Realtid

Känn dig aldrig lurad efter en budgivning

Värderingsmannen Jonny Westling fick äran att agera förrättare i sin fars auktionsbolag i tonåren.
admin
admin
Uppdaterad: 01 sep. 2016Publicerad: 01 sep. 2016

Nu är det så dags för höstens begivenheter för alla oss konnässörer och intresserade amatörer att i minglet av experter, handlare och kändisar få njuta av auktionshusens traditionsmättade visningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Visst är det glädjande att dessa tillställningar med nästan vernissageliknade prägel fortfarande bjuds oss. Känslan i att få betrakta konst, hantverk och preciosa med alla sinnen på plats i dess rätta element med genomtänkt belysning känns generöst. Har man tur i stunden av betraktelse kommer en av experterna upp och förstärker den med en anekdot om ursprung eller proveniens och kanske ställs frågan om vad som roar just dig av alla ting. 

>> Jonny Westling är värderingsman och driver Westling Värdering

Auktion är en av de allra äldsta formerna av handel, vilket är fullt rimligt eftersom marknaden alltid har rätt. För inte behöver man känna sig osäker eller lurad när man vunnit en budgivning. Priset är svaret på marknadsvärdet i samma stund förrättaren elegant låtit klubban möta städet på podiet efter att bestämt ropat: första, andra och tredje. Allt enligt god auktionssed. 

Jag växte upp i denna miljö och fick äran att agera förrättare i min fars auktionsbolag i tonåren. Det var ofta över 150 personer i lokalen, familjär stämning i den brokiga skaran. Förväntan och doften av kaffe var påtaglig. Många besökte auktionen som ett lördagsnöje, lite som allsång eller teater. Precis som Kungen sitter i logen fanns även här viss positionering bland besökarna och vad jag minns kunde kunderna ringa och reservera platserna i de två första raderna av stolar. 

Auktion är en sund marknadsplats, eftersom auktionsbolaget (om sällan helt opartisk) trots allt agerar tredje part i försäljningen. Visning och presentation av föremålet sker i både säljarens och köparens intresse oftast präglat av goda rutiner och tydliga villkor. I de stora fina auktionshusen där viktiga och dyra föremål säljs bör man sitta still och visa vördnad mot förrättaren som i torr aristokratisk medvetenhet beskriver nummer, föremål och startbud. Här är det inte tal om att publiken ska göra sig hörd eller interagera under föreställningen. Är du inte registrerad köpare med utkvitterad nummerspade bör du överlåta din plats. Förståeligt, eftersom det är stora summor pengar i bindande bud som hanteras; det måste bli rätt. 

När jag funderar på de olika historierna och händelserna kring denna handelsplats är det uppenbart att den innehåller så mycket mer än bara transaktioner. Jag har mött alla sorters genuina personliga reaktioner i auktionens alla delar. Någon har förväntningar om ett astronomiskt utropspris i tron att kompisen hade rätt om föremålets exklusivitet, glädjeskrattet hos säljaren när klubban faller långt efter första bud, eller den fräna diskussionen mellan det äldre paret, i den enes övertygelse att den på infall köpta barockbyrån var ett ”klipp” och visst får plats bak i bilen. 

Så ut med er nu och besök alla visningar och auktioner! Titta in på lunchen eller efter jobbet och njut av ett glas champagne eller en folklig kaffe och umgås i fantastiska blandningar av prylar, konst, umgänge och intryck.

Jonny Westling är värderingsman med ett stort antal expertförordnanden för Sveriges Handelskamrar. Han är utbildad gemmolog och har utvecklat en rad intressanta varumärken under alla år som entreprenör. I dag driver han sitt bolag Westling Värdering AB på heltid efter försäljningen av Persson & Westling Pantbank.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS