortsatt låg inflation och låga räntor.

Läs även >>

”Klarna kan bli hur stort som helst”

Sven-Olof Johansson köper aktier i SBB för 25,7 miljoner kronor 

Diös: Påverkar positivt av svenska industrins stora investeringar i norra Sverige

DIÖS

April-juni 2021 (Mkr)

ANNONS

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

504

450

Förvaltningsresultat

288

229

Värdeförändring

ANNONS

262

-153

Resultat efter skatt

435

57

Källa: Diös

Norrlandsbaserade Diös jobbar på marknader som under senare tid blivit betydligt hetare än tidigare.

”Självklart påverkas vår marknad positivt av de enorma investeringar och den gröna omställningen av svensk industri som pågår i norra Sverige”, skriver vd Knut Rost.

ANNONS

Diös slår också ett slag för vad som kallas 15-minutersstaden, ”där man gå, cykla eller ta bilen till jobbet på 15 minuter – och dessutom handla mat, gå på café eller restaurang, ta barnen till skolan, njuta av naturen och göra allt annat du vill i din vardag inom samma tidsram”, fenomen som på flera sätt också gynnats under coronapandemin.

”Vi tecknar hyresavtal på allt högre hyresnivåer. En stark utveckling i våra städer, samt att företag vill säkerställa sin positionering i staden, leder till en ökad efterfrågan inom både kontor och urban service. Tillväxten är starkast i de bästa lägena, med lokaler som signalerar varumärke och en stark identitet.”

Diös har under perioden bland annat emitterat en grön obligation på 500 miljoner kronor och köpt en lager- och logistikfastighet i Skellefteå som ligger i direkt anslutning till Northvolts batterifabrik.

Heba: Från sänkta fastighetsvärden till höjda värden

HEBA

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

ANNONS

110,1

98,1

Förvaltningsresultat

58,3

48,0

Värdeförändring

274,3

-4,1

ANNONS

Resultat efter skatt

264,4

24,7

Källa: Heba

Heba, där SBB klivit in som ny storägare, går från att ha redovisat sänkta fastighetsvärden under andra kvartalet i fjol till höjda värden med 275 miljoner kronor.

Precis som SBB sysslar Heba med bostäder och samhällsfastigheter, fast är fokuserade på Stockholmsområdet.

Bolagets vd Patrik Emanuelsson skriver i rapporten visar att det är prisvärda större boenden som efterfrågas, inte compact living som experterna talat om i flera år.

Med den nya storägaren i ryggen har Heba även satt nya finansiella mål i samband med kvartalsrapporten. Förvaltningsresultatet ska årligen öka med 10 procent. Utdelningen ska varje år vara minst 70 procent av förvaltningsresultatet, justerat för skatt.

ANNONS

Belåningsgraden ska över tid inte överskrida 50 procent. Vidare ska varje nyinvestering långsiktigt förbättra intjäningsförmågan, det vill säga direktavkastning, förvaltningsmarginal och överskottsgrad.

Till skillnad från SBB har Heba dock fått en rating på A-, och bolaget har en genomsnittsränta som är på väg att gå under 1 procent.

Läs även >>

SBB ny storägare i Heba 

Trianon: Belåningsgrad på 54 procent möjliggör förvärv

TRIANON

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

ANNONS

Hyresintäkter

152,6

134,0

Förvaltningsresultat

66,4

56,8

Värdeförändring

208,0

ANNONS

50,0

Resultat efter skatt

221,4

72,6

Källa: Trianon

Malmöbaserade Trianons vd Olof Andersson konstaterar att ”På en stark marknad är det utmanande att hitta kloka affärer och därför är jag både glad och stolt över våra senaste transaktioner.”

Under det andra kvartalet gjorde bolaget nya affärer i Malmöområdet och blev ny huvudägare i det lokala fastighetsbolaget Signatur Fastigheter, som är noterat på First North. Företaget sysslar också med flera olika utvecklingsprojekt i regionen, bland annat av ett par problemfyllda köpcentrum.

Med en belåningsgrad på 54 procent säger bolaget sig dessutom ha goda förutsättningar att fortsätta med förvärv med fokus på bostäder och samhällsfastigheter.

ANNONS

Stendörren: Stabila intäkter och ett rejält plus för värdeförändringarna

STENDÖRREN

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Hyresintäkter

165

160

Förvaltningsresultat

ANNONS

70

62

Värdeförändring

370

-29

Resultat efter skatt

350

21

ANNONS

Källa: stendörren

Stendörren, som främst sysslar med fastigheter för lager, logistik och lätt industri i Storstockholm och Mälardalen, gick i början på juli in i Borås.

Under det andra kvartalet var både intäkter och förvaltningsresultat stabila, medan värdeförändringarna gick från minus i fjol till ett rejält plus.

I juli ändrade bolaget dessutom sin utdelningspolicy till att vara låg eller ingen alls under kommande år. Skälet till det är att fastighetsinvesteringar bedöms ge bättre avkastning. Därför läggs även tillväxt i långsiktigt substansvärde till som finansiellt mål, och ska överstiga 15 procent.

Brinova: Förväntas gynnas av pandemin

BRINOVA

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

ANNONS

Hyresintäkter

95,5

75,5

Förvaltningsresultat

38,4

29,4

Värdeförändring

52,1

ANNONS

3,1

Resultat efter skatt

72,0

17,1

Källa: Brinova

Paulsson-kontrollerade Brinova, där Erik Selin är ordförande, fortsätter köpa fastigheter på mindre orter i framför allt Skåne. Enligt vd Per Johansson fortsätter utvecklingen av konceptet Brinovastaden, där bolaget vill ha en mix av hyresbostäder och samhällsfastigheter. Pandemin förväntas gynna Brinova genom att fler vill bo utanför de större städerna. Brinova har också börjat omvandla kontorsfastigheter till bostäder.

I samband med kapitalmarknadsdagen i Båstad i förra veckan sa Per Johansson även att det numera är stor konkurrens bland köparna även på mindre orter. Där Brinova tidigare kunde vara ensamma om att göra affärer är nu även större aktörer med och slåss, vilket innebär att projektarbetet blir allt viktigare. Bolaget säger sig ha projekt i skarpt läge för 800 miljoner kronor och planer för ytterligare 600 miljoner före årsskiftet.

Brinova genomförde under andra kvartalet också en nyemission på 266 miljoner kronor.

ANNONS

Oscar Properties: Ett nytt bolag håller på att växa fram

OSCAR PROPERTIES

April-juni 2021 (Mkr)

April-juni 2020 (Mkr)

Omsättning

68,9

27,7

Resultat efter skatt

ANNONS

60,1

14,4

Eget kapital

1 477

832

Eget kap/aktie (kr)

0,38

4,31

ANNONS

Källa: Oscar Properties

Det är ett till stora delar helt nytt Oscar Properties som nu håller på att växa fram, där den havererade projektutvecklingen inom lyxsegmentet i Stockholm byts ut mot betydligt mindre flärdfulla fastigheter på en lång rad orter i södra och mellersta Sverige. Bolaget har under det andra kvartalet genomfört en mängd fastighetsköp, och lagt fram en ny strategi. Det innebär bland annat att fastighetsvärdet ska överstiga 10 miljarder kronor inom en treårsperiod.

Oscar Properties äger i dagsläget fastigheter värderade till 3,5 miljarder kronor, och när alla köpta fastigheter är tillträdda ska det värdet vara uppe i 4,8 miljarder kronor.

Den tidigare dominerande projektutvecklingen ska framöver inte överstiga mer än 10 procent av bolagets balansräkning.

Bolaget redovisar ett kraftigt förbättrat resultat efter skatt på 60 miljoner kronor. Men då ingår beräknade värdeförändringar på fastigheter med 50 miljoner samt en positiv skatteeffekt på 25 miljoner, som med andra ord räddar Oscar Properties från ännu en förlust.

Det senaste året har den hårt sargade aktien vänt till plus, men det är en klen tröst för den som varit långsiktig ägare – tre år bakåt i tiden ligger den på minus 97 procent.

Läs även >>

Oscar Properties ökar omsättning och resultat i andra kvartalet

ANNONS

Oscar Properties sätter nya finansiella mål – fastighetsvärdet ska öka till 10 miljarder inom tre år

Sven-Olof Johansson ny storägare i Oscar Properties 

Öresund ny storägare i Oscar Properties: ”Vi gör det här för att vi tror att det är en bra affär”

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS